Τα Χανιά δεν χρειάζονται πολλές συστάσεις: Από τις πιο όμορφες πόλεις της χώρας, με τις επιρροές από διαφορετικούς πολιτισμούς και με την ιστορία να καταγράφεται σε κάθε βήμα σου. Σε λίγο καιρό δεν θα χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις ούτε το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων που έγινε φέτος έξι χρονών. Ένα φεστιβάλ που ξεκίνησε πριν αρκετά χρόνια από την εκπαιδευτική δράση CineΜαθήματα και που φέτος ήδη φιλοξενεί πρεμιέρες σε πανελλαδικό και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, με καλεσμένους περίπου 85 συντελεστές ταινιών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, που δίνουν έτσι τη δυνατότητα για άμεση επαφή και διάλογο με το κοινό.

Με ημερίδες, εργαστήρια και masterclasses, βιωματικά εργαστήρια για παιδιά και εκπαιδευτικούς, προβολές για μαθητές σχολείων, συζητήσεις, μουσικές εκδηλώσεις, εκθέσεις, μεταμεσονύκτιες και ειδικές προβολές, ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους απ’ όλο τον κόσμο, μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ, θεματικές ενότητες, αφιερώματα και πολλά άλλα. Με πάνω από 60 ενεργούς εθελοντές, κυρίως νέα παιδιά, που υποδέχονται τον κόσμο, ενημερώνουν, βοηθάνε, ακριβώς όπως και οι συνεργάτες του φεστιβάλ που σου δίνουν την αίσθηση μιας μεγάλης οικογένειας. Με τα τοπικά και υπερτοπικά μέσα ενημέρωσης σε φουλ δραστηριότητα. Με κόσμο κάθε ηλικίας να γεμίζει το Πνευματικό Κέντρο Χανίων, όπου πραγματοποιούνται οι προβολές.

Διευθυντής του φεστιβάλ είναι ο κ. Ματθαίος Φραντζεσκάκης, ο οποίος είπε στο ελculture: «Διοργανωτής είναι η ΑΜΚΕ Πολιτιστική Εταιρεία Κρήτης. Τις εκπαιδευτικές δράσεις με τα CineΜαθήματα τις ξεκινήσαμε από το 2001, έχοντας ήδη μια σχέση συνεργασίας με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας και τον Δημήτρη Σπύρου. Το Φεστιβάλ λοιπόν ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με ενδιαφέρον για την τέχνη του κινηματογράφου και στη συνέχεια θωρακίστηκε θεσμικά, με την Περιφέρεια Κρήτης, την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, το Πνευματικό Κέντρο Χανίων, τους δήμους Χανίων και Πλατανιά να στηρίζουν έμπρακτα – όπως έμπρακτα στηρίζει και το Υπουργείο Πολιτισμού, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και το Υπουργείο Παιδείας που εγκρίνει και τα εκπαιδευτικά προγράμματα. Και βέβαια υπάρχει η πολύτιμη στήριξη από χορηγούς, όπως η COSMOTE TV, το Πλαίσιο ή η χανιώτικη εταιρεία καφέ Αρχοντάκης».

Περίπου 5.500 μαθητές παρακολούθησαν φέτος τις προβολές ταινιών, ενώ 800 παιδιά συμμετείχαν σε πρωινά εργαστήρια σε συνεννόηση με τα σχολεία. «Μέσα στη σχολική χρονιά, ανεξάρτητα από το φεστιβάλ, δουλεύουμε με προγράμματα στην εκπαιδευτική κοινότητα για δημιουργία ταινιών, ντοκιμαντέρ και για ψηφιακό προγραμματισμό. Επίσης δώδεκα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης επιλέγονται να δημιουργήσουν ταινίες μικρού μήκους, οι οποίες προβάλλονται στην  τελετή λήξης του φεστιβάλ, ένα φεστιβάλ που δεν είναι διαγωνιστικό. Πολλές ταξιδεύουν και σ’ άλλα φεστιβάλ».

