Ένα χρυσό Μπούκερ στον πιο δημοφιλή «ασθενή» της λογοτεχνίας, τον «Άγγλο ασθενή» του Μάικλ Οντάατζε.

Το λογοτεχνικό βραβείο Μπούκερ απονέμεται κάθε χρόνο στο καλύτερο αγγλόφωνο μυθιστόρημα που έχει κυκλοφορήσει στη Βρετανία. «Ο Άγγλος Ασθενής» συμπλήρωσε φέτος 50 χρόνια ζωής και με αφορμή την επέτειο απονεμήθηκε το ξεχωριστό  Χρυσό Μπούκερ.

Συνολικά αναμετρήθηκαν τα 51 βιβλία που έχουν κατακτήσει το βραβείο από συστάσεώς του. Τα πέντε μέλη της κριτικής επιτροπής ανέλαβαν το καθένα από μία δεκαετία, επιλέγοντας το καλύτερο βιβλίο της κάθε δεκαετίας και στη συνέχεια τα πέντε βιβλία που προέκυψαν τέθηκαν σε ψηφοφορία από το κοινό, που επέλεξε το κλασικό πια μυθιστόρημα που κέρδισε το Booker το 1992.

Για την ιστορία το 1992 είχε προκύψει ισοβαθμία ανάμεσα στον «Άγγλο Ασθενή» και την «Ιερή Πείνα» του Barry Unsworth.

Σκηνή από τον Άγγλο Ασθενή του Άντονι Μιγκέλα

Ο Άγγλος ασθενής έλαβε περίπου 9.000 ψήφους από το κοινό, αφήνοντας πίσω του βιβλία όπως το «Wolf Hall» της Hilary Mantel, το «In a Free State» του VS Naipaul και το «Λήθη και Λίνκολν» του George Saunders.

Το βιβλίο που έγινε ταινία από τον Άντονι Μινγκέλα και κέρδισε εννέα βραβεία Όσκαρ περιγράφει την ιστορία του κόμη Almasy, ενός Ούγγρου χαρτογράφου, τον οποίο προσέλαβε η Βασιλική Γεωγραφική Εταιρεία προκειμένου να χαρτογραφήσει τις τεράστιες εκτάσεις της ερήμου Σαχάρας με τη βοήθεια άλλων εθελοντών εργαζομένων. Καθώς ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος βρίσκεται επί θύραις, ο Almasy εισέρχεται στον κόσμο του έρωτα, της προδοσίας και της πολιτικής, έναν κόσμο που ζωντανεύει με μια σειρά από flashbacks, καθώς ο Almasy βρίσκεται στο νεκρικό του κρεβάτι, με πολύ σοβαρά εγκαύματα σε όλο του το σώμα, έπειτα από τη συντριβή του αεροπλάνου του.