Πλήρης ημερών, στα 95 του χρόνια, έφυγε χθες Τετάρτη 29 Αυγούστου 2018 από τη ζωή, ο μάστερ του φωτορεπορτάζ, Έριχ Λέσινγκ. Ο βραβευμένος Αυστριακός φωτογράφος, έμεινε στην ιστορία για τις λήψεις του κατά την διάρκεια της αντί – κομμουνιστικής εξέγερσης στην Ουγγαρία το φθινόπωρο του 1956, η οποία συνετρίβη από τα σοβιετικά στρατεύματα.

https://twitter.com/Chlodnyodcien/status/1033731210944671745

Γεννήθηκε το 1923 στη Βιέννη σε μια οικογένεια με εβραϊκές ρίζες. Το 1939 διέφυγε στην Παλαιστίνη, αφήνοντας πίσω στην Αυστρία την οικογένειά του, τα μέλη της οποίας βρήκαν φριχτό θάνατο από του Ναζί.

Έριχ Λέσινγκ

Έριχ Λέσινγκ

Με την επιστροφή του στην Αυστρία, αφοσιώθηκε στην φωτογραφική καταγραφή όλων των μεγάλων γεγονότων που ακολούθησαν το τέλος του πολέμου, από την υπογραφή της συνθήκης του 1955 στη Βιέννη, που έβαλε τέλος στην παρουσία κατοχικών δυνάμεων στην Αυστρία, μέχρι τα πορτρέτα αρχηγών κρατών όπως ο Ντε Γκωλ, ο Αντανάουερ, ο Αϊζενχάουερ ή ο Χρουστσόφ.

Είχε εργασθεί για το πρακτορείο Associated Press ενώ είχε συνεργαστεί επίσης με περιοδικά όπως το Life και το Paris-Match, πριν ενταχθεί στο διάσημο πρακτορείο φωτορεπορτάζ Magnum. Το 2013 δώρισε 60.000 φωτογραφίες του στα αρχεία της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Αυστρίας.

Ο Λέσινγκ παντρεύτηκε την δημοσιογράφο του «Time» Traudl Lessing, με την οποία έμειναν μαζί μέχρι το θάνατό της το 2016. Μαζί απέκτησαν τρία παιδιά, τέσσερα εγγόνια και έναν δις-έγγονο. Αργότερα, παντρεύτηκε την Renée Kronfuss-Lessing, μια ψυχοθεραπεύτρια.