Το καλοκαίρι του 2015, τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους κατέστρεψαν το άγαλμα λιονταριού της θεάς Αλ-Λατ, ηλικίας  2.000 ετών που βρισκόταν έξω από το μουσείο της Παλμύρας. Το άγαλμα, γνωστό ως Λιοντάρι της Αλ-Λατ, είναι ένα αναντικατάστατο δείγμα τέχνης, ένα μοναδικό κομμάτι με ύψος τριών μέτρων και βάρος 15 τόνων. Η καταστροφή του ήταν το πιο σοβαρό έγκλημα που διέπραξαν οι τζιχαντιστές κατά της πολιτιστικής κληρονομιάς της Παλμύρας.

Το άγαλμα από ασβεστόλιθο ανακαλύφθηκε το 1977 από μία πολωνική αρχαιολογική αποστολή, στον ναό της Αλ-Λατ, μίας προ-ισλαμικής θεάς της αραβικής μυθολογίας και χρονολογείται από τον 1ο αιώνα μ. Χ. Είχε καλυφθεί με μεταλλική πλάκα και σακιά άμμου για να προστατευθεί από τις μάχες. Ήταν ένα από αυτά που δεν είχαν μετακινηθεί εκτός της Παλμύρας πριν την κατάληψή της από το Ισλαμικό Κράτος. Καθώς το άγαλμα ήταν ογκώδες και δε μπορούσε να πουληθεί οι μαχητές του ISIS το κατέστρεψαν.

Σήμερα δυο χρόνια μετά, αποκαταστημένο, βρίσκεται στην είσοδο του Μουσείου της Δαμασκού και καλωσορίζει τους επισκέπτες έως ότου επιστρέψει στο μέλλον στο μουσείο της Παλμύρας, μετά από δυο μήνες εργασίας, υπό τη διεύθυνση του αρχαιολόγου Μπάρτος Μαρκόφσκι, ο οποίος συνεργάστηκε με το «Emergency Safeguarding of the Syrian Cultural Heritage» της Ουνέσκο, μια πρωτοβουλία η οποία χρηματοδοτείται από την ΕΕ για να παρακολουθεί, καταγράφει και προστατεύει την πολιτισμική κληρονομιά της Συρίας. «Ήταν, διεθνώς, γνωστό ως ένα σύμβολο της Παλμύρας» είπε, σε συνέντευξη Τύπου, ο Μαρκόφσκι. «Είναι ένα εξαιρετικό άγαλμα. Δεν υπάρχουν πια τέτοια αγάλματα στην Παλμύρα» συμπλήρωσε. Και δήλωσε, στο Reuters, ότι περίπου το 50% του αποκαταστημένου αγάλματος είναι το αρχικό.

Όταν οι Πολωνοί  αρχαιολόγοι το έφεραν στο φως, το αποκατέστησαν για πρώτη φορά. Τώρα, για δεύτερη φορά, πάλι ο Πολωνός αρχαιολόγος διηύθυνε τις εργασίες αποκατάστασης. Στη βάση του Λέοντα υπάρχει η επιγραφή σε παλμυρινή γλώσσα: «Ας έχει τις ευλογίες της Αλ Λατ όποιος δεν χύνει αίμα σ’ αυτό το ιερό».