Ακόμα και αν ο καιρός δε μεριμνήσει για τη ψυχαγωγία μας, η διασκέδαση είναι στο τσεπάκι μας, αφού οι δράσεις στην Αθήνα για αυτό το Σαββατοκύριακο δεν απαιτούν …ομπρέλα. Λογοτεχνικός Περίπατος στη νέα Εθνική Βιβλιοθήκη, νέες θεατρικές παραστάσεις αλλά και διασκεδαστικά εργαστήρια μερικές μόνο από τις προτάσεις που συγκεντρώσαμε εδώ  για αυτό το Σαββατοκύριακο.

«Για να είμαστε στις αναμνήσεις τους αύριο, πρέπει να είμαστε στη ζωή τους σήμερα» ~Barbara Johnson

Βιβλίο

Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου, 11.00
5ος Ευρωπαϊκός Λογοτεχνικός Περίπατος, Νέα Εθνική Βιβλιοθήκη
Για όλη την οικογένεια

Στο πλαίσιο του 5ου Ευρωπαϊκού Λογοτεχνικού Περιπάτου, οι φίλοι του παιδικού βιβλίου θα έχουν την ευκαιρία να συναντήσουν σημαντικούς λογοτέχνες από διάφορες χώρες της Ευρώπης σε μια γιορτή της ευρωπαϊκής λογοτεχνίας και της διαφορετικότητας.
Από την Πολωνία και προσκεκλημένος της Πρεσβείας της Πολωνίας θα είναι ο Piοtr Socha, ο αγαπημένος εικονογράφος του βιβλίου Μέλισσες από τις εκδόσεις Μικρή Σελήνη με μια σειρά δράσεων.

12 μ.μ. – 2:30 μ.μ. Παιδικά Workshops μελισσοκομίας
Παρέα με τον εικονογράφο και με την πολύτιμη βοήθεια του Ινστιτούτου Γεωπονικών Επιστημών τα παιδιά θα μπορέσουν να ακούσουν τον εικονογράφο να τους μιλά για τη δουλειά του και τη σχέση του με τη μέλισσα και στη συνέχεια θα επεξεργαστούν αληθινές κυψέλες, θα μάθουν για την κοινωνία της μέλισσας και το ρόλο της στη φύση, θα δουν τα προϊόντα της και θα εξοικειωθούν με τη δουλειά του μελισσοκόμου.
Διάρκεια 30-45 λεπτά και η είσοδος θα είναι ελεύθερη (βοηθητική αίθουσα, εντός του χώρου της Εθνικής Βιβλιοθήκης)

3 μ.μ. – 3:30 μ.μ. ομιλία του Piotr Socha κατάλληλη για παιδικό ακροατήριο στην κεντρική σκηνή της εκδήλωσης.
Ο εικονογράφος θα κάνει αναλυτική αναφορά στο έργο του, αλλά και στο γιατί επέλεξε να ασχοληθεί με αυτό το θέμα. Η ομιλία του θα είναι κατάλληλη για το παιδικό ακροατήριο μιας και η παρουσίαση είναι φτιαγμένη για το παιδικό κοινό.

Από το Ηνωμένο Βασίλειο και προσκεκλημένος του British Council και των Εκδόσεων Πατάκη θα συμμετάσχει ο Mike Kenny, ένας από τους κορυφαίους θεατρικούς συγγραφείς της γενιάς του, με ειδίκευση στο παιδικό θέατρο.

Στην Ελλάδα κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πατάκη Το αγόρι με τη βαλίτσα, ένα τρυφερό και συγκινητικό βιβλίο, διασκευή της Ξένιας Καλογεροπούλου από το ομώνυμο πολυβραβευμένο θεατρικό έργο του Mike Kenny. Ένα βιβλίο σε εικονογράφηση του Βασίλη Σελιμά, που αγγίζει το εξαιρετικά επίκαιρο στις μέρες μας πρόβλημα της προσφυγιάς και της αναγκαστικής και βίαιης μετανάστευσης.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, στις 11:40 π.μ., η Ξένια Καλογεροπούλου θα συστήσει τον Βρετανό συγγραφέα στο κοινό και θα συνομιλήσει μαζί του. Στο πλαίσιο της διοργάνωσης “Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου” του δήμου Αθηναίων, στην αίθουσα Πύργου βιβλίων.

