Κατάθεση του αιδεσιμότατου Τζέιμς Γκαλμπρέιθ, ιερέα της Εκκλησίας της Σκοτίας, Καμούστεραχ, 13η Αυγούστου 1869.

«Φοβάμαι ότι οι σατανικές ενέργειες που διαπράχθηκαν πρόσφατα στην ενορία μας δεν είναι παρά μόνο η ζέουσα επιφάνεια του βούρκου της βαρβαρότητας στον οποίο ζουν οι κάτοικοι αυτού του τόπου· μια βαρβαρότητα την οποία η εκκλησία κατάφερε προσφάτως να καταστείλει με επιτυχία. Έχει ειπωθεί ότι η ιστορία της περιοχής είναι σπιλωμένη από σκοτεινά και αιματηρά εγκλήματα, και οι άνθρωποί της επιδεικνύουν ιδιαίτερη αγριότητα και κλίση στις απολαύσεις. Αυτά τα χαρακτηριστικά δεν γίνεται να εξαλειφθούν σε μία ή δύο γενιές, κι ενώ οι διδαχές του πρεσβυτεριανού δόγματος έχουν εκπολιτιστική επιρροή, είναι αναπόφευκτο ότι κάθε τόσο τα παλιά ένστικτα βγαίνουν στην επιφάνεια».

Βρισκόμαστε στο έτος 1869. Ένα κτηνώδες τριπλό φονικό σε μια απομονωμένη κοινότητα των σκοτσέζικων Χάιλαντς οδηγεί στη σύλληψη ενός νεαρού ονόματι Ρόντερικ Μακρέι. Ένα βιογραφικό κείμενο γραμμένο από τον κατηγορούμενο διασαφηνίζει ότι είναι ένοχος, αλλά εναπόκειται στους λαμπρότερους νομικούς και ψυχιατρικούς εγκεφάλους της χώρας να αποκαλύψουν τι τον οδήγησε να διαπράξει αυτά τα στυγνά και βίαια εγκλήματα. Ήταν τρελός; Μόνο η ευγλωττία και η πειστικότητα του δικηγόρου του μπορεί να σώσουν τον Μακρέι από την αγχόνη.

«Το ματωμένο του έργο» του Graeme Macrae Burnet σε μετάφραση Χίλντας Παπαδημητρίου υποψήφιο για Booker 2016, αναδείχτηκε σε μυθιστόρημα της χρονιάς το 2016. Παρουσιασµένο σαν µια συλλογή από ντοκουµέντα που ανακάλυψε ο συγγραφέας καθώς ερευνούσε τις οικογενειακές του ρίζες, το Ματωμένο του έργο αφηγείται την ιστορία των φόνων και της δίκης που ακολούθησε. Ένα βιβλίο με πολυεπίπεδη αφήγηση και εντυπωσιακή γραφή, ένα δεξιοτεχνικά στηµένο παζλ όπου ο αναγνώστης καλείται να βρει τον δρόµο του µέσα από αντικρουόµενες αφηγήσεις. Με έντονο το στοιχείο του crime, ο συγγραφέας κατορθώνει να αποτυπώσει με ακρίβεια την ατμόσφαιρα της εποχής και να μας χαρίσει ένα μαγευτικό λογοτεχνικό έργο, καθηλωτικό και ταυτόχρονα ευφυές.

Μια ακαταμάχητη και πρωτότυπη ιστορία για την αμφιλεγόμενη φύση της αλήθειας, ακόμα κι όταν τα γεγονότα μοιάζουν ξεκάθαρα. Ένα σαγηνευτικό λογοτεχνικό θρίλερ τοποθετημένο σ’ ένα σκληρό τοπίο, όπου η άσκηση εξουσίας είναι αυθαίρετη. Ένα αληθινά ευφάνταστο ιστορικό μυθιστόρημα που αξίζει όλη την προβολή που του πρόσφερε η υποψηφιότητα για το Booker.

Info:

«Το ματωμένο του έργο» του Graeme Macrae Burnet σε μετάφραση Χίλντας Παπαδημητρίου κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.