Επιμέλεια: Ελ.Γ.

Ατέλειωτη μοιάζει η λίστα με τα λογοτεχνικά μπεστ σέλερ που ζωντάνεψαν στο κινηματογραφικό πανί. Αυτό το διάστημα δύο ακόμη ευπώλητα παίρνουν τον δρόμο από τις προθήκες των βιβλιοπωλείων, προς τις κινηματογραφικές αίθουσες.

Δεν είναι η πρώτη φορά που βιβλίο του Jo Nesbo (Γιου Νέσμπε) γίνεται ταινία. Ήδη ο «Χιονάνθρωπος» με τον Michael Fassbender στο ρόλο του Χάρι Χόλε έχει δρομολογήσει την πρεμιέρα του για τον Οκτώβριο του 2017. Τώρα ανακοινώνεται πως ακόμα ένα έργο του Νορβηγού μπεστσελερίστα πρόκειται να ζωντανέψει κινηματογραφικά, σε σκηνοθεσία του Denis Villeneuve. Πρόκειται για τον «Γιο», με πρωταγωνιστή αυτή τη φορά, στο ρόλο του Σόνι, τον Jake Gyllenhaal.

Ο Νορβηγός συγγραφέας αστυνομικής λογοτεχνίας, Jo Nesbo (Γιου Νέσμπε)

Ο Νορβηγός συγγραφέας αστυνομικής λογοτεχνίας, Jo Nesbo (Γιου Νέσμπε)

Σύμφωνα με την υπόθεση του βιβλίου, που έχει πουλήσει περισσότερα από 30 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως, ο ηρωινομανής Σόνι, που έχει περάσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στη φυλακή, δέχεται με μακαριότητα τις εξομολογήσεις των συγκρατουμένων του, χάρη στο απόκοσμο χάρισμά του να παρηγορεί. Κανένας δεν μοιάζει να νοιάζεται πώς ο Σόνι βρίσκει με τόση ευκολία τη δόση του μες στη φυλακή, ούτε για ποια εγκλήματα εκτίει ποινή. Όπως αποκαλύπτεται στην πορεία, ο εθισμός του ξεκίνησε από τότε που ο αστυνομικός πατέρας του προτίμησε να αυτοκτονήσει όταν κατηγορήθηκε για διαφθορά. Όταν νέες πληροφορίες έρχονται στο φως σχετικά με την αυτοκτονία του αστυνομικού πατέρα του, ο Σόνι θα αποφασίσει να δραπετεύσει, για να ανακαλύψει όλη την αλήθεια και να πάρει εκδίκηση. Τώρα το παιδί αυτό είναι στο επίκεντρο ενός ολόκληρου κυκλώματος συγκάλυψης εγκλημάτων, στο οποίο εμπλέκονται σωφρονιστικοί υπάλληλοι, δικηγόροι και απελπισμένοι ιερείς.

Η αμερικανίδα συγγραφέας Donna Tartt, νικήτρια του βραβείου Πούλιτζερ για την «Καρδερίνα»

Η Αμερικανίδα συγγραφέας Donna Tartt, νικήτρια του βραβείου Πούλιτζερ για την «Καρδερίνα»

Χαράς ευαγγέλια όμως και για όσους συνεπήρε η ανάγνωση της «Καρδερίνας». Το τρίτο βιβλίο της Donna Tartt υπήρξε ένα από τα πιο πετυχημένα εμπορικά και πολυσυζητημένα μυθιστορήματα των τελευταίων ετών, για το οποίο η Tartt κέρδισε το Βραβείο Πούλιτζερ Καλύτερου μυθοπλαστικού βιβλίου. Εξαιρετικά καλογραμμένο και με άψογα δομημένους χαρακτήρες, πρόκειται ουσιαστικά για ένα μυθιστόρημα ενηλικίωσης, που παρακολουθεί την αναπάντεχη σύνδεση της ζωής ενός ορφανού αγοριού με ένα διάσημο μικρό πίνακα που γλίτωσε από την καταστροφή.

Η σκέψη να μεταφερθεί στη μεγάλη οθόνη είναι πολύ παλιά. Σχεδόν προϋπήρχε της έκδοσής του. Ωστόσο, αυτή τη φορά βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά στην υλοποίηση, μιας και το βιβλίο απέκτησε σκηνοθέτη. Είναι ο John Crowley, ο οποίος αν και δεν ανήκει στους πιο γνωστούς σκηνοθέτες, έχει ήδη καταπιαστεί με αξιοσημείωτη επιτυχία με την κινηματογραφική μεταφορά ενός άλλου βιβλίου, τ%B