Είσοδος ελεύθερη, ταυτόχρονη μετάφραση
Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος @ ΚΠΙΣΝ, Λεωφ. Συγγρού 364 – 176 74 Καλλιθέα, τηλ. 213 0999700 www.nlg.gr

Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου, 11.00
Τικ και Τέλα: To Τέρας – Παραμυθοχώρα
Παιδιά 3+

Διαδραστικό εργαστήριο μουσικοκινητικής αγωγής με τραγούδια, αφήγηση, θεατροπαιχνιδίσματα. Οι πιο αγαπημένες ιστορίες των παιδιών ζωντανεύουν με συνοδεία κιθάρας και γίνονται αφορμή για ένα ταξίδι στο μαγικό κόσμο της μουσικής. Τα παιδιά μαθαίνουν να παράγουν ήχους και ρυθμό χρησιμοποιώντας το σώμα τους και αυτοσχέδια μουσικά όργανα του συστήματος Orff.
Εγγραφές και κρατήσεις θέσεων Καθημερινά: 10:00 – 15:00 και Σάββατο: 10:00 – 14:00

Παραμυθοχώρα , Αναπαύσεως 14 & Τυρταίου 1 Τηλ. 2109216346, 6936655925 & 927

Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου, 13.00
Πώς μπορεί ένα Μπιπ να σου αλλάξει τη ζωή, Βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ
Παιδιά 6+

Παρουσίαση του νέου παιδικού βιβλίου από τις εκδόσεις Πατάκη Πώς μπορεί ένα Μπιπ να σου αλλάξει τη ζωή της Δώρας Δόριζα με βασικό περιεχόμενο τη πίστη στη όνειρα. Ποιος είναι ο κύριος Μπιπ που έφτασε στο γυμναστήριο σε συσκευασία δώρου; Γιατί εξαφανίστηκε έτσι ξαφνικά; Μήπως κάποιος γνωρίζει κάτι γι’ αυτή την εξαφάνιση;

Οι μικροί φίλοι θα ακούσουν την ιστορία, θα παίξουν και θα αυτοσχεδιάσουν στα πλαίσια μιας πρωτότυπης έρευνας.
Εικονογράφηση: Δανάη Κηλαηδόνη

Βιβλιοπωλείο Ιανός, Σταδίου 24, 105 64

Δημιουργικές Δράσεις

Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου, 10.00
Χτίζω και γκρεμίζω – Ελληνικό Παιδικό Μουσείο
Παιδιά 1+

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα που υποστηρίζει τη μάθηση μέσα από το παιχνίδι και τη χρήση αντικειμένων. Σε αυτό το πρόγραμμα μικροί και μεγάλοι θα παίξουν με αντικείμενα, μεγέθη, υλικά, θα δημιουργήσουν πύργους, θα τους γκρεμίσουν και θα μάθουν να ισορροπούν.

Για οικογένειες με παιδιά ηλικίας 1-2 χρόνων : 10:00 – 10:50
Για οικογένειες με παιδιά ηλικίας 2-3 χρόνων : 11:10 – 12:00

Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλέφωνο 2103312995, Δευτέρα έως Παρασκευή 9:00-17:00
Παρακαλείστε να φοράτε άνετα και απλά καθημερινά ρούχα καθώς θα χρειαστεί να καθίσετε στο πάτωμα, αλλά και να παίξετε με χρώματα, υλικά μαγειρικής κλπ.