Η έναρξη του φεστιβάλ έγινε με την ταινία «Το μετέωρο βήμα του πελαργού», παρουσία της συζύγου του Θόδωρου Αγγελόπουλου και της Ελένης Καραΐνδρου που έπαιξε στο πιάνο μουσική από τις ταινίες του. «Λίγοι ίσως γνωρίζουν ότι ο Αγγελόπουλος είχε καταγωγή από τα Χανιά», σχολιάζει ο κ. Φραντζεσκάκης, ενώ μου δείχνει την έκθεση-εγκατάσταση για την ταινία έξω από την αίθουσα προβολής.

«Η ταινία παραμένει τόσο επίκαιρη, όσο επίκαιρο είναι το θέμα της προσφυγιάς», μου λέει. Φεστιβαλική πρεμιέρα έκανε και η ταινία «Ταξιδεύοντας με τον Μίκη» του Αστέρη Κούτουλα, μια πολύ ενδιαφέρουσα, διαφορετική, παιχνιδιάρικη ματιά στη ζωή και το έργο του Μίκη Θεοδωράκη. Πρεμιέρα μεταξύ άλλων έκανε και η ταινία «Η σφαίρα υπάρχει μέσα μου» του Πέτρου Χαραλάμπους από την Κύπρο, ενώ αίσθηση προκάλεσε το ντοκιμαντέρ «Αναζητώντας τον Καζαντζάκη», του Αλέξανδρου Σκούρα, σε παραγωγή COSMOTE TV, συμπαραγωγή ελculture, σε συνεργασία με τις εκδόσεις Καζαντζάκη και σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης.

 

Πώς αναπτύσσεται αυτή η δυναμική; «Κάποια στιγμή πάρθηκε η απόφαση να κρατήσουμε ό,τι έχουμε και να κάνουμε ένα βήμα παραπέρα. Η παρακαταθήκη μας είναι οι συνέργειες με τόσους φορείς, οι κοινές δράσεις, τα εργαστήρια. Τριάντα φορείς από χώρο εκπαίδευσης και πολιτισμού συμβάλουν, στη διαμόρφωση του προγράμματος. Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων για 11 μέρες συγκεντρώνει όλες αυτές τις δράσεις αποτελώντας το θεσμό, την κεντρική γιορτή. Αλλά δεν εξαντλείται εκεί. Μέσα στη χρονιά συνεχίζουμε με ειδικές προβολές και με τη λέσχη στον κινηματογράφο Αττικόν, με τα εργαστήρια με μαθητές και εκπαιδευτικούς, κ.ά. Η διάρκεια και η συνέχεια είναι σημαντικό. Και βλέπουμε, χρόνο με το χρόνο, ότι πλέον το φεστιβάλ είναι θεσμός που, πέρα από το τοπικό επίπεδο, καταγράφεται και στην κινηματογραφική συνείδηση της χώρας. Επιδιώκουμε τις πρεμιέρες, ώστε να έρχονται δημιουργοί απ’ όλη την Ελλάδα, αλλά και εκτός Ελλάδος.

Επίσης υπάρχει σταθερή ροή και συμμετοχή του κόσμου στις προβολές. Ακόμα και στη μεταμεσονύκτια προβολή φέτος (τα 39 Σκαλοπάτια του Χίτσκοκ), η αίθουσα των 500 ατόμων δεν έφτασε. Μονίμως υπάρχει κάτι παραπάνω να κάνουμε, αλλά προέχει να γίνονται στέρεα βήματα και να βελτιώνονται οι όροι. Να αναπτύξουμε και να συστηματοποιήσουμε τα εκπαιδευτικά προγράμματα, που είναι συστατικό κομμάτι μας. Να απλώνονται οι δράσεις μας και εκτός Χανίων, όπως τα εκπαιδευτικά προγράμματα κι ο κύκλος προβολών που έγιναν και στο Ηράκλειο».