Ο βραβευμένος με το Μπούκερ συγγραφέας Ben Okri την χαρακτηρίζει ως την Αφρικανή Μόνα Λίζα. Ο λόγος για το έργο που απεικονίζει μια πριγκίπισσα από τη Νιγηρία χαμένο για πολλά χρόνια, μέχρι που βρέθηκε πρόσφατα σε ένα διαμέρισμα του Λονδίνου.

Ο πίνακας του Ben Enwonwu με την Adetutu Ademiluyi φιλοτεχνήθηκε το 1974. Η “Tutu” κόρη του βασιλιά της Yoruba, είναι ένα θρυλικό έργο για το οποίο όλοι μιλούσαν αναζητώντας το έργο.

Τελικά βγαίνει σε δημοπρασία στις 28 Φεβρουαρίου από τον οίκο δημοπρασιών του Λονδίνου Bonhams, ενώ ο Okri, ως εξέχουσα προσωπικότητα της Νιγηρίας στην παγκόσμια λογοτεχνία δήλωσε εξετάζοντας τον πίνακα πως συνοψίζει όλη την παράδοση, είναι σύμβολο ελπίδας και αναγέννησης στη Νιγηρία, δεν πρόκειται για μια απλή προσωπογραφία.

Το έργο αποκαλύφθηκε από τον Giles Peppiatt, διευθυντή της σύγχρονης αφρικανικής τέχνης στο Bonhams, αφού η οικογένειά του στο βόρειο Λονδίνο τον έφερε σε επαφή με τους ιδιοκτήτες του έργου. Ο Enwonwu, ο οποίος πέθανε το 1994, θεωρείται πατέρας του Νιγηριανού μοντερνισμού. Έκανε τρεις ζωγραφιές του “Tutu”, οι θέσεις όλων των οποίων ήταν ένα μυστήριο μέχρι την πρόσφατη ανακάλυψη. Τα έργα έγιναν σύμβολα της ειρήνης μετά τη σύγκρουση εθνοτικών ομάδων στη σύγκρουση Νιγηρίας-Μπιάφρας στα τέλη της δεκαετίας του 1960.

«Ο κάτοχος του έργου είναι από τη φυλή Yoruba και ο Ben Enwonwu ήταν από τη φυλή Ibo», δήλωσε η Eliza Sawyer, ειδικός στο τμήμα αφρικανικής τέχνης των Bonhams. Ο ζωγράφος προερχόταν από καλλιτεχνική οικογένεια, ο πατέρας του ήταν γλύπτης και συνάντησε την πριγκίπισσα χωρίς να ξέρει την ιδιότητά της τυχαία σε μια περιοδεία του στη νιγηριανή ύπαιθρο. Σύμφωνα με τον Okri είναι ένα έργο το οποίο αποκαθιστά την αξία των Νιγηριανών ζωγράφων στην παγκόσμια αγορά.