Ελληνικό παιδικό μουσείο, Ρηγίλλης & Βασ. Γεωργίου Β 17-19, 106 75 Aθήνα

Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου, 11.15
Τέχνη και Επιστήμη: Δύο όψεις του ίδιου νομίσματος, Ελληνικό παιδικό Μουσείο
Παιδιά 3+

Διαδραστικό εργαστήριο πλούσιο σε μουσική, εικαστικά, και μαγειρική.

11:15 – 12:00 «Μαγειρική Τέχνη! Ένας κορμός… στο πιάτο μου!», για όλη την οικογένεια
Τι σχέση έχει ένας κορμός με τη μαγειρική; Τα παιδιά θα πειραματιστούν με μυρωδιές, γεύσεις και υλικά και θα παρασκευάσουν το δικό τους σοκολατένιο κορμό.

12:15 – 13:00 «Μουσικός βροχοποιός», για οικογένειες με παιδιά 3-4 χρόνων
Πώς είναι ο ήχος της βροχής; Πώς ακούγεται ο αέρας; Με τι μοιάζει ο κεραυνός, η βροντή, η καταιγίδα;

13:15 – 14:00 «Φυσώ και δημιουργώ», για παιδιά 4-6 χρόνων
Η ανάσα γίνεται το πινέλο και τα χρώματα πηγή έμπνευσης. Με οδηγό τη φαντασία τα παιδιά θα σχηματίζουν σχήματα στο χαρτί, θα δώσουν μορφή στο αφηρημένο και θα δημιουργήσουν τις δικές τους ιστορίες.

14:15 – 15:00 «Όπου φυσάει ο άνεμος πάω….», για οικογένειες με παιδιά 5-10 χρόνων
Προς τα πού φυσάει ο άνεμος; Τι εννοούμε όταν λέμε φυσάει νοτιάς ή βοριάς; Φτιάχνουμε το δικό μας ανεμοδείκτη και ξεκινάμε να καταγράφουμε τις αλλαγές του καιρού.

H οικονομική συμμετοχή στα προγράμματα ανέρχεται στο ποσό των 5,00 € για κάθε παιδί & 2,00 € για κάθε ενήλικα και ενισχύει τους σκοπούς του Ελληνικού Παιδικού Μουσείου

Ελληνικό Παιδικό μουσείο, Ρηγίλλης & Βασ. Γεωργίου Β 17-19, 106 75 Aθήνα

ελληνικό παιδικό μουσείο

Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου, 10.00
Μ…μ..Μεγέθη – Ελληνικό Παιδικό Μουσείο
Παιδιά 1+

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα που υποστηρίζει τη μάθηση μέσα από το παιχνίδι και τη χρήση αντικειμένων. Ποιος μπορεί να φοράει ένα παπούτσι νούμερο 50; Πόσοι χρειαζόμαστε για να σηκώσουμε έναν αναδευτήρα ενός μέτρου;

Σε αυτό το πρόγραμμα μικροί και μεγάλοι θα ανακαλύψουν το μικρό και το μεγάλο. Και όλοι μαζί θα δημιουργήσουν τα δικά τους ξεχωριστά αποτυπώματα.

Για οικογένειες με παιδιά ηλικίας 1-2 χρόνων : 10:00 – 10:50
Για οικογένειες με παιδιά ηλικίας 2-3 χρόνων : 11:10 – 12:00

Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλέφωνο 2103312995, Δευτέρα έως Παρασκευή 9:00-17:00
Παρακαλείστε να φοράτε άνετα και απλά καθημερινά ρούχα καθώς θα χρειαστεί να καθίσετε στο πάτωμα, αλλά και να παίξετε με χρώματα, υλικά μαγειρικής κλπ.
Ελληνικό παιδικό μουσείο, Ρηγίλλης & Βασ. Γεωργίου Β 17-19, 106 75 Aθήνα

Θεατρικές Παραστάσεις

Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου, 14.30
Ένα παιδί μετράει τα άστρα – Θέατρο Άβατον
Παιδιά 6-12 ετών

