Στο δεύτερο επεισόδιο του ντοκιμαντέρ «Αναζητώντας τον Καζαντζάκη», μια παραγωγή του ελculture σε συμπαραγωγή με την Cosmote TV και σε συνεργασία με τις εκδόσεις Καζαντζάκη, εμπνεόμαστε από την αγάπη του συγγραφέα για τα ταξίδια, για την Οδύσεια της ζωής του και για τη στροφή του στο μυθιστόρημα και ειδικά στο θρυλικό Ζορμπά.

Η σκηνοθεσία είναι του Αλέξανδρου Σκούρα και αποσπάσματα από έργα του Νίκου Καζαντζάκη αφηγείται ο ηθοποιός Μάκης Παπαδημητρίου.

Η κάμερα ακολουθεί τα χνάρια του Καζαντζάκη στους τόπους όπου έζησε και εμπνεύστηκε, όπως η Ασίζη της Ιταλίας. «Τα ταξίδια και τα όνειρα ήταν οι βασικές πηγές της έμπνευσής του», μας εξηγεί η καθηγήτρια Αφροδίτη Αθανασοπούλου, ενώ ο Γιώργος Γραμματικάκης τα χαρακτηρίζει ως «η φλόγα που τον έκαιγε».

Αφροδίτη Αθανασοπούλου

Αφροδίτη Αθανασοπούλου

Γιώργος Γραμματικάκης

Γιώργος Γραμματικάκης

Για τα ταξίδια-εμπειρίες μιλά και ο επιστημονικός σύμβουλος των εκδόσεων Καζαντζάκη Νίκος Μαθιουδάκης, ανατρέχοντας στον καιρό που ο συγγραφέας εργαζόταν ως ανταποκριτής και τα άρθρα του αποτέλεσαν βάση για τα «Ταξιδιωτικά» του. Ο καθηγητής Γεράσιμος Ζώρας μιλά για την Ασίζη και τον Άγιο Φραγκίσκο που τον επηρέασε και τον ενέπνευσε.

Μεταφερόμαστε στο απομονωμένο χωριό της Τσεχίας Bozi Dar, όπου κάτοικος του χωριού μας διηγείται για τον καιρό που ζούσε ο συγγραφέας εκεί και τι σημαίνει αυτό για τον τόπο, ξεναγώντας μας στα ενθύμια που έχουν κρατήσει από τον Καζαντζάκη.

Σαν ένας άλλος Οδυσσέας, ο Καζαντζάκης γράφει την «Οδύσεια» με τους 5.500 στίχους και τις 33.333 λέξεις. Ένα «έπος σε μια μη επική εποχή», όπως τη χαρακτηρίζει ο καθηγητής Δημήτρης Δημηρούλης. Αδικημένη, παρόλο που ήταν το έργο ζωής του συγγραφέα, τη θεωρεί ο καθηγητής Χριστόφορος Χαραλαμπάκης και ο μεταφραστής Petre Ben μας μιλά για τον θησαυρό των λέξεών της. Ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός τη θυμάται ως δώρο του πατέρα του και best seller στην Αμερική το ’59. Θυμάται ακόμα την επιστολή που του είχε στείλει ο Καζαντζάκης για το πρώτο του διήγημα, υπογράφοντας με τη γνωστή του φράση «Ο Θεός ο Κρητικός μαζί σας».

Για την επιστολογραφία του και τη φιλολογική της αξία μας μιλά ο Νίκος Μαθιουδάκης και ο καθηγητής Θανάσης Αγάθος, ο οποίος, όπως και η καθηγήτρια Χριστίνα Ντουνιά, επεκτείνεται στους χαρακτήρες της γυναίκας και του άνδρα στο έργο του.

Selma Ancira

Selma Ancira

Ο Καζαντζάκης στρέφεται κάποια στιγμή προς το μυθιστόρημα. Για τη στροφή του αυτή που τον βοήθησε να διοχετεύσει σε πολύ κόσμο τις ιδέες του μιλά μεταξύ άλλων ο κριτικός λογοτεχνίας, Βαγγέλης Χατζηβασιλείου. Για τον αληθινό Γιώργη Ζορμπά που τον σημάδεψε συνεχίζει ο Θανάσης Αγάθος, κάνοντας αναφορά στην κινηματογραφική μεταφορά του έργου που ταυτίστηκε με τον Έλληνα. Για τον δυισμό του Ζορμπά με το διονυσιακό και το ασκητικό στοιχείο μας μιλά ο καθηγητής Χρυσόστομος Σταμούλης.

Ταξιδεύουμε στη Μάνη, όπου ο Καζαντζάκης δούλεψε με τον Γιώργη Ζορμπά στα λιγνιτωρυχεία, και συναντάμε την Κατερίνα Εξαρχουλέα-Γεωργιλέα, τον παππού της οποίας βάφτισε ο Ζορμπάς, που μας μιλά για τον Καζαντζάκη που γνώρισε μέσω της οικογένειάς της. Εκεί ταξίδεψε επίσης η μεταφράστρια του Ζορμπά στα ισπανικά, Selma Ancira, αναζητώντας τα ίχνη του Ζορμπά αλλά και τα στοιχεία του στους Έλληνες. «Μιλά για αθάνατα, καθολικά πράγματα ο Καζαντζάκης», μας λέει. «Ζητά το αδύνατο, αυτό που περισσεύει απ’ τη ζωή», μας λέει κι ο Δημήτρης Δημηρούλης, που εξηγεί τους λόγους της απήχησης του Ζορμπά στο εξωτερικό. Για την απήχηση αυτή μιλά και η Βούλα Βασιλειάδη, υπεύθυνη αρχείου του Μουσείου Καζαντζάκης, που εξηγεί πώς με το έργο αυτό ο συγγραφέας χάρισε την αιωνιότητα στον αληθινό Γιώργη Ζορμπά.

Ο Καζαντζάκης έζησε πολύ έντονες φιλίες. Μια από αυτές ήταν με τον ποιητή Άγγελο Σικελιανό. Για την εξέλιξη της φιλίας αυτής μας μιλά ο Νίκος Μαθιουδάκης. Στο ταξίδι τους στο Άγιο Όρος με σκοπό την ίδρυση μιας νέας θρησκείας αναφέρεται η Αφροδίτη Αθανασοπούλου, ενώ ο ηθοποιός Στέφανος Ληναίος, μας διηγείται την εμπειρία του από την ημέρα που έζησε στο σπίτι του Σικελιανού στη Σαλαμίνα και τα όσα είπαν για τον Νίκο Καζαντζάκη.

Σε αυτό το συναρπαστικό ταξίδι σας περιμένουμε συνεπιβάτες!

Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Σκούρας
Project Manager: Καλλιόπη Αλπίτση
Αρχισυνταξία: Άννα Ρούτση
Επιστημονικός Συνεργάτης: Νίκος Μαθιουδάκης
Διευθυντής φωτογραφίας: Γιάννης Σίμος
Ηχολήπτης: Άρης Αθανασόπουλος
Μοντάζ: Λύδια Αντώνοβα
Creative producer: Γιούλη Παπαοικονόμου
Παραγωγοί: Νίκος Βερβερίδης, Πέτρος Αδαμαντίδης

Με την υποστήριξη των:

γας Χορηγός: Creta Maris Beach Resort
Με την ευγενική Xoρηγία της Περιφέρειας Κρήτης.
Χορηγοί: Capital Ship Management Corp., ANEK LINES & BLUE STAR FERRIES, CRETA FARMS