Η πλοκή της ταινίας επιστημονικής φαντασίας που σάρωσε τα Όσκαρ της προηγούμενης χρονιάς δεν είναι τελικά αντιγραφή από ένα σενάριο του 1969, απεφάνθη το δικαστήριο των ΗΠΑ.

Ο δικαστής Percy Anderson απέρριψε την αγωγή της οικογένειας ενός θεατρικού συγγραφέα βραβευμένου με Πούλιτζερ, που υποστήριξε ότι η επιτυχημένη ταινία του Γκιγιέρμο ντελ Τόρο αντιγράφει την ιστορία του “Let Me Hear You Whisper” του Πολ Ζίντελ .

Τον περασμένο Φεβρουάριο, ο γιος του πρώην συγγραφέα είχε κινηθεί δικαστικά εναντίον του Ντελ Τόρο και της εταιρείας παραγωγής  Fox Searchlight, υποστηρίζοντας ότι τα δύο έργα ήταν «με πολλούς τρόπους ολόιδια». Στην απόφασή του, ωστόσο, ο δικαστής δήλωσε ότι μοιράζονται μόνο «μια βασική υπόθεση».

Η ταινία του Ντελ Τόρο, η οποία κέρδισε τέσσερα Βραβεία Όσκαρ τον Μάρτιο, συμπεριλαμβανομένου του Βραβείου Καλύτερης Ταινίας, εξιστορεί την ρομαντική ιστορία επιστημονικής φαντασίας μιας κωφάλαλης καθαρίστριας που ερωτεύεται ένα αμφίβιο πλάσμα.

Ο Ντέιβιντ Ζίντελ υποστηρίζει ότι η ταινία έχει ομοιότητες με το έργο «Let Me Hear You Whisper», το οποίο προβλήθηκε ως τηλεοπτική παραγωγή πριν από 50 χρόνια και αφορά μία γυναίκα που εργάζεται σε εργαστήριο και δένεται με ένα θαλάσσιο πλάσμα. Ο δικαστής Anderson δέχθηκε ότι η πλοκή των δύο ταινιών είναι παρόμοια, αλλά έκρινε ότι η κεντρική ιδέα ήταν πολύ γενική για να κατηγορηθεί για αντιγραφή.

Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο / Φωτό: Kerry Hayes

Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο / Φωτό: Kerry Hayes

Διαπίστωσε, επίσης, ότι τα δύο έργα «διερευνούν κυρίως διαφορετικά θέματα», παρά τις «μικρές ομοιότητες στις [εκφραστικές] επιλογές τους». Η απόφασή του, που εκδόθηκε τη Δευτέρα, απέρριψε την ένδικη αγωγή, υποστηρίζοντας ότι οι εναγόμενοι έχουν δικαίωμα να ανακτήσουν τα δικαστικά τους έξοδα.

Ο ίδιος ο Ντελ Τόρο δήλωσε ότι ποτέ δεν είχε ακούσει για το έργο του Ζίντελ και ότι ο παραγωγός Ντάνιελ Κράους του έδωσε την ιδέα για την ταινία το 2011.