Η πρώτη πρωτότυπη εκπομπή του OTE HISTORY, του καναλιού του ΟΤΕ TV, «Ελλάδα από το Α ως το Ω», συνεχίζεται αυτή την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου στις 21:00, με το δεύτερο επεισόδιο-ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στην Αθήνα.

«Aποκαλούν τη Ρώμη “αιώνια πόλη”. Νομίζω ότι η Αθήνα αξίζει πολύ περισσότερο αυτόν τον τίτλο», λέει η διεθνώς αναγνωρισμένη συγγραφέας Βικτόρια Χίσλοπ, που έχει επιλέξει την Αθήνα ως τόπο διαμονής και έμπνευσης. Πώς βλέπει, άραγε, ένας ξένος την Αθήνα;

«Η Αθήνα είναι μια συναρπαστική πόλη που εφάρμοσε το πνεύμα του μοντερνισμού», σημειώνει ο δημοσιογράφος Νίκος Βατόπουλος. Μέσα από την αρχιτεκτονική ιστορία της Αθήνας, που αφηγούνται ο αρχιτέκτονας Δημήτρης Φιλιππίδης και ο Νίκος Βατόπουλος, αποτυπώνεται η σύγχρονη ιστορία της πόλης.

Βικτόρια Χίσλοπ

Βικτόρια Χίσλοπ

Νέοι πολιτιστικοί οργανισμοί που έχουν δώσει μια πνοή ανανέωσης στην πόλη. Για τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών μας μιλά η αναπληρώτρια γενική διευθύντρια και διευθύντρια επικοινωνίας του Ιδρύματος, Αφροδίτη Παναγιωτάκου. Στο Ίδρυμα Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος μας ξεναγεί ο Γιώργης Γερόλυμπος που φωτογράφιζε το έργο καταγράφοντας μέσα από το φακό του για εννέα χρόνια τα στάδια δημιουργίας του. Στο Μουσείο της Ακρόπολης και το πρωτοποριακό εργαστήριο συντήρησής του, οδηγός μας ο Πρόεδρός του Δημήτρης Παντερμαλής.

 Ίδρυμα Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος

Ίδρυμα Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος

Η Πινακοθήκη Γκίκα, το Μουσείο Μπενάκη και η δυναμική του, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, η Ωνάσειος Βιβλιοθήκη ζωντανεύουν μέσα από τις αφηγήσεις του Άγγελου Δεληβορριά, της Βικτόριας Χίσλοπ και της Αφροδίτης Παναγιωτάκου. Συνεχίζουμε με σπίτια και στέκια που έχουν γράψει ιστορία στον αστικό ιστό της πόλης. Από το παραμυθόσπιτο στην Πατησίων και Χαλκοκονδύλη μέχρι το σπίτι με τις Καρυάτιδες στην οδό Αγίων Ασωμάτων που κουβαλά όλη την ιδεολογική φόρτιση που έχει ο νεοκλασσικισμός στην Αθήνα. Ξεναγοί μας στις διαδρομές της αθέατης Αθήνας στου Ψυρρή, στο Μεταξουργείο, στην Ομόνοια, ο Νίκος Βατόπουλος και ο Γιώργος Θάνος, μέλος της ομάδας Άστυ. Από το υπόγειο του Μπάγκειον στο Μπραζίλιαν, στο πατάρι του Λουμίδη μέχρι το Ουζερί του Απότσου και τη Βαρβάκειο του παρελθόντος και του παρόντος. Η food blogger Μαριλού Παντάκη (Madame Ginger) μας αποκαλύπτει μυστικές γεύσεις και μυρωδιές της πόλης.

Φοίβος Δεληβοριάς

Φοίβος Δεληβοριάς

Από το σύγχρονο κέντρο και την αγορά, στην αρχαία αγορά και την Πνύκα, όπου μας μιλά ο ξεναγός Αριστοτέλης Κοσκινάς, συνδέοντας το χθες με το σήμερα. Η Lucy Elliott μας γυρνά πίσω στην Αθήνα του Σπύρου Βασιλείου, του ζωγράφου των Αθηνών. Με τον Φοίβο Δεληβοριά τρυπώνουμε στην Εθνική Βιβλιοθήκη και μιλάμε για την αγωνία της ταυτότητας αυτής της πόλης και για εμβληματικά βιβλία που έχουν γραφτεί γι’ αυτήν: Από το «Η γιαγιά μου η Αθήνα» του Κώστα Ταχτσή, την «Ομόνοια 1980» του Γιώργου Ιωάννου, μέχρι τις «Νέες αθηναϊκές ιστορίες» του Χρήστου Βακαλόπουλου.

Τι είναι τελικά αυτό που συνθέτει την ιδιαίτερη ταυτότητα της Αθήνας; Είναι σίγουρα μια πόλη των αντιθέσεων. Μια πόλη όπου μπορεί κανείς να βρει σε οποιοδήποτε σημείο κάτι που είναι 3.000 ετών ή 3 ετών. Μια πόλη-αίνιγμα που συνδυάζει το μεγαλειώδες με το παράλογο.

Αθήνα

Η εκπομπή του OTE HISTORY, του νέου καναλιού του ΟΤΕ TV, «Ελλάδα από το Α ως το Ω» εγκαινιάστηκε στις 22 Ιανουαρίου με ένα ντοκιμαντέρ για τη Θεσσαλονίκη. Την υλοποίηση της παραγωγής έχει αναλάβει η πολιτιστική πλατφόρμα ελculture.

Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Λευτέρης Χαρίτος
Ιδέα-ανάπτυξη: Ντίνα Κάσσου
Διεύθυνση περιεχομένου: Καλλιόπη Αλπίτση
Έρευνα-σενάριο: Σοφία Ευτυχιάδου
Αρχισυνταξία-σενάριο: Άννα Ρούτση, Βαρβάρα Σαββίδη
Διεύθυνση φωτογραφίας: Δημήτρης Κασιμάτης
Μοντάζ: Λύδια Αντόνοβα
Οργάνωση παραγωγής: Δημήτρης Αποστολίδης
Εκτέλεση Παραγωγής: Frog On The Road A.E.
Σε συνεργασία με την πλατφόρμα πολιτισμού ελculture

Σχετικά άρθρα: «Η Αθήνα είναι μια παράξενη πόλη με πολλά πρόσωπα», από την Αργυρώ Μποζώνη

«Αθήνα: η πόλη που κρατά ακόμα μυστικές ιστορίες και απρόβλεπτα μονοπάτια», από την Αργυρώ Μποζώνη