Τα ηλιοτρόπια, οι αυτοπροσωπογραφίες του, η έναστρη νύχτα πάνω από τον Ροδανό βρίσκονται ανάμεσα στα αριστουργήματα του Βίνσεντ Βαν Γκογκ που κοσμούν τη μεγάλη, αφιερωμένη στον Βαν Γκογκ έκθεση της Tate Britain, η οποία θα εγκαινιαστεί στις 27 Μαρτίου του 2019.

Παρά το ότι είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς ζωγράφους παγκοσμίως, αυτή είναι η πρώτη έκθεση έργων του Βαν Γκογκ που θα πραγματοποιηθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο από το 1947. Μάλιστα ο αστικό μύθος λέει πως από τη μεγάλη προσέλευση κόσμου σε εκείνη την έκθεση καταστράφηκαν τα πατώματα του μουσείου. «Πιστεύω ότι τα πατώματά μας είναι πιο ανθεκτικά σήμερα», δήλωσε ο Alex Farquharson, διευθυντής της Tate Britain, καθώς ανακοινώθηκαν οι λεπτομέρειες για τη μεγάλη έκθεση του 2019, η οποία θα εξερευνήσει τη σχέση του Βαν Γκογκ με τη Βρετανία και τις επιπτώσεις του στους Βρετανούς ζωγράφους με νέους τρόπους. Μάλιστα τότε, η Τate είχε ζητήσει από το Συμβούλιο των τεχνών αποζημίωση για τη ζημιά που είχε γίνει στους τρεις ορόφους της κατά τη διάρκεια των πέντε εβδομάδων της έκθεσης.

Vincent van Gogh: Starry Night Over the Rhône. Musée d’Orsay.

Tο 1947, στη δύσκολη μεταπολεμική Αγγλία οι άνθρωποι στέκονταν στο κρύο και τη βροχή για να δουν τα έργα του σπουδαίου ζωγράφου, ενώ οι εφημερίδες συνέκριναν τις ουρές έξω από την Τate με αυτές έξω από τα καταστήματα τροφίμων προκειμένου να πάρουν τα τρόφιμα των δελτίων τους. Πάνω από 157.000 άνθρωποι είδαν τότε την έκθεση Βαν Γκογκ και στη γοητεία του δεν αντιστάθηκε ούτε η Βασίλισσα Ελισάβετ.

Η Tate θα φιλοξενήσει περισσότερα από 45 έργα του Βαν Γκογκ στη νέα μεγαλύτερη έκθεση έργων του καλλιτέχνη που θα δει στο Ηνωμένο Βασίλειο εδώ και μια δεκαετία. Ο Βίνσεντ Βαν Γκογκ ήταν οικονομικός μετανάστης και έζησε στη Βρετανία από το 1873-76, εργαζόμενος σ’ έναν έμπορο τέχνης. Έμενε στο Brixton και ερωτεύτηκε την πόλη, περπατώντας παντού.

Σημαντικά μουσεία δανείζουν έργα του Βαν Γκογκ όπως η Εθνική Πινακοθήκη της Ουάσιγκτον, το Musee d’Orsay στο Παρίσι και το μουσείο Πούσκιν στη Μόσχα. Η Εθνική Πινακοθήκη της Βρετανίας θα δανείσει τα περίφημα Ηλιοτρόπια του 1888, ένας από τους τέσσερις πίνακες με το ίδιο θέμα που υπάρχουν παγκοσμίως. Τα Ηλιοτρόπια εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στο Λονδίνο το 1910, δανεισμένα από την αδερφή του καλλιτέχνη Johanna van Gogh-Bonger. Θα προβληθούν στην Tate Britain παράλληλα με τα βρετανικά έργα τέχνης που εμπνέονται από αυτό, συμπεριλαμβανομένων έργων από καλλιτέχνες όπως οι Christopher Wood, Jacob Epstein και Frank Brangwyn.

Sunflowers.The National Gallery

Shoes: Van Gogh Museum

Info:

Η έκθεση «Van Gogh και Βρετανία» στην Tate Britain, θα διαρκέσει από τις 27 Μαρτίου έως τις 11 Αυγούστου 2019.