Οι ξένοι που έχουν μόλις τελειώσει το γεύμα τους κοιτάζουν μαγεμένοι την ολόλαμπρη παγωμένη Ακρόπολη λέγοντας σχεδόν «συνωμοτικά» ο ένας στον άλλον ότι αυτό το εστιατόριο έχει την καλύτερη θέα στον κόσμο. Σε ευθεία απόσταση 280 μέτρων από τον Παρθενώνα, με το πιο εντυπωσιακό μπαλκόνι της Αθήνας στη διάθεσή του, το εστιατόριο του Μουσείου Ακρόπολης που βρίσκεται ανάμεσα σε μερικά από τα ωραιότερα και ανεκτίμητα έργα της ελληνικής τέχνης, είναι ένα μέρος ανοιχτό σε όλους όπως και το Μουσείο. Πολυσύχναστο και εξαιρετικά καλόγουστο, ένας ζωντανός οργανισμός που αλλάζει, βελτιώνεται και προσαρμόζεται στις εποχές αλλά και τις διεθνείς τάσεις που θέλουν τις τοπικές κουζίνες να πρωταγωνιστούν στα πιάτα των εστιατορίων.

Και όντως, αυτό είναι ένα από τα πιο δυνατά σημεία του εστιατορίου που έχει κερδίσει και κερδίζει καθημερινά μια θέση στην καρδιά των ξένων αλλά και των Αθηναίων που το προτιμούν για το μεσημεριανό τους διάλειμμα για φαγητό. Με καθαρές γραμμές, με το γυαλί και την ανεμπόδιστη θέα να καθορίζει το χώρο, με αυστηρή γεωμετρία που δεν ξεφεύγει από τον κανόνα της αρμονίας, το εστιατόριο στο δεύτερο όροφο του μουσείου Ακρόπολης δημιουργεί μια καθαρή ατμόσφαιρα όχι μόνο για να πιει κάποιος τον καφέ ή το ρόφημά του, αλλά για να απολαύσει ένα μεσημεριανό γεύμα ή το δείπνο του το βράδυ της Παρασκευής, όταν το εστιατόριο μετατρέπεται σε μέρος σιωπηλό και μυσταγωγικό μέσα στο υπέροχα φωτισμένο μουσείο.

Με ένα μηδενικό εισιτήριο από τα εκδοτήρια κατευθυνόμαστε στο τραπέζι μας ντυμένο με τα σουπλά που απεικονίζουν μια γεωμετρική κάτοψη του Παρθενώνα, ασορτί με το μενού, το οποίο αυτή τη φορά περιλαμβάνει τα νέα πιάτα που ακολουθούν πιστά τη φιλοσοφία του εστιατορίου εκείνου, που θέλει να δείξει στον επισκέπτη την ποικιλία και την ποιότητα των ελληνικών προϊόντων αλλά και την ευρηματική τους αξιοποίηση. 

Η υπεύθυνη του εστιατορίου Μαρίνα Καντόρου μας ξεναγεί στο εντυπωσιακό κατάλογο στο οποίο όλα μοιάζουν οικεία αλλά με μια φρέσκια ματιά, μια ποιοτική ελληνική κουζίνα δοσμένη με τον πιο αξιοπρόσεκτο ευρηματικό τρόπο. Η κυρία Καντόρου επιμένει πως το μενού σε αυτό ειδικά το εστιατόριο δεν θα μπορούσε παρά να δείξει την ομορφιά και τη φρεσκάδα των ελληνικών προϊόντων, χωρίς τίποτα περίτεχνο και περιττό ακολουθώντας τον κανόνα του μουσείου που το φιλοξενεί.

«Φιλοδοξία μας είναι να έχουμε τους πελάτες μας, κυρίως τους Έλληνες, ευχαριστημένους από όλα: από τη σχέση ποιότητας τιμής, από την ευρηματικότητα με την οποία αξιοποιούμε τα ελληνικά προϊόντα, από τη φρεσκάδα τους καθώς θέλουμε να εκπλήξουμε τον πελάτη μας χωρίς να του παρουσιάσουμε κάτι εξεζητημένο».

