Όσο χρήμα, όση δόξα και να έχουν οι σημερινές σταρς της μουσικής δε φτάνουν ούτε στο μικρό της δαχτυλάκι. Γιατί Αρίθα γεννήθηκε μόνο μια, που καθόλου δε νοιάστηκε για όλα αυτά. Ήταν και είναι η βασίλισσα της μουσικής και αυτό τον τίτλο δε μπόρεσε να τον χτυπήσει καμία άλλη όσο ήταν εν ζωή και δύσκολα θα το κάνει και μετά το θάνατό της.

Η 76χρονη τραγουδίστρια “ήταν βαριά άρρωστη στο Ντιτρόιτ” και η οικογένειά της είχε ζητήσει από τον κόσμο να προσευχηθεί και να δείξει σεβασμό στην ιδιωτική ζωή” της. Η Αρίθα Φράνκλιν, η οποία διεγνώσθη με καρκίνο το 2010, τραγούδησε για τελευταία φορά τον Νοέμβριο του 2017 για λογαριασμό του ιδρύματος του Έλτον Τζον κατά του AIDS. Η τελευταία συναυλία στην οποία εμφανίστηκε ήταν λίγους μήνες νωρίτερα, τον Αύγουστο του 2017 στην Φιλαδέλφεια στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ. “Ήταν ένα μαγευτικό θέαμα δεδομένου ότι η Αρίθα έδινε ήδη μάχη με την εξάντληση και την αφυδάτωση”, σημειώνει ο δημοσιογράφος Ρότζερ Φρίντμαν στον ιστότοπό του.

Η Αρίθα Λουίζα Φράνκλιν γεννήθηκε στις 25 Μαρτίου του 1942 στο Μέμφις του Τενεσσί. Ο πατέρας της ήταν ο βαπτιστής ιερέας C. L. Franklin διάσημος κήρυκας της εποχής του. Η Αρίθα, τραγουδούσε από μικρή στην ενορία της και γρήγορα χαρακτηρίστηκε ως παιδί – θαύμα για την χαρισματική φωνή της, και τις ικανότητές της στο πιάνο. Στην ηλικία των δεκατεσσάρων υπέγραψε το πρώτο της συμβόλαιο με την Checker Records, και το 1956 κυκλοφόρησε το “Songs of Faith”. Ισχυρότερες επιρροές της, οι μεγαλύτερες φωνές των γκόσπελ, Μαχάλια Τζάκσον και Κλάρα Γουόρντ, που περνούσαν αρκετές ώρες στο σπίτι της.

Η Αρίθα έγινε μητέρα στα 14 και στα 16 της χρόνια και το 1960 επέστρεψε στο τραγούδι υπογράφοντας με την Columbia Records, απορρίπτοντας τη Motown και την RCA. Οι ηχογραφήσεις της από αυτή την περίοδο είναι περισσότερο επηρεασμένες από την τζαζ και όχι από τις γκόσπελ ρίζες της. Τραγούδια που γίνονται επιτυχίες ήταν το “Rock-A-Bye Your Baby (With A Dixie Melody)”, “Today I Sing The Blues”, “Won’t Be Long” και “Operation Heartbreak”. Στο τέλος του 1966 όμως, και αφού στα έξι χρόνια που έμεινε με την Columbia είχε μικρή εμπορική επιτυχία, υπέγραψε με την Atlantic Records. Όπως είπε και η ίδια αργότερα, “με έβαλαν να κάτσω στο πιάνο, και οι επιτυχίες ήρθαν».

Η προσωπικότητα, η θέση και οι επιτυχίες της Αρίθα Φράνκλιν σε όλη τη διάρκεια της καριέρας της, της χάρισαν 18 βραβεία Grammy και σε εμάς τους ακροατές συναρπαστικά τραγούδια όπως: “(You Make Me Feel Like) A Natural Woman”, “Day Dreaming”, “Jump to It”, “Freeway of Love” και το “A Rose Is Still A Rose”. Το ερμηνευτικό της πάθος και οι φωνητικές της ικανότητες είναι αξεπέραστες. Μεταξύ του 1968 και του 1975 κέρδισε έξι συνεχόμενα βραβεία, ενώ για το διάστημα αυτό, η κατηγορία «Καλύτερη Γυναικεία R&B Φωνητική Ερμηνεία» πήρε το παρατσούκλι «Το βραβείο της Αρίθα».

Το 2005 ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους της απένειμε το μετάλλιο της Ελευθερίας, την μεγαλύτερη τιμητική διάκριση για έναν πολίτη στις ΗΠΑ. Τον Ιανουάριο του 2009 είχε τραγουδήσει για την ορκωμοσία του Μπαράκ Ομπάμα, του πρώτου αφροαμερικανού προέδρου στην ιστορία των ΗΠΑ.

Η μεγαλύτερη τραγουδίστρια όλων των εποχών όπως την έχει αποκαλέσει το περιοδικό Rolling Stone πέρασε στις 16 Αυγούστου 2018 για πάντα στην ιστορία. Το φανερώνουν τα εκατομμύρια άλμπουμ που έχει πουλήσει και τα εκατομμύρια κλικ στα τραγούδια της. Η τραγουδίστρια του Freedom μας έμαθε ότι η μουσική είναι το πιο απελευθερωτικό πράγμα στον κόσμο. Και το εννοούσε με κάθε της νότα.