Στις 5 και στις 23 Οκτωβρίου το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών θα προβάλει σε live και μαγνητοσκοπημένη μετάδοση από το Duke of York’s Theatre στο West End του Λονδίνου την, για πολλούς, ωραιότερη τραγωδία που έχει γραφτεί, τον Βασιλιά Ληρ του Σαίξπηρ. Ο ρόλος του Βασιλιά Ληρ είναι πιθανότατα και ο τελευταίος του Ίαν ΜακΚέλεν σε σαιξπηρικό έργο. Αυτό βέβαια δεν συνεπάγεται με συνταξιοδότηση του Βρετανού ηθοποιού: ο 79χρονος ηθοποιός δήλωσε πρόσφατα πως όσο τον κρατούν τα πόδια και το μυαλό του δεν έχει σκοπό να παραιτηθεί από την ηθοποιία εν γένει.

Ο πολυβραβευμένος Ίαν ΜακΚέλεν –κάτοχος κάθε βραβείου που δίνεται σε ηθοποιούς θεάτρου σε Μεγάλη Βρετανία και Η.Π.Α, και δύο φορές υποψήφιος για Όσκαρ- γεννήθηκε στις 25 Μαΐου 1939 στο Μπέρνλεϊ της Αγγλίας. Από μικρός θαύμαζε τους ηθοποιούς του θεάτρου και οι γονείς του φρόντισαν να του καλλιεργήσουν αυτήν την αγάπη, πηγαίνοντας τον σε θέατρα να παρακολουθήσει κυρίως έργα του Σαίξπηρ. Ο πρώτος του σαιξπηρικός ρόλος ήταν ο Μαλβόλιο της «Δωδέκατης Νύχτας», στο Σχολείο Μπόλτον όπου φοιτούσε. Όταν αργότερα πήρε υποτροφία στο Κολέγιο της Αγίας Αικατερίνης του Cambridge, εμφανίστηκε στα έργα «Ερρίκος ο Δ’» και «Κυμβελίνος».

Ήδη από τις δεκαετίες ’70 και ’80 είχε καθιερωθεί ως φιγούρα του Βρετανικού θεάτρου με εμφανίσεις στη Βασιλική Εταιρία Σαίξπηρ και στο Εθνικό Βασιλικό Θέατρο, στους ρόλους του Μάκβεθ και του Ιάγου στον «Οθέλλο». Διεθνή απήχηση όμως απέκτησε με τη συμμετοχή του στις ταινίες X-Men ως Magneto, αλλά και με αυτήν στον «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών» του Πίτερ Τζάκσον, στον ρόλο του μάγου Γκάνταλφ.

Απέκτησε τον τίτλο του Sir το 1991 από τη Βασίλισσα Ελισάβετ, μια τιμή για τη συμβολή του στο χώρο του θεάματος. Τρία χρόνια πιο πριν έκανε coming out ως ομοφυλόφιλος στο ραδιόφωνο του BBC και από τότε δηλώνει πως το μόνο που έχει μετανιώσει είναι που δεν το αποκάλυψε νωρίτερα. Έκτοτε είναι ένα πολύ ενεργό μέλος της LGBT κοινότητας, με συμμετοχές σε δράσεις και σε νομικές διεκδικήσεις.

Τελικά ο Ίαν ΜακΚέλεν ταυτίζεται με τον Βασιλιά Ληρ; Μάλλον ναι, αλλά σε ένα βαθύτερο επίπεδο. Όπως δήλωσε σε πρόσφατη του συνέντευξη, ο Βασιλιάς Ληρ είναι 80 ετών, όπως περίπου και ο ίδιος, και είναι ένας άνδρας που νιώθει πως η ζωή σιγά σιγά τον εγκαταλείπει. Αν και ο ΜακΚέλεν δεν συμμερίζεται την άποψη περί εγκατάλειψης, παίρνει την ευκαιρία μέσω του ρόλου του να εξερευνήσει τα όρια του εαυτού του.

Το σίγουρο είναι πάντως πως δεν αισθάνεται «βασιλιάς» του Βρετανικού θεάτρου: Ο ίδιος δηλώνει πως «είναι υπέροχο να είσαι κομμάτι μιας βιομηχανίας όπου νεότεροι και μεγαλύτεροι έχουν ίσες ευθύνες ανά περίσταση και μοιράζονται γνώσεις μεταξύ τους. Ο σεβασμός είναι αμοιβαίος και δεν εξαρτάται από την ηλικία του καθενός».