Ο σεφ του εστιατορίου Λεωνίδας Βρακάς λατρεύει την πρόκληση μιας κουζίνας ελληνικής και μοντέρνας μαζί, καθώς πιστεύει ότι το φαγητό είναι αυτό που δημιουργεί μια μαγεία και μια θετική ψυχολογία στον πελάτη, όταν έχει δοκιμάσει κάτι νόστιμο, πλούσιο και υπέροχα σερβιρισμένο. Στο δημιουργικό του «εργαστήριο» στην κουζίνα του εστιατορίου, ο Λεωνίδας Βρακάς παλεύει με την πρόκληση να κρατήσει σε άριστα επίπεδα την ποιότητα, να πειραματιστεί με συνταγές και χειροποίητα υλικά, να φέρει στο τραπέζι μας γεύσεις και συνταγές με την παραλλαγή τους από όλα τα μέρη της Ελλάδας, από όπου αντλεί την έμπνευσή του.

Τα πιάτα του αντλούν έμπνευση από τα χρώματα, τα αρώματα και τις αγαπημένες γεύσεις, με πρώτο δείγμα μια καταπληκτική σαλάτα που συνδυάζει γεύσεις και χρώματα. Μανιτάρια πλευρώτους μπουρδέτο με ταλαγάνι, λιαστή ντομάτα και μπέικον βινεγκρέτ να γαργαλάει τον ουρανίσκο. Το μοντέρνο, το πρωτότυπο και το παραδοσιακό εναρμονίζονται σε πιάτα που αναδεικνύουν τις γεύσεις και τη λεπτότητά τους με όλα τα αρώματα αλλά και τις μνήμες της καταγωγής τους.

Έτσι, το κρητικό πιλάφι που δοκιμάζουμε μας παραπέμπει κατευθείαν στο κοσμαγάπητο γαμοπίλαφο της Κρήτης, αυτή τη φορά σε μοναδικό συνδυασμό με στάκα και σπιτικό αρνίσιο καβουρμά φτιαγμένο από τα χέρια του μάγειρα. Είναι ότι πρέπει αυτές τις πολύ κρύες μέρες να δοκιμάσετε τον παραδοσιακό τραχανά με χειροποίητο λουκάνικο κόκκορα που θυμίζει την παστιτσάδα, ενώ μια πινελιά από ανεβατό τυρί Γρεβενών δίνει έναν τόνο αλλιώτικο.

Οι λάτρεις του ψαριού κυριολεκτικά «οφείλουν» να δοκιμάσουν το λαβράκι φιλέτο με σάλτσα κέδρου και πουρέ από σελινόριζα, ενώ για όσους αποφεύγουν το κρέας υπάρχει η ιδανική επιλογή να δοκιμάσουν μπιφτέκια λαχανικών. Στο εστιατόριο του μουσείου όλοι αγαπούν τα παιδιά, τα οποία μπορούν να δοκιμάσουν αγαπημένα πιάτα από τη σελίδα του μενού με ειδικές επιλογές για τους μικρούς φίλους του εστιατορίου του μουσείου. Χειροποίητο κοντοσούβλι κοτόπουλο με τηγανητές πατάτες, νόστιμα σάντουιτς και ζυμαρικά με φρέσκο κιμά.

Αξίζει μετά από ένα καλό γεύμα, το οποίο μην ξεχάσετε να συνοδεύσετε με ένα κρασί από τους πιο καλούς Έλληνες παραγωγούς ή μια ελληνική μπύρα, να πάρετε το χρόνο σας και να δοκιμάσετε ένα επιδόρπιο, μια έκρηξη σοκολάτας στην καταπληκτική σοκολατόπιτα, μια μους πραλίνας με σάλτσα μανταρινιού ή μια μηλόπιτα με παγωτό καραμέλα.

Πάρτε έναν καφέ και απολαύστε τη θέα, αλλιώς μπορείτε να κάνετε μια επιλογή από τα μείγματα ελληνικών βοτάνων ή τα βιολογικά τσάγια. Καθώς το φως της ημέρας αλλάζει το εστιατόριο του μουσείου έχει πια ένα αλλιώτικο φως. Είναι μια επιλογή για κάθε ώρα της ημέρας, στην οποία θα επιστρέφουμε ξανά και ξανά. Ένα μέρος ευχάριστο, με μελετημένη σχέση ποιότητας και τιμής, στο πιο ωραίο μέρος της Αθήνας.

Κάντε την εμπειρία συνήθεια για τα μεσημέρια που θέλετε να είναι αλλιώτικα.

Επισκεφτείτε κι εσείς το εστιατόριο του Μουσείου Ακρόπολης: Για κρατήσεις στο τηλέφωνο (+30) 210 9000915