Στο πρώτο επεισόδιο του ντοκιμαντέρ «Αναζητώντας τον Καζαντζάκη», μια παραγωγή του ελculture σε συμπαραγωγή με την Cosmote TV και σε συνεργασία με τις εκδόσεις Καζαντζάκη, ερευνούμε πώς διαμορφώθηκε η σκέψη και η κοσμοθεωρία του συγγραφέα.

Η σκηνοθεσία είναι του Αλέξανδρου Σκούρα και αποσπάσματα από έργα του Νίκου Καζαντζάκη αφηγείται ο ηθοποιός Μάκης Παπαδημητρίου.

Μεταφερόμαστε σε μέρη όπου έζησε, εμπνεύστηκε και έγραψε ο μεγάλος συγγραφέας. Πώς διαμορφώθηκε η σκέψη του Καζαντζάκη στο πέρασμα των χρόνων, η έννοια της ελευθερίας, η φιλοσοφική του κοσμοθεωρία; Ο καθηγητής Γιώργος Γραμματικάκης, ο μελετητής  Νίκος Χρυσός και ο μεταφραστής Παναγιώτης Δημάκης μας μιλούν για την Κρήτη του Καζαντζάκη, τη σχέση με τον πατέρα του, τον Καπετάν Μιχάλη και πώς αυτή μεταφέρθηκε ως σχέση ανθρώπων με τον θεό στα έργα του. Για την κρητική ματιά και τον άνθρωπο ως αφετηρία για τη δική του ιδεολογία και το έργο του, μας μιλά ο επιστημονικός σύμβουλος των εκδόσεων Καζαντζάκη, Νίκος Μαθιουδάκης.

Ο κριτικός λογοτεχνίας Βαγγέλης Χατζηβασιλείου μιλά για το προσωπικό ύφος του συγγραφέα, ενώ η εικόνα του με ένα μπλοκάκι να αναζητά με αγωνία λέξεις αναφέρεται σε περιστατικά που μας διηγούνται οι συνομιλητές μας, όπως ο καθηγητής Χριστόφορος Χαραλαμπάκης.

Η μεταφράστριά του στα ισπανικά Selma Ancira μάς μεταφέρει την πρόκληση που αισθάνεται ο μεταφραστής και μας χαρίζει λέξεις που έχει ξεχωρίσει από το έργο του. Ο δάσκαλος και ριμαδόρος Κωστής Λαγουδιανάκης μάς μιλά για την αγάπη που ξανάδωσε στο κρητικό ιδίωμα και σκαρώνει επί τόπου μια μαντινάδα.

Ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός

Ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός

Για τις ιδεολογικές αναζητήσεις του συγγραφέα και τη μετακίνησή του σε πολλές και αντιφατικές ιδεολογίες και πρότυπα μιλούν ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός και ο καθηγητής Δημήτρης Δημηρούλης.

Όχι φιλόσοφος, αλλά διανοητής, ένα ελεύθερο πνεύμα είναι ο συγγραφέας για τον καθηγητή Θανάση Αγάθο. Όχι συγγραφέας, αλλά ένας κόσμος ολόκληρος για την καθηγήτρια Ερασμία Σταυροπούλου. Στην αγωνία της αναζήτησης αναφέρεται και η Βούλα Βασιλειάδη, υπεύθυνη αρχείου του μουσείου Νίκος Καζαντζάκης. Η καθηγήτρια Αφροδίτη Αθανασοπούλου την αποδίδει στη ζωτική ορμή του και την ταύτισή του με το καινοτόμο και το ριζοσπαστικό και μας εξηγεί ποιες φιλοσοφικές επιρροές αναγνωρίζονται στην Ασκητική, έργο που θεωρείται η διακήρυξη της φιλοσοφίας του.

Οι ηθοποιοί Γιώργος Χωραφάς και Τάσος Νούσιας μάς εκμυστηρεύονται τη σημασία που είχε προσωπικά γι’ αυτούς η Ασκητική.

O καθηγητής Δημήτρης Δημηρούλης

O καθηγητής Δημήτρης Δημηρούλης

Η καθηγήτρια Αφροδίτη Αθανασοπούλου

Η καθηγήτρια Αφροδίτη Αθανασοπούλου

Μια «κραυγή σε μια κρίσιμη εποχή» τη χαρακτηρίζει ο κ. Μαθιουδάκης, ενώ η καθηγήτρια Χριστίνα Ντουνιά μιλά για την επίδρασή της στον κόσμο, στο πώς «να κάνουμε την ύπαρξή μας να έχει νόημα».

Γίνετε συνοδοιπόροι μας σ’ αυτό το ταξίδι στη ζωή και το έργο του Νίκου Καζαντζάκη που μόλις ξεκινά!

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Σκούρας
Project Manager: Καλλιόπη Αλπίτση
Αρχισυνταξία: Άννα Ρούτση
Επιστημονικός Συνεργάτης: Νίκος Μαθιουδάκης
Διευθυντής φωτογραφίας: Γιάννης Σίμος
Ηχολήπτης: Άρης Αθανασόπουλος
Μοντάζ: Λύδια Αντώνοβα
Creative producer: Γιούλη Παπαοικονόμου
Παραγωγοί: Νίκος Βερβερίδης, Πέτρος Αδαμαντίδης

Με την υποστήριξη των:

γας Χορηγός: Creta Maris Beach Resort
Με την ευγενική Xoρηγία της Περιφέρειας Κρήτης.
Χορηγοί: Capital Ship Management Corp., ANEK LINES & BLUE STAR FERRIES, CRETA FARMS