Στο τρίτο και τελευταίο επεισόδιο του ντοκιμαντέρ «Αναζητώντας τον Καζαντζάκη», μια παραγωγή του ελculture σε συμπαραγωγή με την Cosmote TV και σε συνεργασία με τις εκδόσεις Καζαντζάκη, αγγίζουμε τη σχέση του συγγραφέα με το θεϊκό στοιχείο, η οποία τόσο συζητήθηκε με αφορμή και τον «Τελευταίο Πειρασμό», καθώς και την απήχηση που έχει το έργο του Καζαντζάκη διαχρονικά σε ανθρώπους ανεξάρτητα ηλικίας και εθνικότητας.

Η σκηνοθεσία είναι του Αλέξανδρου Σκούρα και αποσπάσματα από έργα του Νίκου Καζαντζάκη αφηγείται ο ηθοποιός Μάκης Παπαδημητρίου.

«Τέλεψα ένα νέο βιβλίο: Ο Τελευταίος Πειρασμός, για το Χριστό. Ήθελα να γλυτώσω από το θέμα αυτό που πάρα πολύ βάσταξε μέσα μου η δυναστεία του. Γλύτωσα». Ο καθηγητής θεολογίας Χρυσόστομος Σταμούλης και οι καθηγητές Αφροδίτη Αθανασοπούλου, Θανάσης Αγάθος και Δημήτρης Δημηρούλης μιλούν για την «καζαντζακική» έννοια του Θεού, το ανθρώπινο πρόσωπο του Χριστού, την ιδέα της δύναμης, της σωτηρίας και του ανθρώπινου πάθους, την αρμονία της ψυχής και της σάρκας και το αμείλικτο ερώτημα του θανάτου.

Γυρνάμε στη δεκαετία του ’80, στην ταινία «Τελευταίος Πειρασμός» του Μάρτιν Σκορτσέζε και στα επεισόδια που δημιουργήθηκαν. Διευκρινίζουμε ποια ήταν τελικά ακριβώς η στάση της Εκκλησίας. Ο καθηγητής Γιώργος Γραμματικάκης μάς διηγείται μια ανέκδοτη ιστορία για το πώς συνδέεται το τέλος των εξομολογήσεών του με τον Καζαντζάκη.

Χρυσόστομος Σταμούλης

Χρυσόστομος Σταμούλης

Η πολεμική ευνοεί την αναγνωρισιμότητά του, μας λέει η Βούλα Βασιλειάδη, υπεύθυνη αρχείου του Μουσείου Καζαντζάκη, ενώ η διευθύντρια του μουσείου, Βαρβάρα Τσάκα μας μιλά για την αγάπη των επισκεπτών του μουσείου απ’ όλο τον κόσμο, όσο η κάμερα μας ταξιδεύει σε υπαίθρια έργα τέχνης με τον Νίκο Καζαντζάκη παντού στον τόπο. Ο συνθέτης Γιώργος Κουμεντάκης μιλά για τη θετική όψη της ζωής στα έργα του συγγραφέα που τον ενέπνευσαν για δικές του συνθέσεις, ενώ ο κριτικός λογοτεχνίας Βαγγέλης Χατζηβασιλείου εξηγεί ότι οι ήρωές του αψηφούν το θάνατο, γιατί όλα είναι στη ζωή.

Στη Γαλλία, η γραμματέας του τον καιρό που εργαζόταν στην UNESCO, Yvette Renoux, τον χαρακτηρίζει πνευματικό μαχητή και μας εμπιστεύεται την εμπειρία της από τη συνεργασία μαζί του. Οικουμενικός, αλλά παρεξηγημένος στην ίδια του τη χώρα, όπως μας λέει ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός και οι καθηγητές Γεράσιμος Ζώρας και Χριστόφορος Χαραλαμπάκης. Ο πιο πολυμεταφρασμένος, σε 55 γλώσσες σ’ όλο τον κόσμο, μας διευκρινίζει ο επιστημονικός σύμβουλος των εκδόσεων Καζαντζάκη, Νίκος Μαθιουδάκης.

Η διευθύντρια των εκδόσεων, Νίκη Σταύρου, βαφτισιμιά της γυναίκας του, Ελένης Καζαντζάκη, εκμυστηρεύεται ότι πάντα ένιωθε Κρητικός. Γι’ αυτή την αδυναμία του στην Κρήτη μιλά και η ποιήτρια Κατερίνα Αγγελάκη Ρουκ. Η μεταφράστρια Selma Ancira μάς διηγείται το πώς θυμούνται τον Καζαντζάκη στην Κρήτη, όπου περιπλανήθηκε μεταφράζοντας το έργο του.

Νίκη Σταύρου

Νίκη Σταύρου

«Το έργο του παραμένει σύγχρονο, γιατί αναμετριέται με τα μεγάλα προβλήματα», μας λέει η Αφροδίτη Αθανασοπούλου και δάσκαλοι του Ηρακλείου Κρήτης και του Δικτύου σχολείων για τον Νίκο Καζαντζάκη μιλούν για την άρση των προκαταλήψεων μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Σ’ ένα από τα αγαπημένα του ταξίδια ο Καζαντζάκης αρρωσταίνει και τελικά πεθαίνει στο Φράιμπουργκ της Γερμανίας. Ήταν 74 ετών. Η τελευταία του λέξη ήταν «Διψώ». Στον τάφο του χαράσσεται η φράση που ο ίδιος ζήτησε «Δεν ελπίζω τίποτα, δε φοβούμαι τίποτα, είμαι λέφτερος»…

Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Σκούρας
Project Manager: Καλλιόπη Αλπίτση
Αρχισυνταξία: Άννα Ρούτση
Επιστημονικός Συνεργάτης: Νίκος Μαθιουδάκης
Διευθυντής φωτογραφίας: Γιάννης Σίμος
Ηχολήπτης: Άρης Αθανασόπουλος
Μοντάζ: Λύδια Αντώνοβα
Creative producer: Γιούλη Παπαοικονόμου
Παραγωγοί: Νίκος Βερβερίδης, Πέτρος Αδαμαντίδης

Με την υποστήριξη των:

γας Χορηγός: Creta Maris Beach Resort
Με την ευγενική Xoρηγία της Περιφέρειας Κρήτης
Χορηγοί: Capital Ship Management Corp., ANEK LINES & BLUE STAR FERRIES, CRETA FARMS