Την επ’ αόριστον αναβολή της έκθεσης του έργου του Λεονάρντο Ντα Βίντσι “Salvator Mundi” (Ο Σωτήρας του Κόσμου), που είχε προγραμματιστεί για τις 18 Σεπτεμβρίου, ανακοίνωσε το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού στο Αμπού Ντάμπι.

Η είδηση έπεσε σαν βόμβα, καθώς η έκθεση στο Λούβρο του Αμπού Ντάμπι αναμενόταν να προσελκύσει χιλιάδες επισκέπτες από ολόκληρο τον κόσμο για να δουν τον πιο ακριβό πίνακα που πουλήθηκε ποτέ σε δημοπρασία. Ο «Σωτήρας του Κόσμου», μια προσωπογραφία του Ιησού Χριστού, την οποία ζωγράφισε ο ντα Βίντσι γύρω στο 1500 πουλήθηκε από τον Οίκο Κρίστι τον Νοέμβριου του 2017 τηλεφωνικά με αγοραστή, όπως είχαν πιθανολογήσει οι New York Times, τον Σαουδάραβα πρίγκιπα Μπαντρ μπιν Αμπντάλα.

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού ανάφερε πως «διευκρινίσεις θα δοθούν σύντομα» χωρίς περαιτέρω εξηγήσεις. Το γεγονός της αναβολής της έκθεσης δημιουργεί πολλά ερωτηματικά καθώς πρόσφατα είδαν το φως της δημοσιότητας συμπεράσματα ερευνητών, οι οποίοι υποστηρίζουν πως τον πίνακα δεν έχει ζωγραφίσει ο Ντα Βίντσι, αλλά βοηθός ή βοηθοί του και πως η συμβολή του μεγάλου Λεονάρντο στο έργο είναι ελάχιστη.

Το γεγονός της αναβολής της έκθεσης μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα και στο Λούβρο του Παρισιού, το οποίο ήδη έχει αναγγείλει την έκθεση του έργου σε μια μεγάλη έκθεση για τα 500 χρόνια από τον θάνατο του δημιουργού του (Οκτώβριος 2019 – Φεβρουάριος 2020).