Το αυθεντικό σχέδιο για το εξώφυλλο του άλμπουμ των περιπετειών του Αστερίξ  Ο Γύρος της Γαλατίας (“Asterix and the Banquet” / “Le Tour de Gaule”) πουλήθηκε πριν από λίγες μέρες στο Παρίσι σε τιμή ρεκόρ, φτάνοντας τα 1,4 εκατ. ευρώ, όπως ανακοίνωσε ο οίκος δημοπρασιών Drouot.

Το έγχρωμο εξώφυλλο, που φέρει χειρόγραφες αφιερώσεις των «μπαμπάδων» του Αστερίξ, του Ρενέ Γκοσινί και του Αλμπέρ Ουντερζό προς τον σκηνοθέτη Πιερ Τσερνιά, είχε εκτιμηθεί στα 180.000-200.000 ευρώ. Το εξώφυλλο του άλμπουμ Η Ασπίδα της Αρβέρνης, που αναμενόταν ότι θα πουληθεί σε παρόμοια τιμή, έπιασε τελικά 1.197.000 ευρώ.

Ο Γύρος της Γαλατίας δημοσιεύτηκε αρχικά σε συνέχειες στο περιοδικό Pilote, αρχής γενομένης από τον Φεβρουάριο του 1963. Κυκλοφόρησε σε άλμπουμ από τον οίκο Dargaud & Lombard το 1965. Το 2014, το ασπρόμαυρο εξώφυλλο του άλμπουμ Ο μάντης πουλήθηκε έναντι 193.500 ευρώ σε δημοπρασία του οίκου Christie’s.

Αστερίξ

O Αστερίξ εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο Γαλλο-βελγικό περιοδικό κόμικ Pilote στις 29 Οκτωβρίου 1959. Μέχρι το Νοέμβριο του 2016, κυκλοφόρησαν 36 τόμοι. Είναι ένα από τα πιο δημοφιλή Γαλλο-βελγικά κόμικ στον κόσμο, με τη σειρά να είναι μεταφρασμένη σε πάνω από 100 γλώσσες, ενώ έχουν γυριστεί 12 ταινίες, έχει δημιουργηθεί παιχνίδι βασισμένο στους χαρακτήρες του κόμικ και ένα θεματικό πάρκο κοντά στο Παρίσι, το Parc Αστερίξ, το οποίο είναι βασισμένο στη σειρά των περιπετειών των σούπερ ηρώων από τη Γαλατία. Μέχρι σήμερα έχουν πωληθεί 325 εκατομμύρια αντίτυπα των 34 τόμων του Αστερίξ, οι μεγαλύτερες πωλήσεις κόμικς στον κόσμο. Ο Αστερίξ έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από 100 γλώσσες και διαλέκτους σε όλο τον κόσμο.

Το μικρό ανυπότακτο γαλατικό χωριό και οι κάτοικοί του που αντιστέκονται στη Ρωμαϊκή κατοχή γύρω στο 50 π.Χ. έγιναν οι σούπερ ήρωες της αντίστασης με τη δύναμη που αντλούσαν με τη βοήθεια ενός μαγικού φίλτρου, που παράγεται από τον Δρυίδη Πανοραμίξ, χρησιμοποιώντας το μαγικό χρυσό δρεπάνι του.

Ο πρωταγωνιστής της σειράς Αστερίξ, μαζί με τον φίλο του τον Οβελίξ και οι περιπέτειές τους σε πολλές χώρες προκαλούν κάθε φορά την οργή του Ιουλίου Καίσαρα και των Ρωμαίων που προσπαθούσαν  κάθε φορά να κατακτήσουν το χωριό χρησιμοποιώντας κάποιο πανούργο τέχνασμα, πάντα όμως με αποτυχημένη κατάληξη. Αυτό είναι και το κύριο θέμα του κόμικ. Ο δαιμόνιος μικρόσωμος Αστερίξ και ο γιγαντόσωμος αφελής Οβελίξ είναι ένα από τα πιο αρμονικά και συμπαθή δίδυμα ηρώων, αχώριστοι φίλοι που λειτουργούν με τον αήττητο συνδυασμό  του μαγικού φίλτρου, της εξυπνάδας αλλά και της καλής τους τύχης και χαλάνε κάθε φορά τα σχέδια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Κλασικό είναι το τέλος κάθε ιστορίας με ένα πατροπαράδοτο τσιμπούσι με αγριογούρουνα και τον βάρδο του χωριού Κακοφωνίξ συνήθως δεμένο στο δέντρο!

Αστερίξ

Βασικό χαρακτηριστικό του κόμικ είναι ότι όλα τα ονόματα των Γαλατών τελειώνουν σε –ιξ, κατάληξη ονόματος του Γαλάτη αρχηγού Vercingetorix, ο οποίος ηττήθηκε από το ρωμαϊκό στρατό του Ιουλίου Καίσαρα στη Μάχη της Αλεσίας. Στις περιπέτειές του σε διάφορες χώρες, ο Αστερίξ συναντά τους κατοίκους και τα στερεότυπά τους, τους πειθαρχημένους, μιλιταριστές Γότθους, τους ουδέτερους Ελβετούς, τους φλεγματικούς Βρετανούς, τους οξύθυμους Κορσικανούς, τους Έλληνες που τρώνε γεμιστά αμπελόφυλλα, τους Βέλγους που μιλούν με περίεργη προφορά και τους Σκανδιναβούς που πίνουν ακατάσχετα. Στην Ελλάδα ο Αστερίξ κυκλοφορεί από τα τέλη της δεκαετίας του ’60.