«Μας προκαλεί να μην παίρνουμε τους εαυτούς μας πολύ στα σοβαρά», δήλωσε ο Μπιλ Κλίντον για το θάνατο του Νιλ Σάιμον, μιλώντας για τη συνεισφορά του κορυφαίου θεατρικού συγγραφέα που άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 91 ετών σε νοσοκομείο του Μανχάταν, την Κυριακή 26 Αυγούστου.

Ο Αμερικανός θεατρικός συγγραφέας, εκ των πλέον επιτυχημένων και προβεβλημένων μέσω του έργου του, μας έχει χαρίσει κλασικές κωμωδίες όπως τα έργα: Ξυπόλυτοι στο Πάρκο, Ένα Παράξενο Ζευγάρι, Το Κορίτσι του Αποχαιρετισμού και έχει βραβευθεί με Τόνι, Πούλιτζερ και το βραβείο Μαρκ Τουέιν.

Δεν υπήρξε χρονιά στο Μπρόντγουεϊ αλλά και στις μεγάλες σκηνές του κόσμου που να μην υπάρχει έστω ένα έργο του κάθε χρονιά κάτι που συνέβαινε για περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες από το 1960 έως τα μέσα της δεκαετίας του ’90.

Neil Simon sitting in New York's Union Square Park in 1995. . - SARA KRULWICH , NYT

Neil Simon (1995) – ©SARA KRULWICH , NYT

Ο Νιλ Σάιμον που γεννήθηκε στο Μπρονξ της Ν. Υόρκης το 1927 με τα έργα του έθιξε κυρίως ζητήματα της μεσοαστικής τάξης. Μαζί με τον αδελφό του Ντάνι Σάιμον έγραφε από 19 ετών, το 1948, μικρά σενάρια για την τηλεόραση και το ραδιόφωνο καθώς και σκετς για το Μπρόντγουεϊ.

Πολυτάλαντος και πολυγραφότατος δεν έτυχε πάντα καλής κριτικής, η υποδοχή τουλάχιστον στην αρχή της καριέρας του, των έργων του ήταν χλιαρή, καθώς ο Σάιμον δεν έθιγε με «σοβαρό τρόπο» τα ζητήματα που απασχολούσαν την Αμερικανική κοινωνία. Όμως ήταν το «Ένα παράξενο ζευγάρι» που έγραψε το 1965, το έργο που τον καθιέρωσε στη συνείδηση του κοινού ως ένας από τους πλέον επιτυχημένους κωμωδιογράφους στο δεύτερο μισό του 20ού αιώνα.

Με τον Μελ Μπρουκς και τον Γούντι Άλεν καθόρισαν την αμερικανική κωμωδία και κατέγραψαν με τον πιο διεισδυτικό τρόπο την αμερικανική κοινωνία. Ο Νιλ Σάιμον έφερε την κωμωδία σε πρώτο πλάνο ως είδος «αναγκαίο και σοβαρό». Και σύμφωνα με το κλασικό ανέκδοτο του Μπρόντγουεϊ «μόνο ο Σαίξπηρ έγραψε περισσότερες επιτυχίες από τον Σάιμον».