Η πρώτη πρωτότυπη εκπομπή του Cosmote History, του καναλιού της Cosmote TV, «Ελλάδα από το Α ως το Ω», συνεχίζεται την Παρασκευή 30 Ιουνίου, στις 21.00 με ένα ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στην Αλεξανδρούπολη.

Σύμβολο της πόλης ο φάρος, ισχυρό τοπόσημο. Το νερό, η θάλασσα, το λιμάνι της είναι από τα βασικά της γνωρίσματα και πλεονεκτήματα. Η Αλεξανδρούπολη είναι μια νέα πόλη αλλά με ιστορία με εξαιρετική ρυμοτομία με εμπορικό και κοσμοπολίτικο χαρακτήρα από την ίδρυση της μέχρι σήμερα.

Με τον Κωνσταντίνο Χατζόπουλο ανιχνεύουμε την ιστορία του τόπου, από τη μυθολογία του Έβρου, της Θράκης και τα μυστήρια της Σαμοθράκης, ως τις πρώτες ιστορικές καταγραφές. Ένα από τα πιο σημαντικά μνημεία της Βυζαντινής εποχής είναι ο ναός της Κοσμοσώτειρας στις Φέρες. «Η γέννηση της συμπίπτει με το τέλος των αυτοκρατοριών στο τέλος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας», αφηγείται ο Γιάννης Κουκμάς.

Αλεξανδρούπολη

Η Αγγελική Γιαννακίδου εξηγεί την ανάγκη της δημιουργίας, το 1870, ενός εμποροναυτικού και σιδηροδρομικού κέντρου, στα παράλια της Αιγιακής Θράκης. Από το Δεδέαγατς, περνάμε στην Αλεξανδρούπολη. Η μνήμη της πόλης, ζωντανεύει στο έργο ζωής της Αγγελικής Γιαννακίδου, το Εθνολογικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης.

Ο Γιάννης Ξανθούλης μιλάει για την πόλη κόμβο, την πόλη των σιδηροδρομικών και ξεδιπλώνει τις μνήμες της οικογένειας του. Στην πιο καινούργια πόλη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας συνωθούνται Έλληνες, Αρμένιοι, Τούρκοι, Φραγκολεβαντίνοι, Εβραίοι, Βούλγαροι. Ο Νικόλαος Πινάτζης εξηγεί το πολυεθνικό προφίλ της πόλης, όπως αυτό αποτυπώνεται στο Ιστορικό Μουσείο. Για τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου μας μιλά η Αγνή Καραγιάννη.

Εθνολογικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης

Εθνολογικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης

Η Σύνη Αναστασιάδου μας ξεναγεί στα σύμβολα της πόλης της, στην «ανθρώπινη κλίμακα» που χαρακτηρίζει τον τόπο, στις παλιές και καινούργιες γειτονιές που συνθέτουν το σύγχρονο προφίλ της Αλεξανδρούπολης. Με τον Παύλο Γεωργιάδη ανακαλύπτουμε τον αρχαίο ελαιώνα της περιοχής και τις προοπτικές της οικο-ανάπτυξης. Τέλος, ο Χρήστος Τσάνταλης, καταθέτει τη δική του οπτική για την πόλη, όπως την αποτυπώνουν μέσα από τα ροκ τραγούδια τους, τα μέλη του συγκροτήματος ΙΝΚ.

Η εκπομπή του Cosmote History, του καναλιού της Cosmote TV, «Ελλάδα από το Α ως το Ω» εγκαινιάστηκε στις 22 Ιανουαρίου 2016 με ένα ντοκιμαντέρ για τη Θεσσαλονίκη. Την υλοποίηση της παραγωγής έχει αναλάβει η πολιτιστική πλατφόρμα ελculture.

Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Κώστας Αυγέρης
Διεύθυνση περιεχομένου: Καλλιόπη Αλπίτση
Αρχισυνταξία-σενάριο: Κωστής Ζαφειράκης
Creative Producer: Γιούλη Παπαοικονόμου
Εκτέλεση Παραγωγής: Frog On The Road A.E.
Σε συνεργασία με την πλατφόρμα πολιτισμού elculture.gr