Επιμέλεια: Ελ.Γ.

Σήμερα, Πέμπτη 9 Ιουνίου, στις 19.30 το απόγευμα από τη Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδου, στον Πειραιά θα λυθεί ένας από τους γρίφους που έχουν συγκεντρώσει εδώ και χρόνια το έντονο ενδιαφέρον της παγκόσμιας ερευνητικής κοινότητας αλλά και απλών πολιτών. Αφορά στην λειτουργία του Μηχανισμού των Αντικυθήρων, του πρώτου αστρονομικού ηλεκτρονικού υπολογιστή που λειτουργούσε παράλληλα ως πολυ-ημερολόγιο και ως πλήρες πλανητάριο.

Οι επιστήμονες αξιοποιώντας την τελευταία λέξη των νέων τεχνολογιών κατάφεραν να αποκρυπτογραφήσουν το ακριβές περιεχόμενο των επιγραφών που βρίσκονται στο εσωτερικό του περίφημου μηχανισμού. Οι περιγραφές αυτές αποτελούν το εγχειρίδιο λειτουργίας του και ταυτόχρονα αποκαλύπτουν τις αστρονομικές γνώσεις που εμπεριέχει ο μηχανισμός.

Στην πρώτη αρχαιολογική δημοσίευση είχαν αποκρυπτογραφηθεί περίπου 600 χαρακτήρες. Μέχρι τη δεκαετία του 1970 είχαν διαβαστεί περίπου 923 χαρακτήρες, ενώ η πρώτη δημοσίευση της Ομάδας Μελέτης του Μηχανισμού, το 2006, υπερδιπλασίασε το πλήθος των χαρακτήρων, ανεβάζοντάς το στους 2.160. Σταδιακά αποκαλυπτόταν έτσι ο ρόλος των επιγραφών ως ενός είδους συνοδευτικού εγχειριδίου που σχετίζεται με τη λειτουργία του οργάνου και με τις αστρονομικές γνώσεις που αυτό εμπεριέχει.  

Η νέα και ολοκληρωμένη ανάγνωση των σωζόμενων θραυσμάτων του Μηχανισμού ανέβασε τον αριθμό των χαρακτήρων στους 3.400 προσφέροντας επίσης καλύτερη ποιότητα ανάγνωσης και νέες δυνατότητες ερμηνείας: πλέον, ολόκληρες προτάσεις και πολλοί νέοι αριθμοί βοηθούν στην αποκωδικοποίηση των λειτουργιών του μηχανισμού.

Πρώτο το ελληνικό κοινό θα έχει την ευκαιρία να μάθει για το αστρονομικό ημερολόγιο του Μηχανισμού και για το πώς αυτό συνδέεται με τους τόπους καταγραφής των αστρονομικών φαινομένων, για το πρωτότυπο και ανερμήνευτο μέχρι σήμερα σύστημα πρόγνωσης εκλείψεων, για το πλήρες πλανητάριο που έδειχνε τις κινήσεις των ουρανίων σωμάτων, αλλά και για τα αποκρυπτογραφημένα ημερολόγια που ίσως μας δώσουν νέα στοιχεία για τον τόπο κατασκευής και χρήσης του μοναδικού αυτού μηχανήματος. Η τελευταία ομιλία της εκδήλωσης θα επικεντρωθεί στη σχέση των επιγραφών του Μηχανισμού με τους αρχαίους μηχανικούς, ένας από τους οποίους πιθανώς να ήταν και ο κατασκευαστής της περίπλοκης αυτής συσκευής.

Πρόκειται για πρώτη παγκόσμια παρουσίαση της έκδοσης του ειδικού τεύχους του περιοδικού «Almagest» με θέμα «Οι Επιγραφές του Μηχανισμού των Αντικυθήρων» η οποία θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδου.

Λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος που συγκεντρώνει η εκδήλωση υπάρχει πρόβλεψη και για την ζωντανή αναμετάδοσή της από την ιστοσελίδα του Ιδρύματος.

Η ζωντανή αναμετάδοση θα ενεργοποιηθεί για το κοινό λίγα λεπτά πριν την έναρξη της εκδήλωσης.

Σχετικά άρθρα:
Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο σε βαθιά νερά
Το ναυάγιο των Αντικυθήρων