Το κλασικό μυθιστόρημα του Μενέλαου Λουντέμη μεταφέρεται στη θεατρική σκηνή. Ένα έργο απλό, βαθύ και κατανοητό για όλα τα παιδιά που διδάσκει ότι τα γράμματα είναι το μέσο για να ελευθερωθεί ο κόσμος απ’ τα δεσμά του. Ο ορφανός Μέλιος διψάει για μόρφωση. Φως, στήριγμα και οδηγός, ο Δάσκαλός του ο καλός, τον βοηθάει να φύγει απ’ το χωριό και να πάει στην πόλη να μάθει γράμματα.

Το έργο αποτελεί ηθογραφία, μιας άλλης εποχής τόσο κοντινής και μακρινής ταυτόχρονα. Μας βυθίζει σ’ ένα ταξίδι στο παρελθόν. Η ελληνική μας επαρχία και οι άνθρωποί της, τα παιδικά όνειρα και τα πρώτα αθώα ερωτικά σκιρτήματα, ο αγώνας για μια επιβίωση διαφορετική από τη συνηθισμένη. Το εντεκάχρονο αγόρι τότε ήταν άντρας υπεύθυνος, όχι μόνο για τον εαυτό του, αλλά και για ολόκληρη οικογένεια!

Η παράσταση επαναλαμβάνεται την Κυριακή στις 11.30 και στις 14.30

Συντελεστές: Σκηνοθεσία, θεατρική διασκευή: Ειρήνη Ιακώβου Μουσική: Θωμάς Καραχάλιος
Διάρκεια: 100 λεπτά (χωρίς το διάλειμμα 15 λεπτών)

Θέατρο Ακροπόλ, Ιπποκράτους 9-11, 2103648303

Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου, 17.00
Μια ζαχαρένια συνταγή – Θέατρο Φούρνος
Παιδιά 3,5 – 5 ετών

Η νέα παράσταση της παιδικής σκηνής του Θεάτρου Φούρνος που μιλάει για τη δύναμη της αγάπης και το πόσο σημαντικό είναι να την μοιράζεις την αγάπη απλόχερα όπου μπορείς. Η ιστορία εκτυλίσσεται στον ουρανό. Σε μια πολυάσχολη Συννεφούπολη ζουν οι ήρωες των γνωστών παραμυθιών αλλά και ένας γλυκός και ευγενικός ζαχαροπλάστης ο Ρένος. Ο Ρένος κάθε μέρα ετοιμάζει καταπληκτικά γλυκά για να τα τρώνε και να παίρνουν δύναμη οι ήρωες ώστε να διηγούνται ωραίες ιστορίες στα παιδιά. Όταν ο Ρένος μια μέρα αντιλαμβάνεται ότι οι άνθρωποι στη γη δεν είναι και τόσο ευτυχισμένοι αποφασίζει να τους στείλει ένα σπουδαίο δώρο. Κάτι όμως που δεν είναι και τόσο εύκολο.

Μια παράσταση με πολύ χιούμορ και μουσική που δημιούργησε ο Χρήστος Θηβαίος ειδικά για τη Ζαχαρένια Συνταγή

Συντελεστές: Διασκευή Θεατρική προσαρμογή – Σκηνοθεσία: Ελεάννα Σαντοριναίου Μουσική Χρήστος Θηβαίος Στίχοι: Ελεάννα Σαντοριναίου

Διάρκεια : 55΄
Εισιτήριο: 10€

Η παράσταση τελεί υπό την αιγίδα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στο πλαίσιο της εκστρατείας WithRefugees-www.WithRefugees.gr
Θέατρο Φούρνος, Μαυρομιχάλη 168, Εξάρχεια

Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου, 11.30
Το αγόρι με τη βαλίτσα, Θέατρο Κάππα
Παιδιά 6+

Το έργο του δημοφιλέστερου συγγραφέα για παιδιά και εφήβους στη Μεγάλη Βρετανία Μάικ Κένι επιλέγει να ανεβάσει ο σκιοπαίκτης και σκηνοθέτης Ηλίας Καρελλάς σε μετάφραση-διασκευή της Ξένιας Καλογεροπούλου. Το έργο συνεχίζεται μετά τη μεγάλη του επιτυχία πέρυσι.

