Με τιμώμενο πρόσωπο τον Γιώργη Γιατρομανωλάκη δόθηκαν το βράδυ της Δευτέρας 13 Ιουνίου στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη της Πειραιώς τα λογοτεχνικά βραβεία του ηλεκτρονικού περιοδικού “Ο Αναγνώστης” για το 2016.

Ο Πανεπιστημιακός, κριτικός, φιλόλογος και συγγραφέας, που τιμήθηκε για τη συνολική προσφορά του στα γράμματα είναι μια πολυσύνθετη προσωπικότητα. Κλασικός φιλόλογος με ποικίλα ενδιαφέροντα εκτείνει τις δραστηριότητες του σε πολλά πεδία με μεγάλη επιτυχία. Έχει γράψει βιβλία και άρθρα για τον Όμηρο, τη λυρική ποίηση, την τραγωδία, τον Αριστοτέλη, το αρχαίο ελληνικό μυθιστόρημα, την αρχαία ελληνική λογοτεχνική κριτική και ασχολείται με τη μετάφραση κλασικών κειμένων. Τα ενδιαφέροντα του στρέφονται επίσης στη μελέτη της σύγχρονης νεοελληνικής λογοτεχνίας και έχει γράψει βιβλία και άρθρα για τον Σολωμό, τον Σεφέρη, τον Σικελιανό, τον Ελύτη, τον Σινόπουλο, τον Εμπειρίκο, τον Ρίτσο, τον Εγγονόπουλο κ.ά.

Ο ίδιος, παραλαμβάνοντας το βραβείο του δήλωσε, μεταξύ άλλων, πως η σημερινή εποχή είναι ιδανική για τους συγγραφείς, διευκρινίζοντας «Δεν αναφέρομαι στις πωλήσεις και στα συγγραφικά τους δικαιώματα. Αναφέρομαι στην πρόκληση της τρέχουσας ζωής. Τυχεροί όσοι μπορέσουν να εκμεταλλευτούν, κατά τις δυνάμεις και το ταλέντo τους, αυτό που μας συμβαίνει» συμπλήρωσε.

«Το παρήγορο και θετικό στοιχείο της αλλαγής του εκδοτικού τοπίου με νέους εκδότες και νέους ανεξάρτητους βιβλιοπώλες, οι οποίοι στηρίζουν γενιές νέων δημιουργών που τολμούν και ρισκάρουν θεματικά, μορφολογικά, αισθητικά» διαπίστωσε η κριτικός λογοτεχνίας Μαρίζα Ντεκάστρο, μιλώντας εκ μέρους της Συντακτικής Επιτροπής.

Ακολουθεί η λίστα με τα βραβεία αναλυτικά όπως τα εξέλεξε η Κριτική Επιτροπή (Ελισάβετ Κοτζιά, Μαρία Τοπάλη, Γιώργος Περαντωνάκης, Αριστοτέλης Σαΐνης, Χρίστος Κυθρεώτης, Βαγγέλης Χατζηβασιλείου, Έλενα Χουζούρη)

Πρωτοεμφανιζόμενοι στην Ποίηση
Λούντζης Αλέκος, Προπαγάνδα κάποια γράμματα για κάποια πράγματα, Εκδόσεις Γαβριηλίδης

Πρωτοεμφανιζόμενοι στην Πεζογραφία
Περούλης Κώστας, Αυτόματα, Αντίποδες

Δοκίμιο – Μελέτη
Bογιατζόγλου Αθηνά, Ποίηση και πολεμική: Μια βιογραφία του Γιώργου Κοτζιούλα, Κίχλη

Διήγημα – Νουβέλα
Κατσουλάρης Κώστας, Νυχτερινό ρεύμα, Πόλις

Ποίηση
Κυριάκος Συφιλτζόγλου, Στο σπίτι του κρεμασμένου, Θράκα.

Μυθιστόρημα
Μαγκλίνης Ηλίας, Πρωινή γαλήνη, Μεταίχμιο

Παιδικό βιβλίο με εικονογράφηση
Γαλανοπούλου Γεωργία, Ο Βόρακας, ο Κόρακας και η Σονάτα της Φανής, εικονογράφηση Βαγγέλης Παυλίδης, Εκδόσεις Πατάκη

Λογοτεχνικό βιβλίο για παιδιά
Κουππάνου ‘Αννα, Η απίστευτη αποκάλυψη του Σεμπάστιαν Μοντεφιόρε, εικονογράφηση Δέσποινα Μανώλαρου, Κέδρος-Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου

Λογοτεχνικό βιβλίο για εφήβους
Κουτσάκης Πολυχρόνης, Μια ανάσα μόνο, Εκδόσεις Πατάκη

Λογοτεχνικό βιβλίο γνώσεων
Τσερόλας Πάνος, Τζου, ο δεινόσαυρος Ανζού : (Και ένας κεφάλας), εικονογράφηση Λέλα Στρούτση, Κέδρος

Τιμητικό βραβείο για τη συνολική προσφορά του στα ελληνικά γράμματα
Γιώργης Γιατρομανωλάκης

Βραβείο Νίκου Θέμελη
Roderick Beaton για τα βιβλία του Ο πόλεμος του Μπάιρον. Ρομαντική εξέγερση, ελληνική επανάσταση, μετάφραση Κατερίνα Σχινά, Εκδόσεις Πατάκη
Η ιδέα του έθνους στην ελληνική λογοτεχνία. Από το Βυζάντιο στη σύγχρονη Ελλάδα, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης

tags / ελc news