Η πρώτη πρωτότυπη εκπομπή του OTE History, του καναλιού του ΟΤΕ TV, «Ελλάδα από το Α ως το Ω», συνεχίζεται αυτή την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου στις 21:00, με το πρώτο μέρος του ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στην Αθήνα.

Η πολυπρόσωπη Αθήνα και το σύμβολο της χρυσής περιόδου της, η Ακρόπολη. Η πόλη της μακράς ιστορίας, με το ιδιαίτερο «αττικό φως», η Αθήνα των γραμμάτων και των τεχνών, μια πόλη που συγκεντρώνει ορισμένους από τους μεγαλύτερους αρχαιολογικούς θησαυρούς της χώρας, αλλά και ιστορικές μνήμες σε κάθε γωνιά της.

Τόπος όπου αναπτύχθηκε η Δημοκρατία, η Φιλοσοφία, οι Τέχνες, η Αθήνα «έχει προσφέρει στην ανθρωπότητα το μέτρο του κάλλους και του ήθους», όπως μας λέει ο πρώην Διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη, Άγγελος Δεληβορριάς. Για το «τελειότερο κτίριο του κόσμου», τον Παρθενώνα, αλλά και για το Ηρώδειο, μας μιλά ο καθηγητής Μανόλης Κορρές.

Μανόλης Κορρές

Μανόλης Κορρές

Αναζητούμε τα χαρακτηριστικά της Αθηναϊκής Δημοκρατίας με τον ιστορικό Θάνο Βερέμη, εκείνα που την καθιστούν ένα «πρωτοφανές φαινόμενο». Οι αρχιτέκτονες Δημήτρης Φιλιππίδης και Μάρω – Αδάμη Καρδαμίτση, μας διηγούνται την αρχιτεκτονική ιστορία της πόλης, από το νεοσύστατο ελληνικό κράτος μέχρι τη σύγχρονη Αθήνα.

athens3

Για τους προσφυγικούς οικισμούς που διεύρυναν τα όρια της πόλης, αλλά και την Αθήνα της κατοχής και του εμφυλίου, μας μιλά ο ιστορικός Μενέλαος Χαραλαμπίδης. Η συγγραφέας Άλκη Ζέη μάς μεταφέρει μνήμες της Αθήνας του εμφυλίου, αλλά και της έντονης δημιουργικότητας των καλλιτεχνών της εποχής.

Η Κατερίνα Καρύδη, των ιστορικών εκδόσεων «Ίκαρος», μιλά για τη δημιουργία του εκδοτικού οίκου μέσα στην κατοχή και για τη γενιά του ’30, την οποία κυρίως εκπροσώπησε. Ξεναγούμαστε στα σημαντικότερα τοπόσημα της πόλης (Νεοκλασική τριλογία, Σύνταγμα, Παλαιά Βουλή, Εθνικός Κήπος, Ζάππειο), μαθαίνουμε τα ιστορικά και αρχιτεκτονικά τους στοιχεία. Η Διευθύντρια του Ε.Α.Μ., Μαρία Λαγογιάννη, μας μιλά για το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και τους χιλιάδες αθέατους θησαυρούς του. Επισκεπτόμαστε το Καλλιμάρμαρο με το μαραθωνοδρόμο Νίκο Πολιά, ενώ για το θεατρικό πλούτο της πόλης μάς μιλά η σκηνοθέτιδα Κατερίνα Ευαγγελάτου.

Κατερίνα Ευαγγελάτου

Κατερίνα Ευαγγελάτου

Η εκπομπή του OTE HISTORY, του νέου καναλιού του ΟΤΕ TV, «Ελλάδα από το Α ως το Ω» εγκαινιάστηκε στις 22 Ιανουαρίου με ένα ντοκιμαντέρ για τη Θεσσαλονίκη. Την υλοποίηση της παραγωγής έχει αναλάβει η πολιτιστική πλατφόρμα ελculture.

athens2

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Λευτέρης Χαρίτος
Ιδέα-ανάπτυξη: Ντίνα Κάσσου
Διεύθυνση περιεχομένου: Καλλιόπη Αλπίτση
Αρχισυνταξία-σενάριο: Άννα Ρούτση, Βαρβάρα Σαββίδη
Έρευνα-σενάριο: Σοφία Ευτυχιάδου
Διεύθυνση φωτογραφίας: Δημήτρης Κασιμάτης
Μοντάζ: Λύδια Αντόνοβα

Οργάνωση παραγωγής: Δημήτρης Αποστολίδης
Εκτέλεση Παραγωγής: Frog On The Road A.E.
Σε συνεργασία με την πλατφόρμα πολιτισμού ελculture

Σχετικά άρθρα: «Η Αθήνα είναι μια παράξενη πόλη με πολλά πρόσωπα», από την Αργυρώ Μποζώνη