Ένα νεαρό αγόρι, που ζει κάπου στη Μέση Ανατολή, φαντάζεται ταξίδια σαν του Σεβάχ του Θαλασσινού. Όταν ξεσπά πόλεμος, ο μικρός Ναζ ξεκινά το δικό του διαφορετικό ταξίδι. Διασχίζει ερήμους, βουνά και θάλασσες με μόνη συντροφιά την Κρίσια, ένα κορίτσι που έχει και αυτό τον ίδιο προορισμό, ώσπου να φτάσει στο Βερολίνο και να συναντήσει το μεγαλύτερο αδελφό του, έχοντας στη βαλίτσα του μοναδικό όπλο τις ιστορίες του. Ένας παραλληλισμός του Σεβάχ του θαλασσινού με τον μικρό Ναζ, ήρωα της ιστορίας μας αλλά και κάθε περιπλανώμενης ψυχής αυτού του κόσμου, με μουσική επένδυση που ξεδιπλώνει σαν ηχητική δαντέλα η Αρετή Κετιμέ με τα μαγικά της χέρια και την ταξιδιάρικη, νοσταλγική φωνή της. Τον πρωταγωνιστικό ρόλο του αγοριού ενσαρκώνει ο Δημήτρης Μακαλιάς, ενώ τη μουσική και τα τραγούδια της παράστασης ερμηνεύει ζωντανά στη σκηνή η Αρετή Κετιμέ.

Ο Ηλίας Καρελλάς όπως άλλωστε μας έχει πλέον συνηθίσει τα τελευταία χρόνια, με το ιδιαίτερο σκηνοθετικό του στίγμα, έχοντας ως στυλοβάτες της παράστασης τους το θέατρο σκιών και τη ζωντανή μουσική, συγκινεί, δραματοποιεί και μεγαλουργεί σε ένα έργο που δεν αφήνει ούτε τους μικρούς ούτε τους μεγάλους ασυγκίνητους.

Διάρκεια: 75 λεπτά, με διάλειμμα
Θέατρο Κάππα-Παιδική σκηνή Ηλία Καρελλά, Κυψέλης 2, Αθήνα

Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου, 11.30
Το αγόρι με τα Μπλε Μαλλιά – Θέατρο Φούρνος
Παιδιά 3+

Η θεατρική παράσταση που ταξίδεψε μέχρι το Λονδίνο με δύο sold out παραστάσεις και δέχτηκε δωρεά από το ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» συνεχίζεται στο θέατρο Φούρνος για 4η χρονιά.

Ο Άτρο, από το Ατρόμητος,είναι ένα καλοκάγαθο αγόρι. Είναι πολύ γλυκός και έξυπνος αλλά είναι λίγο δειλός και ντροπαλός και το γεγονός ότι έχει μπλε μαλλιά σε μία πόλη που όλοι έχουν κόκκινα μαλλιά τον κάνει διαφορετικό. Ο καλύτερος του φίλος είναι ο Μέρμπερ, που του είχε χαρίσει η γιαγιά του όταν ήταν μωρό. Όταν ο Άτρο χάνει τον Μέρμπερ στο δάσος των Σχημάτων και των Χρωμάτων, αναγκάζεται για να τον βρει να ξεπεράσει τους φόβους του.
Μέσα στο δάσος θα περάσει πολλές περιπέτειες αλλά θα γνωρίσει και πολλούς νέους φίλους που θα τον βοηθήσουν να βρει τον Μέρμπερ. Μία παράσταση με πολύ τραγούδι για την αντιμετώπιση των φόβων μας, της διαφορετικότητας και τη δύναμης της .

