Επιμέλεια: Ελ.Γ.

Πότε θα ανοίξει το Κέντρο Πολιτισμού; Υπάρχουν χρήματα για τη μεταστέγαση της Λυρικής και της Εθνικής Βιβλιοθήκης; Τι χρειάζεται ακόμα για να γίνει η δωρεά στο Κράτος;

Οι παραπάνω ερωτήσεις βρίσκονται στη σκέψη και στα χείλη όλων όσοι επισκέφτηκαν τις τελευταίες ημέρες το Κέντρο Πολιτισμού Ιδρύματος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ). Μόνο κατά τη διάρκεια των τετραήμερων εκδηλώσεων υπολογίζεται πως πέρασε το κατώφλι της εισόδου ο εντυπωσιακός αριθμός των 115 χιλιάδων επισκεπτών. Ενώ και άρθρα από τον διεθνή τύπο, με κορυφαίο το πολυσυζητημένο του Γκάρντιαν, συνεχίζουν να φέρνουν τα ζητήματα αυτά στο επίκεντρο και του διεθνούς ενδιαφέροντος.

Συγκεκριμένες απαντήσεις και χρονοδιαγράμματα επιχείρησε να δώσει η χθεσινή (4 Ιουλίου) 64η συνεδρίαση της Ειδικής Συμβουλευτικής Επιτροπής του Ελληνικού Δημοσίου με το Ίδρυμα Νιάρχος για το Κέντρο Πολιτισμού, από την οποία πληροφορηθήκαμε για τα παρακάτω:

– Οικονομική ενίσχυση ύψους 8 εκατομμυρίων ευρώ, πρόκειται να δοθεί στην Εθνική Βιβλιοθήκη για το 2017 με παρέμβαση του γραφείου του πρωθυπουργού, προκειμένου να καλυφθεί το κόστος της μετεγκατάστασης και της λειτουργίας της στις νέες της εγκαταστάσεις. Τα μέλη της επιτροπής ενημέρωσε ο πρόεδρος του εφορευτικού συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης, Σταύρος Ζουμπουλάκης.  Στην ίδια πρόκληση, όμως, καλείται να ανταπεξέλθει και η Εθνική Λυρική Σκηνή

– «Έχει προβλεφθεί από το αποθεματικό του κράτους για το 2016 έκτακτη επιχορήγηση και για τους δυο φορείς για τη μεταστέγασή τους», επισήμανε η σύμβουλος του υπουργού Οικονομικών, Σοφία Δημητρακοπούλου, η οποία πρόσθεσε: «είναι μια πολύ μεγάλη πρόκληση για το ελληνικό Δημόσιο να μπορέσει να αντεπεξέλθει και να μπουν σωστά οι βάσεις για ένα τόσο μεγάλο έργο. Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να το υλοποιήσουμε».

– Σχετικά με το χρονοδιάγραμμα παράδοσης του έργου, η οικονομική διευθύντρια του Ιδρύματος Νιάρχος, Χριστίνα Λαμπροπούλου, επεσήμανε: «Το κατασκευαστικό κομμάτι έχει επί της ουσίας ολοκληρωθεί. Η κοινοπραξία ήδη υπέβαλε αίτηση να παραδώσει το έργο και έχει ξεκινήσει η διαδικασία αξιολόγησης της ολοκλήρωσης του έργου που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί στις αρχές Αυγούστου. Μέσα στον Αύγουστο θα προσκληθεί το ελληνικό Δημόσιο να κάνει την πιστοποίηση της ολοκλήρωσης του έργου, διαδικασία που θα διαρκέσει ως τον Οκτώβριο. Θα ακολουθήσουν οι συμβάσεις υπηρεσιών με την Εθνική Λυρική Σκηνή και την Εθνική Βιβλιοθήκη και μετά θα γίνει η δωρεά προς το ελληνικό Δημόσιο».

– Όσον αφορά στο στοίχημα της διαχείρισης και λειτουργίας των χώρων από την ανώνυμη εταιρεία «Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος», σύμφωνα με τον διοικητικό διευθυντή της, Δημήτρη Πρωτοψάλτου, η εταιρεία βρίσκεται στη φάση αξιολόγησης των διαγωνισμών για όλους τους υπεργολάβους που θα αναλάβουν τη διαχείριση του Κέντρου Πολιτισμού. Μέσα στον Ιούλιο θα ολοκληρωθούν οι διαγωνισμοί για τη συντήρηση των υποδομών, για τη διαχείριση των χώρων εστίασης και του χώρου στάθμευσης, την ασφάλιση του Κέντρου Πολιτισμού και για τον διαχειριστή της πληροφοριακής υποδομής.

Ανακοινώθηκε ακόμη πως το Ίδρυμα Νιάρχος προγραμματίζει για όσο καιρό το Κέντρο Πολιτισμού θα βρίσκεται υπό την εποπτεία του, να ανοίξει τις πύλες του Πάρκου και των κτηρίων για ξεναγήσεις στο κοινό από τα μέσα Αυγούστου.

Τέλος, επισημάνθηκε ότι το  Ίδρυμα βρίσκεται σε συνεργασία με τον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών για να δημιουργήσει νέα στάση λεωφορείων μπροστά από το Κέντρο Πολιτισμού, ενώ και ο δήμος Καλλιθέας θα εκπονήσει σε συνεργασία με το Μετσόβιο Πολυτεχνείο κυκλοφοριακή μελέτη για την περιοχή.

Σχετικά άρθρα:

“Ένα έργο «αριστείας και κάλλους» παραδίδεται στο κοινό”, από την Έλενα Γαλανοπούλου

“Ο Renzo Piano παρουσιάζει τη μονογραφία του για το Κ.Π.Ι.Σ.Νιάρχος”