Μια νεωτεριστική βίλα στη νότια ακτή της Γαλλίας, η οποία σχεδιάστηκε από την Aϊλίν Γκρέι και στην οποία έζησε ο Le Corbusier, ανακαινίστηκε και διεκδικεί τον τίτλο της πιο ωραίας κατοικίας στην Ευρώπη. Η κατοικία αυτή ήταν το πρώτο μεγάλο έργο της Ιρλανδής πρωτοπόρου του νεωτεριστικού κινήματος της αρχιτεκτονικής και της σχεδίασης επίπλων Αϊλίν Γκρέι, η οποία σπούδασε το 1902 σχέδιο στο Ecole Colarossi και στην Académie Julian.

Το 1913 εκθέτει για πρώτη φορά έργα της σε λάκα στο Salon des Artistes Decorateurs και έξι χρόνια αργότερα αναλαμβάνει να ανακαινίσει ένα ολόκληρο διαμέρισμα από την Mme Mathieu-Levy, για το οποίο σχεδιάζει τη σειρά “Brick Screens”. Το 1922 ανοίγει στο Παρίσι την προσωπική της γκαλερί με την επωνυμία Jean Desert. Ακολουθούν εκθέσεις στο Άμστερνταμ και το Παρίσι. Οι εκθέσεις αυτές τράβηξαν την προσοχή του ολλανδικού περιοδικού τέχνης Wendingen, το οποίο εκδίδει το 1924 ένα ειδικό τεύχος με έργα της. Στη μακροχρόνια πορεία της στο χώρο του design, σχεδίασε πλήθος επίπλων όπως φωτιστικά, χαλιά, διαχωριστικά δωματίων, τραπέζια, πολυθρόνες, σκαμπό, ντουλάπια, συρταριέρες χρησιμοποιώντας ως κυρίαρχα υλικά το μέταλλο και το γυαλί.

E-1027

Η βίλα ονομάζεται Ε 1027 από τα αρχικά της Aϊλίν Γκρέι και των συνεργατών της, έχει θέα τη Μεσόγειο θάλασσα προοριζόταν για την ίδια και τον Jean Badovici. Ο Badovici ανέθεσε στην Γκρέι να αναλάβει το μεγαλύτερο τμήμα του σχεδιασμού επιτρέποντάς της να υποστηρίξει μέσα από το έργο της την άποψή της σχετικά με τις αρχές του Le Corbusier. Το Maison au Bord de Mer διακρίνεται από τη σαφή αναφορά στα «Πέντε Σημεία της Αρχιτεκτονικής» του Le Corbusier.

Όσον αφορά τον εσωτερικό χώρο της κατοικίας, η Γκρέι δημιουργεί χώρους με πολλαπλές χρήσεις, ενσωματώνοντας επίπλωση και αρχιτεκτονική. Επιδιώκει να σχεδιάσει ένα καθιστικό, το οποίο ανοίγεται σε ένα στενό μπαλκόνι που έχει τη μορφή στοάς, ενώ την ίδια στιγμή χρησιμοποιεί μια σειρά από κατακόρυφα μακρόστενα ανοιγόμενα παράθυρα, τα οποία δεν εμποδίζουν τη θέα και επιτρέπουν τον ήλιο να εισέλθει στο χώρο. Επιπλέον, σε πλήρη αλληλεξάρτηση με τους τοίχους και την επίπλωση, επιλέγει για τα δάπεδα πλακάκια που θυμίζουν χαλί και σε ορισμένα σημεία τα καλύπτει με χαλιά διαφόρων σχεδίων τα οποία έχει η ίδια σχεδιάσει.

Τέλος, τα ταβάνια μένουν χωρίς ιδιαίτερη επεξεργασία, χρησιμοποιεί ωστόσο ανακλαστικά φωτιστικά για να σχεδιάσει το φως στο εσωτερικό της κατοικίας. Ο σπουδαίος αρχιτέκτονας Le Corbusier επισκέφθηκε το σπίτι αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1930 και έζησε στο σπίτι για μεγάλες περιόδους κατά τα έτη 1937 και 1938. Μάλιστα αργότερα, αγόρασε ένα οικόπεδο δίπλα στη βίλα, όπου έχτισε το ρουστίκ Cabanon του. Ζούσε στην καμπίνα κατά τα τελευταία χρόνια και πέθανε κολυμπώντας στην παραλία κάτω από το E-1027 το 1965.

E-1027

E-1027

Cabanon