Κείμενο-σκηνοθεσία Ελεάννα Σαντοριναίου Σκηνικά: Ευγένιος Αρβανιτάκης
Διάρκεια παράστασης 55’
Τιμή εισιτηρίου: 8€

Θέατρο Φούρνος, Μαυρομιχάλη 168, Εξάρχεια

Κινηματογράφος

Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 21.00
Βρέχει κεφτέδες – ΚΠΙΣΝ
Για όλη την οικογένεια

Mε τη δράση «Park Your Cinema Kids» το ΚΠΙΣΝ θέλει να φέρει τους μικρούς επισκέπτες του κοντά στις μεγάλες κινηματογραφικές επιτυχίες και να αποδείξει ότι στο σινεμά… τα πάντα γίνονται! Σπίτια ανυψώνονται στον ουρανό με τη βοήθεια μπαλονιών, ζωάκια συμμετέχουν σε talent show, μπαμπούλες τρομάζουν από ένα κοριτσάκι, τα ζώα ενός δάσους παίρνουν στο κατόπι τους κυνηγούς τους και… βρέχει κεφτέδες! Σε έναν σύγχρονο κόσμο δίχως παραμύθια, η μεγάλη οθόνη εξακολουθεί να τροφοδοτεί τη φαντασία και να ψυχαγωγεί.

Επιμέλεια προγράμματος: Ηλίας Φραγκούλης
Σκηνοθεσία: Phil Lord, Christopher Miller

Νεαρός και ατζαμής επιστήμονας κατασκευάζει πρωτοποριακή μηχανή που μετατρέπει το νερό σε… τρόφιμα, αλλά όταν υπερφορτώνει με ενέργεια το δημιούργημά του, αυτό εκτοξεύει μια ακτίνα στον ουρανό με αποτέλεσμα να αρχίσει να βρέχει… φαγώσιμα. Υπερμεγέθη φαγώσιμα! Μεταφορά ενός αγαπητού παιδικού βιβλίου (από το 1978) στο σινεμά, τούτη η εισπρακτική επιτυχία ανεξάντλητης φαντασίας και… όρεξης, γνώρισε και μια συνέχεια το 2013, ενώ από πέρσι έχει μετατραπεί και σε τηλεοπτική σειρά.

Προβολή με ελληνικούς υπότιτλους
ΚΠΙΣΝ, Aγορά

Κυριακή, 30 Σεπτεμβρίου, 17.00
Η Μιράι του Μέλλοντος, Κινηματογράφος Δαναός
Παιδιά 8+

Μια θαυμάσια, συγκινητική ιστορία για την αόρατη κλωστή που ενώνει γενιές και οικογένειες, το νέο anime του Μαμόρου Χοσόντα έγραψε ιστορία στο τελευταίο Φεστιβάλ Καννών, που για πρώτη φορά φιλοξένησε παγκόσμια πρεμιέρα ταινίας του είδους.
Ο 4χρονος Κουν ζει χαρούμενος μέχρι τη γέννηση της αδερφής του, Μιράι, που μονοπωλεί την προσοχή των γονιών του, προκαλώντας του ζήλεια και θυμό. Μέχρι που τον επισκέπτονται η έφηβη Μιράι από το μέλλον, ένας μυστηριώδης πρίγκιπας, η μητέρα του ως μικρό παιδί και ο παππούς του ως νεαρός.

Η ειδική προβολή σηματοδοτεί τη γνωριμία του κοινού όλων των ηλικιών με το επερχόμενο 1ο Παιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 7, 8 και 9 Δεκεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Ιαπωνία 2018, Έγχρωμο, 98′, Ιαπωνικά με ελληνικούς υπότιτλους.

Κινηματογράφος Δαναός, Λ. Κηφισίας 109 (ΜΕΤΡΟ Πανόρμου) Τηλ.: 2106922655