Ο θρυλικός μουσικός Chuck Berry έφυγε από τη ζωή στις 18 Μαρτίου, σε ηλικία 90 ετών. Πρωτοπόρος της rock’n’roll σκηνής, επηρέασε τους Beatles, τον Elvis Presley, τους Rolling Stones και αμέτρητους ακόμα μουσικούς από τις μεταγενέστερες γενιές.

Ο Charles Edward Anderson Berry, όπως ήταν το πλήρες όνομά του, γεννήθηκε στο St. Louis το 1926 και έκανε τα πρώτα του βήματα παίζοντας κιθάρα σε τοπικά κλαμπ της πόλης. Το 1955, κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στο Chicago, ηχογράφησε τη δική του εκδοχή του hillbilly κομματιού “Ida Red” για τη δισκογραφική Chess, με τον τίτλο “Maybellene.” Ακολούθησαν δεκάδες επιτυχίες κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’50, όπως τα “Roll Over Beethoven”, “Sweet Little Sixteen” και “Johnny B. Goode”. Ο Chuck Berry έκανε συνεχείς περιοδείες και εμφανίστηκε σε ταινίες όπως το “Rock! Rock! Rock!”. Το 1958 άνοιξε το δικό του κλαμπ στο St. Louis, το Club Bandstand. Λίγα χρόνια αργότερα, το 1961, άνοιξε το Berryland, το δικό του πάρκο ψυχαγωγίας.

Ήταν διάσημος για την ιδιαίτερα ακανθώδη προσωπικότητά του, που έχει αποτυπωθεί στο ντοκιμαντέρ “Hail! Hail! Rock‘n’Roll” του 1987. Η ταινία περιλαμβάνει σκηνές από όσα συνέβαιναν στα παρασκήνια των δύο συναυλιών που δόθηκαν για τον εορτασμό των εξηκοστών γενεθλίων του Chuck Berry, όπου είχαν παίξει, μεταξύ άλλων, οι Keith Richards, Eric Clapton και Etta James. Από τις χαρακτηριστικές στιγμές του ντοκιμαντέρ, οι διαρκείς διορθώσεις του Chuck Berry στον Eric Clapton, σχετικά με τον τρόπο ερμηνείας των κομματιών του, αλλά και η εξιστόρηση του Keith Richards για τη φορά εκείνη που ο Berry του έδωσε γροθιά στο πρόσωπο.

To 1977, το κομμάτι “Johnny B. Goode” συμπεριλήφθηκε στο χρυσό δίσκο που ταξίδεψε στο διάστημα με το διαστημόπλοιο Voyager. Το 1986, ο Chuck Berry εντάχθηκε στο Rock and Roll Hall of Fame. Τις τελευταίες δεκαετίες συνέχιζε τις περιοδείες, ενώ το 2011 κατέρρευσε κατά τη διάρκεια συναυλίας στο Chicago Congress Theater, γεγονός που αποδόθηκε στην εξάντληση του καλλιτέχνη.

Με πληροφορίες από το pitchfork.com