Πολλά έχουν γραφτεί για την πρωτοποριακή έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη και συγκεκριμένα στο Κτήριο της οδού Πειραιώς, COOK8: Ο Νέος Τόπος Εστίασης.

Είπα λοιπόν να μοιραστώ και εγώ τις εντυπώσεις μου από μια πολύ ευχάριστα πρωτόγνωρη εμπειρία.

Η αλήθεια είναι ότι δεν συνηθίζω να πηγαίνω σε εκθέσεις αρχιτεκτονικής αλλά η συγκεκριμένη είχε κάτι διαφορετικό. Το γεγονός ότι συναντούσε μια μεγάλη μου αδυναμία, την εστίαση.

280 συμμετοχές από πρωτότυπες ιδέες για νέους χώρους εστίασης, 9 τρισδιάστατες μακέτες με τις συμμετοχές που έλαβαν ειδικό έπαινο και στην κορυφή 3 πραγματικά 1:1 έργα (τα καλύτερα του διαγωνισμού) κατασκευασμένα έτσι ακριβώς όπως τα έχουν φανταστεί και σχεδιάσει οι δημιουργοί τους.

Γιατί τι άλλο σκοπό έχει το φαγητό εκτός από το να χαρίζει μοναδικές εμπειρίες και αναμνήσεις;

Σε καλούν να μπεις μέσα και να φανταστείς μια γαστρονομική εμπειρία μέσα σε αυτά. Ειδικά αυτά τα 3 αλλά και άλλα πολλά που είδαμε σε εικονογραφικό υλικό με έκαναν να θέλω να μαγειρέψω.

Με την είσοδο στο χώρο βλέπεις το Glorious Holistic ένα από τα 3 καλύτερα έργα του διαγωνισμού και κυρίαρχο στην κατηγορία Κεντρικότητες. Μια τετράγωνη κατασκευή, στην αρχή σκοτεινή, όπου περπατώντας παρατηρείς όλη τη διαδικασία παρασκευής του φαγητού και καταλήγεις σε ένα κεντρικό δωμάτιο γεμάτο φως. Κάθεσαι αναπαυτικά στα λευκά μαξιλάρια καθώς απολαμβάνεις το γεύμα σου στο μαρμάρινο τραπέζι, το οποίο σερβίρεται από μια οπή στον τοίχο, σκοτεινή όπως και η κουζίνα. Η διαδικασία από το απόλυτο σκοτάδι στο φως είναι σαν ιεροτελεστία για το τι θα ακολουθήσει.

Το Glorious Holistic των Alivizatos & Kitanis και Athens Local Architects

Το Glorious Holistic των Alivizatos & Kitanis και Athens Local Architects

Το δεύτερο έργο, και εξέχον στην κατηγορία Γραμμικότητες είναι το καλοκαιρινό Sea, Sex & Sun. Πρόκειται για μια ορθογώνια κατασκευή, στην οποία δεσπόζει ένας αμμόλοφος. Εκεί ξαπλώνεις αναπαυτικά και απολαμβάνεις το γεύμα σου. Αν θες να μπεις στη θάλασσα προχωράς και βρίσκεσαι σε μια μοντέρνα κουζίνα, στην οποία ο καθένας θα ήθελε να μαγειρέψει.

Sea, Sex & Sun από τις, Δανάη Βλαχάκη, Δάφνη-Χριστίνα Παπαδοπούλου και Κατιάνα-Μαρία Λιόγα.

Sea, Sex & Sun από τις, Δανάη Βλαχάκη, Δάφνη-Χριστίνα Παπαδοπούλου και Κατιάνα-Μαρία Λιόγα.

Το τρίτο και τελευταίο έργο που κατασκευάστηκε για το διαγωνισμό είναι To Nefos. Εμπνευσμένο από τον σύγχρονο τρόπο ζωής, την αύξηση της επιρροής της τεχνολογίας και την άυλη πολλές φορές καθημερινότητα που διανύουμε: το νέφος ή απλά cloud ξεχώρισε στην κατηγορία Διασπορές. Ένα σύμπλεγμα από σκάλες που σε οδηγούν σε μια μοναδική θέση από την οποία απολαμβάνεις το φαγητό σου χωρίς όμως να έχεις κάποιον δίπλα σου. Ο κάθε συνδαιτυμόνας έχει τη δική του θέση στον χώρο και ενώ βλέπει τους άλλους γύρω του βρίσκεται στο δικό του, προσωπικό σύννεφο.

Άποψη του Nefos, των Felix Chun Lan. Ziyang Luo και Yi Ran Weng.

Άποψη του Nefos, των Felix Chun Lan. Ziyang Luo και Yi Ran Weng.

Η γεύση που μου άφησε η έκθεση ήταν γλυκόπικρη. Πολλά έργα εστίασαν στην επιρροή της τεχνολογίας στη ζωή μας και πώς αυτή επηρεάζει τον τρόπο που τρώμε. Υπήρχαν πολλές περιπτώσεις που τα έργα εστίαζαν στη μοναξιά του ατόμου και σε έναν τρόπο κατανάλωσης του φαγητού πολύ αυστηρό και πολύ τετραγωνισμένο.

Άλλα πάλι είχαν μια διαφορετική αντίληψη και εστίαζαν στον τρόπο που καταναλώνουμε τις υπάρχουσες πρώτες ύλες και πώς πρέπει να τις ανανεώνουμε. Ιδέες για εστιατόρια που μεγαλώνουν τα δικά τους λαχανικά ή άλλους διαφορετικούς τρόπους εστίασης.

Το ερώτημα τελικά είναι ένα. Πώς θέλουμε να είναι η εστίαση του αύριο; Μοναχική και μονοδιάστατη με μοναδικό σκοπό την επιβίωση μας ή παρεΐστικη και πολυμορφική με σκοπό την απόλαυση μέσα από την κοινωνική συναναστροφή. Γιατί ας μην ξεχνάμε ότι το φαγητό είναι λόγος συνύπαρξης.

Info έκθεσης:

COOK8: Ο Νέος Τόπος Εστίασης | 14 Ιουνίου – 29 Ιουλίου 2018 | Μουσείο Μπενάκη – Κτήριο της οδού Πειραιώς