Ο Έλληνας σεφ που ανέδειξε τα καλά κρυμμένα γαστρονομικά μυστικά στις πιο απρόσμενες γωνιές της πόλης με την πρώτη έκδοση του βιβλίου του Άθενς Σπεσιάλ, επανέρχεται με το δεύτερο τόμο που κυκλοφορεί ήδη στα βιβλιοπωλεία από τις εκδόσεις Πατάκη. Τα άσχημα νέα είναι ότι δεν σκοπεύει να κυκλοφορήσει τον τρίτο τόμο του Άθενς Σπεσιάλ, τα καλά νέα είναι ότι σε ένα περίπου μήνα θα τον συναντάμε στην pop-up καντίνα Uberness που θα ανοίξει στην Αγορά του Ρέντη και ανάμεσα σε άλλα θα φιλοξενήσει τις πιο απρόσμενες γαστρονομικές συνέργειες. Ο Βασίλης Καλλίδης αγαπάει το σούσι, το σκι και τα ταξίδια.

ελculture: Πώς ξεκίνησες να ασχολείσαι με τη μαγειρική και τι σε γοητεύει σε αυτήν;
Βασίλης Καλλίδης: Ξεκίνησα να μαγειρεύω εξαιτίας των γονιών μου που ήταν πολυταξιδεμένοι και πάντα μου μιλούσαν για υπέροχα ταξίδια, εστιατόρια και μακρινά μέρη. Και αυτό που με γοητεύει σήμερα και τότε και πάντα στη μαγειρική, είναι η απεραντοσύνη της.


ελc: Ποιο ταξίδι σου δεν θα ξεχάσεις ποτέ και για ποιο λόγο;
Β.Κ: Τους δύο μήνες που πέρασα φέτος το καλοκαίρι στην Ιαπωνία και ο λόγος είναι προφανής, είναι ένα πολύ ιδιαίτερο ταξίδι. Γύρισα την Ιαπωνία από το βορειότερο έως το νοτιότερο σημείο, στην κυριολεξία πήγα παντού, και αυτό που κράτησα πάνω από όλα είναι η συνθήκη και το φαγητό.

ελc: Ποιο είναι το αγαπημένο σου φαγητό και αν ήταν τραγούδι, ποιο τραγούδι θα ήταν;
Β.Κ:
Το αγαπημένο μου φαγητό είναι το σούσι και αν ήταν τραγούδι, θα ήταν το «Twiggy Twiggy» των Pizzicato 5.

ελc: Πώς προέκυψε η ιδέα για το Άθενς Σπεσιάλ;
B.K: Από την πρώτη ημέρα που ήρθα στην Αθήνα, έψαχνα να βρω με τη φίλη μου την Ελένη Ψυχούλη και την παρέα μας, πού θα φάμε καλά. Οι σημειώσεις που κρατούσα έγιναν κάποτε χιλιάδες μπλοκάκια και κάπως έτσι αποφάσισα να συγκεντρώσω τα καλύτερα σε ένα βιβλίο. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι επειδή οι φίλοι μου πραγματικά με ρωτούσαν εκατοντάδες φορές το μήνα πού θα πάμε για φαγητό, πάντα κρατούσα μια λίστα με τα καλύτερά μου. Και έτσι προέκυψε πρόπερσι το Άθενς Σπεσιάλ 1 και φέτος το νούμερο 2.

ελc: Με ποιο κριτήριο επιλέγεις τα μέρη που προτείνονται στο βιβλίο;
B.K:
Βασικό κριτήριο είναι να μου αρέσουν. Επίσης, δεν χρειάζεται να τηρούν κανέναν από τους κανόνες ενός εστιατορίου, είμαι πάρα πολύ αιρετικός και αναρχικός σε ό,τι έχει να κάνει με το τι θα πει ”καλό εστιατόριο”. Αλλά πάνω από όλα να έχουν την πατίνα του χρόνου, όχι ότι είναι απαραίτητο, υπάρχουν καταστήματα και εστιατόρια πολύ καινούργια που έχουν ήδη κατακτήσει μια θέση στην καρδιά μου. Κυρίως όμως, μου αρέσουν τα παλιά μαγαζιά και αν πρόκειται για δυτικά προάστια ακόμα καλύτερα.

A photo posted by ελculture (@elculture) on Dec 15, 2015 at 2:39am PST

ελc: Τι θα βρει ο αναγνώστης στο Άθενς Σπεσιάλ 2;
B.K: Νόμιζα ότι είχα τελειώσει με αυτή την ιστορία και ότι θα ξεκινούσα να γράψω ένα βιβλίο με συνταγές, όμως μετά από τα εκατοντάδες μηνύματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και των φίλων μου, θεώρησα ότι έχω υλικό να βγάλω και δεύτερο βιβλίο. Επιπλέον είχα ξεχάσει κάποια μαγαζιά στον πρώτο τόμο. Οπότε, με μεγάλη μου χαρά έβγαλα και το δεύτερο. Έχω υποσχεθεί ότι δεν θα συνεχίσω με τρίτο τόμο, παρ’ όλ’ αυτά λίγο μετά το Πάσχα κυκλοφορεί το Athens Überness που θα είναι ένα Αθενς Σπεσιάλ στα αγγλικά, μόνο για το κέντρο της Αθήνας. Θα είναι περισσότερο tourist-friendly, σε αντίθεση με τα Αθενς Σπεσιάλ 1 + 2 που απευθύνονται σε Αθηναίους κυρίως, ή σε όσους Έλληνες ταξιδεύουν στην Αθήνα.

ελc: Όταν δεν ασχολείσαι με τη μαγειρική, τι σου αρέσει να κάνεις;
B.K: Μου αρέσει να βγαίνω με φίλους για φαγητό, να ανακαλύπτω νέα μαγαζιά, μου αρέσει να κάνω σκι, να φεύγω τα Σαββατοκύριακα και πάνω απ’ όλα να κάνω μακρινά ταξίδια.

ελc: Ποιος είναι ο αγαπημένος σου προορισμός και με τι τον έχεις συνδυάσει;
B.K: Είναι το Παρίσι, όπου ζούσα πέντε χρόνια. Το έχω συνδυάσει με ατελείωτες βόλτες και φυσικά καλό φαγητό.

ελc: Ποια ταινία είναι κατά τη γνώμη σου ο απόλυτος γαστρονομικός παράδεισος για τον θεατή;
B.K: «Ο μάγειρας, ο κλέφτης, η γυναίκα του και ο εραστής της» του Peter Greenaway.

1_Page_1_Image_0001

ελc: Πόσες εκπομπές μαγειρικής χωράνε στην ελληνική τηλεόραση;
B.K: Χωράνε άπειρες, όσες έχουμε και άλλες τόσες, αρκεί να είναι καλές, να έχουν πρωτότυπες συνταγές. Εμένα με αφορά πολύ η αλήθεια. Μου αρέσουν εκπομπές που ο σεφ βγάζει την αλήθεια του, κάτι που προσπαθώ να κάνω εγώ, δεν ξέρω αν το πετυχαίνω ή όχι, αλλά το προσπαθώ. Και αυτό θέλω και από τις εκπομπές που βλέπω με άλλους μάγειρες.

ελc: Τι ετοιμάζεις αυτή την εποχή;
B.K: Σε λιγότερο από ένα μήνα θα ανοίξει το Uberness, η καντίνα που ετοιμάζουμε μέσα στη Λαχαναγορά του Ρέντη. Τρία παλιά κρεοπωλεία μετατρέπονται σε μια pop-up καντίνα, της οποίας η λειτουργία θα διαρκέσει έναν ακριβώς χρόνο. Για έναν χρόνο θα φτιάχνουμε εκεί φαγητό καντίνας. Θα είναι ανοιχτή για το κοινό, θα είναι ευπρόσδεκτοι και οι υπάλληλοι της λαχαναγοράς, αλλά και άνθρωποι που θέλουν να δοκιμάσουν μια γευστική εμπειρία σε έναν ιδιαίτερο χώρο. Ετοιμάζουμε απροσδόκητες γαστρονομικές συνέργειες.

3_Page_1_Image_0001

ελc: Κάνε μια ευχή για την καινούργια χρονιά.
B.K: Ενώ έχω τρομερή φαντασία σε διάφορους τομείς της δουλειάς και της ζωής μου, στις ευχές είμαι πάρα πολύ λιτός και βαρετός. Το μόνο που με αφορά πλέον δεν είναι τίποτα άλλο παρά η υγεία, γιατί όσο μεγαλώνω συνειδητοποιώ πόσο πολύτιμο αγαθό είναι. Οπότε το μόνο που ζητάω για εμένα και εύχομαι για όλους τους άλλους είναι να είμαστε υγιείς. Γιατί αν είσαι υγιής είσαι και ευτυχισμένος.

Διαγωνισμός ελculture! Για να μπείτε στην κλήρωση για ένα αντίτυπο του νέου βιβλίου του Βασίλη Καλλίδη “Άθενς Σπεσιάλ 2“, δεν έχετε παρά να στείλετε ονοματεπώνυμο και τηλέφωνο επικοινωνίας στο info@elculture.gr με θέμα «Διαγωνισμός Άθενς Σπεσιάλ». Ο διαγωνισμός λήγει τη Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου και ώρα 14:00, ενώ οι νικητές θα ειδοποιηθούν τηλεφωνικά και μέσω email την ίδια ημέρα. (Ο διαγωνισμός ισχύει για όλη την Ελλάδα)