Σε ηλικία 88 ετών, στην πόλη που αγάπησε, τη Ρώμη, άφησε την τελευταία του πνοή ο Βιτόριο Ταβιάνι, ο σκηνοθέτης που μαζί με τον αδερφό του, Πάολο, υπέγραψαν μερικά αριστουργήματα του ιταλικού κινηματογράφου.

Οι ταινίες τους όπως ο «Πατέρας Αφέντης» (Χρυσός Φοίνικας στις Κάννες το ΄77), «Ο Καίσαρας πρέπει να πεθάνει» (Χρυσή Άρκτος στο Βερολίνο) , «Η Νύχτα του Σαν Λορέντζο», «Το Χάος», «Αλονζανφάν» σφράγισαν την κινηματογραφική δημιουργία με την ιδιαίτερη αισθητική, οπτική και γλώσσα τους.

Πάολο και Βιτόριο Ταβιάνι

Πατέρας Αφέντης

Τον θάνατο του Βιτόριο Ταβιάνι ανακοίνωσε η κόρη του, Τζιοβάνα, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Ansa. Με απόφαση της οικογένειας του η σορός του μεγάλου σκηνοθέτη θα αποτεφρωθεί σε ιδιωτική τελετή.

Ο Βιτόριο Ταβιάνι γεννήθηκε στο Σαν Μινιάτο, στην επαρχία της Πίζας, στις 20 Σεπτεμβρίου 1929. Με τον κατά δυο χρόνια νεότερό αδελφό του Πάολο, υπέγραψαν σημαντικές ταινίες και κατέγραψαν με την τέχνη τους στη δεκαετία του ’60 την πραγματικότητα, την ιστορία, τις αντιφάσεις και τις πτυχές της χώρας τους. Ο Βιτόριο (1929) σπούδασε Νομική και ο Πάολο (1931) Μουσικολογία και Ιστορία της Τέχνης. Στη συνέχεια, ασχολήθηκαν με τη σκηνοθεσία ντοκιμαντέρ και κατόπιν με τη δημιουργία κινηματογραφικών έργων.

Το έργο τους συχνά έχει την αφετηρία του στη λογοτεχνία, αφού περιλαμβάνει πλήθος διασκευών κλασικών έργων, των Τολστόι, Γκαίτε, Πιραντέλο, Δουμά.

Το χάος

Οι αδελφοί Ταβιάνι αναγορεύτηκαν επίτιμοι διδάκτορες του τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και κατά την αναγόρευσή τους, εκφώνησαν τον δικό τους απόλυτα κινηματογραφικό λόγο, με τίτλο «Εκ του σύνεγγυς στην ελληνική γη», ο οποίος ήταν μια μαρτυρία απευθείας μέσα από το εργαστήρι τους, με ό,τι πιο προσωπικό μπορούσαν να προσφέρουν.

«Κοιτάζοντας μέσα στο πηγάδι του παρελθόντος, αισθανόμασταν ανέκαθεν εγγύτερα στον ελληνικό πολιτισμό παρά στο ρωμαϊκό», ανέφεραν τότε οι δυο Ιταλοί δημιουργοί, και ταξίδεψαν σε σκηνές και τοπία και λόγους απ΄ το σύνολο των ταινιών τους που έχουν ιδεολογικές αλλά και ιστορικές αναφορές στην ελληνική γραμματεία, τα ελληνικά τοπία, τους μύθους και τις έννοιες που «πλήττουν» και «τρέφουν» την ανθρώπινη περιπέτεια.

«Έφυγε ένας από τους μεγάλους δασκάλους του ιταλικού κινηματογράφου», τονίζει η ιταλική εφημερίδα La Repubblica, στο άρθρο της με την είδηση του θανάτου του σκηνοθέτη Βιτόριο Ταβιάνι.

«Οι αδελφοί Ταβιάνι, ήδη από τη δεκαετία του εξήντα, κατέγραψαν και παρουσίασαν τις αντιφάσεις, την πραγματικότητα, την ιστορία της Ιταλίας», προσθέτει η εφημερίδα της Ρώμης. Και υπενθυμίζει ότι κατά τη φασιστική δικτατορία, το πατρικό σπίτι των σκηνοθετών ανατινάχθηκε από βόμβα που είχαν τοποθετήσει παραστρατιωτικές δυνάμεις του καθεστώτος του Μουσολίνι.