Ο Urs Fischer καίει (ξανά) τον κόσμο της τέχνης. Ο Ελβετός καλλιτέχνης παρουσιάζει στην Γκαλερί Gagosian του Λονδίνου την πιο πρόσφατη δουλειά του με τίτλο «Dasha», ένα άγαλμα της Ρωσίδας συλλέκτριας έργων τέχνης  και ιδρύτριας του Μουσείου Garage, Ντάσα Ζούκοβα, φτιαγμένο από κερί και έτοιμο να πάρει φωτιά!

Το γλυπτό που έχει φυσικές ανθρώπινες διαστάσεις, απεικονίζει την Ζούκοβα καθισμένη σε μια καρέκλα να φοράει ένα ροζ φόρεμα με ένα φυτίλι στην κορυφή του κεφαλιού της. Φυτίλια υπάρχουν κι άλλα, σε διάφορα σημεία του γλυπτού, έτσι ώστε μέχρι τις 3 Νοεμβρίου, το κέρινο άγαλμα να αρχίσει να λιώνει αργά στην βιτρίνα της γκαλερί.

Urs Fischer Dasha (installation view) (2018). © Urs Fischer Photo: Lucy Dawkins. Courtesy of the artist and Gagosian.

Urs Fischer Dasha (installation view) (2018). © Urs Fischer Photo: Lucy Dawkins. Courtesy of the artist and Gagosian.

Η σειρά των κέρινων έργων του καλλιτέχνη είναι ένα προκλητικό σχόλιο για τη «ζωντάνια» της ανθρώπινης ύπαρξης και την ακαταστασία της τέχνης, αμφισβητώντας τον αφορισμό του Ιπποκράτη «Ο μεν βίος βραχύς, η δε τέχνη μακρά» (Ars longa, vita brevis). Στον κόσμο του Fischer, φαίνεται ότι και τα δύο είναι σύντομα. 

Είτε συμφωνείς είτε όχι, είναι σίγουρα διασκεδαστικό να βλέπεις την παντοδυναμία της τέχνης να λιώνει μπροστά στα μάτια σου. Στα «θύματα» του Fischer συναντάμε, επίσης, τους Αμερικανούς ζωγράφους Julian Schnabel και Rudolf Stingel, αλλά και τον έμπορο τέχνης Bruno Bischofsberger.

Τα έργα του «προέρχονται από μια ποικιλία περιπτώσεων», εξηγεί ο ίδιος στο artnet News. «Στην περίπτωση της Dasha, εκείνη ήρθε σε επαφή μαζί μου και της είπα ότι θα το σκεφτόμουν, μιας και μέχρι πρότινος έφτιαχνα μόνο άντρες. Με ενδιέφερε ο τρόπος με τον οποίο διαφορετικοί τύποι ανδρών επιλέγουν να παρουσιάζουν τον εαυτό τους. Κάποιοι έπρεπε να φορούν κοστούμι και γυαλιά για να είναι άνδρες, ενώ άλλοι είναι πιο γυμνοί, χωρίς να χρειάζονται αυτό το είδος πανοπλίας».

O Ελβετός καλλιτέχνης Urs Fischer

O Ελβετός καλλιτέχνης Urs Fischer

Το να μετατρέπεις ένα γλυπτό σε ένα γιγαντιαίο κερί, λέει, είναι λίγο «σαν το ψυχολογικό Τεστ του Ρόρσαχ, αφού αυτό που βλέπετε είναι μεταβλητό, ανάλογα με το από πού προέρχεστε ή σε ποια μέρα βρισκόμαστε». Για τον ίδιο, σημασία δεν έχει τόσο η ιδέα, όσο η διαδικασία του μετασχηματισμού που συμβαίνει. «Είτε ερμηνεύετε τη φωτιά ως σημάδι ζωής είτε την βλέπετε ως υπενθύμιση θανάτου». 

Info:

Το γλυπτό του Urs Fischer θα καίγεται στην βιτρίνα της Γκαλερί Gagosian του Λονδίνου μέχρι τις 3 Νοεμβρίου 2018.