«Βιωματική performance ύπνου». Αυτή είναι η περιγραφή που δίνει η χορογράφος Αποστολία Παπαδαμάκη στο κάλεσμα που μάς απευθύνει για το βράδυ της Κυριακής 29 Μαΐου, υπό τον τίτλο “The Theta Series“, στο πλαίσιο του Hypnos Project. Μεγάλος της σύμμαχος; Αφενός η πρωτότυπη μουσική σύνθεση του Τρύφωνα Κουτσουρέλη και αφετέρου οι φωτισμοί που αναλαμβάνουν να υποβάλλουν την κατάλληλη ατμόσφαιρα. Και φυσικά, η διαθεσιμότητα των θεατών που είναι παράλληλα και οι περφόρμερς της βραδιάς, παρόλο που στην μεγαλύτερη διάρκειά της… θα κοιμούνται! Μιλήσαμε μαζί της και μας αποκάλυψε τι ακριβώς θα συμβεί.

Η ώρα προσέλευσης που έχει οριστεί είναι από τις 10 έως τις 10.30 το βράδυ.

Από τις 10.30 έως και ένα τέταρτο μετά τα μεσάνυχτα οι θεατές μεταφέρονται στο Φουαγιέ της Στέγης. Εκεί θα συζητήσουν με την χορογράφο για έννοιες όπως η αντίληψη του σκηνικού χώρου, η περιφερειακή όραση, η αίσθηση της ομάδας, το τρισδιάστατο σώμα και πώς απευθύνεται. Την συζήτηση θα συνοδευτεί με αφεψήματα βοτάνων που βοηθούν τον ύπνο.

Για το επόμενο στάδιο διάρκειας μία ώρας  (00.15 – 0.1.15) κατευθύνονται τελετουργικά προς την Κεντρική Σκηνή της Στέγης. Ο καθένας επιλέγει ένα από τα στρώματα που βρίσκονται επί της σκηνής, πλένει δόντια, τακτοποιείται. Ακολουθούν χαλαρές ασκήσεις σε κύκλο. Ένας ένας οι συμμετέχοντες διαβάζουν μπροστά σε ένα μικρόφωνο ένα όνειρό τους αληθινό ή φανταστικό (που οφείλουν να έχουν φέρει μαζί τους γραμμένο σε μια Α4). Η Αποστολία Παπαδαμάκη με την φωνή της δίνει τις οδηγίες. Η μουσική και οι φωτισμοί υποβάλλουν την κατάλληλη ατμόσφαιρα για την προετοιμασία του ύπνου.

Οι ώρες που μεσολαβούν έως τις έξι το πρωί περιγράφονται από την ίδια ως «έξι ώρες ποιοτικού σκηνικού ύπνου».

Σε αυτό το μέρος της – οκτάωρης συνολικής διάρκειας – μουσικής σύνθεσης χρησιμοποιούνται παλμοί δύο διαύλων και ειδικά σχεδιασμένα διακροτήματα, προς διέγερση και συντονισμό των εγκεφαλικών κυμάτων σε συγκεκριμένες συχνότητες και σε αντιστοιχία με τους κύκλους του ύπνου.

Στις 7 το πρωί η μουσική και ο φωτισμός δίνουν τις κατάλληλες συνθήκες για το πρωινό ξύπνημα. Αφού ξυπνήσουν οι θεατές μεταφέρονται στην Χύτρα για καφέ, πρωινό αλλά και συζήτηση πάνω σε αυτή την μοναδική συλλογική εμπειρία.

Η χορογράφος Αποστολία Παπαδαμάκη

Η χορογράφος Αποστολία Παπαδαμάκη

Ως έναν «καταπληκτικό χώρο» περιγράφει η Αποστολία Παπαδαμάκη τον ύπνο.«Λίγο πριν και λίγο μετά τον ύπνο, όταν η λογική δεν είναι πλέον τόσο ισχυρή και δίνεται ο χώρος για το ασυνείδητο να βγει στην επιφάνεια» μας εξηγεί. Η ίδια για χρόνια αντιμετώπιζε πρόβλημα με τον ύπνο, όπως εξομολογείται: «Κατάφερα να το ξεπεράσω μέσα από τεχνικές διαλογισμού και αποστασιοποίησης. Και κυρίως μέσα από την παραδοχή και την απενοχοποίηση για το οτι δεν μπορώ να κοιμηθώ» συμπληρώνει.

Η ίδια η χορογράφος πάντως, εκείνο το βράδυ όχι μόνο δεν πρόκειται να κοιμηθεί, αλλά θα βρίσκεται σε εγρήγορση. Οι θεατές, άλλωστε θα είναι ελεύθεροι ανά πάσα στιγμή να αποχωρήσουν αφού προηγουμένως το δηλώσουν στους ταξιθέτες. «Έχω εμπιστοσύνη στην δυναμική της ομάδας που θα δημιουργηθεί» μας λέει. Η προηγούμενη άλλωστε εμπειρία της από το Sleep over στο Μουσείο Βορρέ, δύο χρόνια πριν της το επιτρέπει. «Οι συμμετέχονες νιώσαμε τότε τεράστια ευτυχία. Όλοι οι θεατές ήταν ανοιχτοί, δοτικοί και ακολούθησε μια καταπληκτική συζήτηση».

tags / ελc news