Μετά την παραίτηση του Γιαν Φαμπρ από τη θέση του επιμελητή / curator του «Διεθνούς Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου», λόγω των έντονων αντιδράσεων του καλλιτεχνικού κόσμου σχετικά με το σκεπτικό του προγράμματος που θα είχε το φεστιβάλ για τα έτη 2016 – 2019, ο σκηνοθέτης Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος αναλαμβάνει καλλιτεχνικός διευθυντής του Ελληνικού Φεστιβάλ.

Ο γνωστός σκηνοθέτης αποδέχτηκε τη σχετική πρόταση του υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Αριστείδη Μπαλτά, ο οποίος δήλωσε: «Το έργο του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή είναι βαρύ και δύσκολο, αλλά είμαστε βέβαιοι ότι o καλλιτεχνικός διευθυντής θα συνεργαστεί εποικοδομητικά τόσο με το Δ.Σ. του «Ελληνικού Φεστιβάλ Α.Ε.» όσο και με τους Έλληνες δημιουργούς, ώστε το αποτέλεσμα να είναι το καλύτερο δυνατό στις παρούσες συνθήκες. Και πάντοτε με το βλέμμα στο μέλλον».

baggelis-theodoropoulos

Λίγα λόγια για τον Βαγγέλη Θεοδωρόπουλο
Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών. Εργάστηκε ως ηθοποιός και στράφηκε στη σκηνοθεσία το 1992. Το 1995 παρουσίασε με δική του ομάδα τη Φιλονικία του Μαριβώ και το 1997 δημιουργήθηκε το Θέατρο του Νέου Κόσμου, στο οποίο μέχρι σήμερα έχει σκηνοθετήσει πάνω από 40 έργα. Το Θέατρο του Νέου Κόσμου είναι ανοιχτό σε νέους δημιουργούς και θεατρικές ομάδες. Σημαντική, επίσης, δράση του είναι η κινητή μονάδα που εδώ και 14 χρόνια δίνει παραστάσεις για παιδιά που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία και ιδρύματα.

Εκτός του Θεάτρου του Νέου Κόσμου, έχει σκηνοθετήσει στο Εθνικό Θέατρο, στο ΚΘΒΕ, στο Μέγαρο Μουσικής, στον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου, στο Εθνικό Θέατρο της Αλβανίας, σε ΔΗΠΕΘΕ και στο ελεύθερο θέατρο. Για το Ελληνικό Φεστιβάλ έχει σκηνοθετήσει, μεταξύ άλλων, στην Επίδαυρο «Αχαρνείς» και «Εκκλησιάζουσες» και στο Ηρώδειο «Τρωάδες». Το 2010 τιμήθηκε από το Θεατρικό Μουσείο με το έπαθλο «Φώτος Πολίτης». Έχει διδάξει στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου.