Είναι κάποια βιβλία που είναι καμωμένα με μαγικό τρόπο και σε συγκινούν ιδιαίτερα. Αυτά που σε ταξιδεύουν στα παιδικά σου χρόνια. Εκείνα που σε κάθε τους γραμμή ακούς τη γιαγιά ή τον παππού να σε καθησυχάζει και τα ζεστά τους λόγια να στάζουν βάλσαμο.

Είναι εκείνα τα βιβλία που θα ήθελες και εσύ να διάβαζες όταν ήσουν παιδί, για να κλέψεις λίγη από τη μαγεία που κρύβουν οι σελίδες τους. Για να θυμηθείς πως ό,τι μένει από τους ανθρώπους είναι αυτό που νιώσαμε και νιώθουμε ακόμα για αυτούς όταν κλείνουμε τα μάτια μας, όπως το Εκεί που ο ωκεανός συναντά τον ουρανό των Αδερφών Φαν.

Είναι εκείνα τα ίδια βιβλία που ως γονιός πλέον θέλεις να αφηγηθείς στα δικά σου παιδιά για να τους πεις με ένα, απλό αλλά διαφορετικό τρόπο πόσο πολύ τα αγαπάς, πόσο ξεχωριστά και ιδιαίτερα είναι, πόση δύναμη κουρνιάζει μέσα τους και πόσο πολλές είναι οι δυνατότητες και τα «μπορώ» που πρέπει να έχει η ζωή τους. Όπως στο βιβλίο Μια χριστουγεννιάτικη ευχή της Κάθριν Ράντελ.

Eίναι εκείνα τα βιβλία που σου αφηγούνται μια ιστορία και θέλεις να πιστέψεις πως ό,τι λένε, έγινε πράγματι κάποια άλλη εποχή. Μια ιστορία όπως αυτή που μας αφηγείται η Αγγελική Δαρλάση στο Ωραιότερο χριστουγεννιάτικο Στολίδι.

Είναι εκείνα τα βιβλία που κρύβουν λίγη… Αστερόσκονη. Μόνο που αυτό το βιβλίο το δηλώνει κιόλας με αυτοπεποίθηση από τον τίτλο του και δε σου αφήνει κανένα περιθώριο για αμφιβολία. Και είναι και εκείνα τα βιβλία που, αν και μοιάζουν παιδικά, μπορείς και εσύ μεγάλε και σοφέ ενήλικα, να τα διαβάσεις και να αναλογιστείς την αλήθεια της φράσης «Ζωούλα μου, σε αγάπησα πολύ! Μου έδωσες μια τουμπίτσα, και ένα σωρό μπελάδες όμως εγώ σε αγάπησα πολύ. Και ξέρεις κάτι, καλή μου; Άξιζες απολύτως τον κόπο να σε ζήσω» του Ζακομινούς στο βιβλίο Οι πλούσιες ώρες του Ζακομινούς Γκενσμπόρο, της Ρεμπέκα Ντοτρεμέρ.

[ 1 ]

Το ωραιότερο χριστουγεννιάτικο στολίδι – Αγγελική Δαρλάση

Αυτή είναι η ιστορία ενός ξεχωριστού χριστουγεννιάτικου στολιδιού, που κρέμεται σε ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο κάπου σ’ ένα σπίτι, σε μια χώρα από τις πολλές του κόσμου. Είναι η ιστορία ενός νεαρού αγοριού που, αν κι έμοιαζε λίγο με ξωτικό, με τα περίεργα αυτιά του και τη λεπτή κορμοστασιά του, ντύθηκε στρατιώτης για να πάει να πολεμήσει σε έναν από τους πιο σκληρούς πολέμους στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Είναι παράλληλα κι η ιστορία μιας μικρής εκεχειρίας σ’ έναν μεγάλο πόλεμο – όταν μέσα από τα χαρακώματα εμφανίστηκε η ελπίδα της ομόνοιας, της ειρήνης και της θαλπωρής ανάμεσα στους ανθρώπους. Είναι η ιστορία μιας σιωπηλής νύχτας (Silent Night, Holy Night) που κάποιοι θέλησαν να αποσιωπήσουν, ή ν’ αφήσουν να ξεχαστεί, και που πολλοί δεν την πίστεψαν ποτέ κι έλεγαν πως δεν ήταν παρά ένας θρύλος.

Κι όμως αυτή η ιστορία είναι αληθινή, αφού… πράγματι, τα Χριστούγεννα του 1914, κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκόσμιου Πολέμου, η χριστουγεννιάτικη μαγεία απλώθηκε στο Δυτικό Μέτωπο και οι άνθρωποι έκαναν πράξη το μήνυμα για αδελφοσύνη κι επί γης ειρήνη. Μια ιστορία συγκινητική και βαθιά ανθρώπινη που αξίζει να μάθουν οι μικροί μας φίλοι. Η εικονογράφηση της Αλέξιας Οθωναίου, σκληρή και αισθαντική ταυτόχρονη με εικόνες που θυμίζουν κόμικ, καταφέρνει να ακολουθήσει την ιστορία και να την μεταμορφώσει σε ταινία πάνω… στο χαρτί.

Συγγραφέας: Αγγελική Δαρλάση
Εικονογράφος: Αλέξια Οθωναίου

[ 2 ]

Μια χριστουγεννιάτικη Ευχή– Κάθριν Ράντελ 

Είναι παραμονή Χριστουγέννων και ο Θίο βλέπει από το παράθυρο ένα παράξενο αστέρι. Έτσι όπως νιώθει μοναξιά, αποφασίζει να κάνει μια ευχή: Εύχεται να είχε μερικούς φίλους να του κάνουν παρέα. «Θέλω να μην είμαι μόνος» η ευχή του.

Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα τα χριστουγεννιάτικα στολίδια αρχίζουν να ξεκρεμιούνται από το έλατο πίσω του, έτοιμα να φέρουν τα πάνω κάτω. ‘Ένας άγγελος, ένα κουνιστό αλογάκι, ο κοκκινολαίμης και το μολυβένιο στρατιωτάκι ξυπνούν για να του κάνουν συντροφιά. Επίσκεψη σε γειτονικά σπίτια, στα μαγαζιά, στην κεντρική πλατεία.


Μια γλυκιά χριστουγεννιάτικη ευχή για να μας θυμίσει τι πραγματικά έχει αξία, που θα συντροφεύσει όμορφα τους μικρούς μας φίλους τις χριστουγεννιάτικες ημέρες.

Συγγραφέας: Κάθριν Ράντελ
Μεταφραστής: Αργυρώ Πιπίνη
Εικονογράφος: Έμιλι Σάτον

[ 3 ]

Εκεί που ο ωκεανός συναντά τον ουρανό – Αδερφοί Φαν

Ένα πανέμορφο βιβλίο από τους δημιουργούς του Ελαφοκάραβου που συνεχίζουν και εδώ μια ξεχωριστή εικονογράφηση με έντονο ρομαντισμό και συγκίνηση. Πρωταγωνιστής της ιστορίας μας ο Φιν, που ζει κοντά στη θάλασσα και η θάλασσα ζει κοντά του. Κάθε φορά που κοιτάζει απ’ το παράθυρό του θυμάται τις ιστορίες που του έλεγε ο παππούς του για το σημείο, όπου ο ωκεανός συναντά τον ουρανό.

Σήμερα ο παππούς του θα γινόταν ενενήντα ετών. Στην ανάμνησή του ο Φιν φτιάχνει μια μικρή βάρκα που είχαν σχεδιάσει μαζί με τον παππού και το ταξίδι στο όνειρο ξεκινά. Ένα χρυσό ψάρι γίνεται ο οδηγός και ιχνηλάτης του Φιν. Φτάνουν στις Βιβλιοθήκες Νήσους, εξερευνούν ένα νησί φτιαγμένο από γιγάντια όστρακα και διασχίζουν τη θάλασσα με τις μέδουσες που χορεύουν. Αυτό είναι το δικό τους μαγικό μέρος. Και μόλις φθάνει εκεί, θα βρει όλες τις απαντήσεις που αναζητούσε.

Κείμενο λιτό, με την απόλυτη απουσία του μάλιστα σε κάποιες σελίδες. Μια όμορφη ιστορία για την αγάπη, τη διαχείριση της απώλειας, το ταξίδι της ζωής, τα βιβλία, τα όνειρα και τη φαντασία.

Κείμενο – Εικονογράφηση: Αδερφοί Φαν
Μετάφραση: Μάρω Ταυρή

[ 4 ]

Αστερόσκονη – Τζιν Γουίλις 

Πρωταγωνιστής της ιστορίας μας ένα κοριτσάκι που, αν και δεν μαθαίνουμε ποτέ το όνομά του, το γνωρίζουμε, γιατί βλέπουμε μέσα του κάτι από εμάς, καθώς ονειρεύεται να γίνει αστέρι. Δυστυχώς όμως στα μάτια της, ό,τι κι αν κάνει, αυτό δεν είναι ποτέ αρκετό, αφού η μεγάλη της αδερφή λάμπει πάντα περισσότερο. Η αδελφή της είναι εκείνη που θα βρει πιο γρήγορα τα χαμένα πράγματα στο σπίτι, η αδελφή της θα πλέξει το τελειότερο κασκόλ, η αδελφή της θα πάρει το πρώτο βραβείο στο πάρτι μεταμφίεσης του σχολείου για την ωραιότερη στολή.

Για τον παππού της όμως είναι αστέρι. Όταν θα τη βρει να κλαίει ένα βράδυ κάτω από τα αστέρια, θα της σκουπίσει τα δάκρυα από τα μάτια και καθώς κοιτούν και οι δύο τον έναστρο ουρανό, θα της διηγηθεί μια ιστορία που ίσως δε γνώριζε. Την ιστορία της αρχής του κόσμου. Θα της διηγηθεί πως από το τίποτα, που ήταν η αρχή, δημιουργήθηκαν όλα βήμα βήμα μετά τη μεγάλη σύγκρουση των αστεριών. Η αστερόσκονη ήταν για όλους η αρχή. Όλα και όλοι είμαστε φτιαγμένοι από αστερόσκονη και λάμπουμε, ο καθένας με τον δικό του τρόπο.

Η Αστερόσκονη είναι ένα συγκινητικό βιβλίο, με βαθιά σοφία, που με εύστοχο και απλό τρόπο μας μεταφέρει η Τζιν Γουιλς, κι έτσι καταφέρνει να βάλει το στίγμα του στην καρδιά και το μυαλό των μικρών παιδιών. Ένα βιβλίο που νιώθεις να σε καθησυχάζει, να σε χαϊδεύει, να σε διαβεβαιώνει και να σου θυμίζει πόσο διαφορετικός και ξεχωριστός είσαι, ενώ ταυτόχρονα σε παρακινεί, όπως ταιριάζει σε ένα παιδικό βιβλίο άλλωστε, να προσπαθήσεις να βρεις τη θέση σου σε αυτό τον κόσμο. Γιατί εκεί μόνο θα λάμψεις, όταν θα βρεις την πραγματική σου ευτυχία.

Συγγραφέας: Τζιν Γουιλς
Μεταφραστής: Μάρω Ταυρή
Εικονογράφος: Μπράιονι Μέι Σμιθ

[ 5 ]

Οι πλούσιες ώρες του Ζακομινούς Γκενσμπορό – Ρεμπέκα Ντοτρεμέρ

Ένα συναρπαστικό «παιδικό» βιβλίο που θα το χαρακτήριζα μέχρι και ένα αριστούργημα από την Ρεμπέκα Ντοτρεμέρ. Σε 12 σαλόνια εικονογραφημένα ως πίνακες σε κάποια διάσημη γκαλερί, με ενδιάμεσα σαλόνια με πορτρέτα του ήρωά μας σε διαφορετικές ηλικίες και φάσεις, βλέπουμε να ξετυλίγεται ολόκληρη η ιστορία της ζωής του. Τα ξερά φύλλα του πάρκου, η βροχή, η άµπωτη. Μια κουτρουβάλα, ένα αντίο στην προκυµαία, ένα καληµέρα µέσα σ’ έναν κήπο. Ένα πικ νικ, µερικοί αγώνες ταχύτητας και η δροσερή σκιά κάτω από τη µυγδαλιά.

Οι μικρές και οι μεγάλες στιγμές του, οι ευτυχισμένες και οι θλιμμένες, οι νίκες του και οι μεγάλες αποτυχίες του. Και μαζί του οι πιστοί του φίλοι, τα παιδιά και τα εγγόνια του. Όλα αυτά. Μια ζωή. Μια υπέροχη ζωή. Αυτή του Ζακοµινούς Γκενσµπορό. Και γιατί όχι, η δική μου, η δική σου, η δική μας.

Ένα απλά υπέροχο βιβλίο, σε μεγάλο μέγεθος, όπως του αξίζει. Μια εξαιρετική πρόταση δώρου για τα φετινά Χριστούγεννα.

Κείμενο – Εικονογράφηση: Ρεμπέκα Ντοτρεμέρ
Μετάφραση: Mάρω Ταυρή

Τα βιβλία κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Μεταίχμιο