Το ελληνικό σκάφος Οδυσσέας, ηλικίας 2.400 ετών ανακαλύφθηκε άθικτο στο βυθό της Μαύρης Θάλασσας και έρχεται να αλλάξει πολλά από αυτά που αντιλαμβανόμαστε σχετικά με τη ναυπηγική της εποχής του. Οι Βρετανοί επιστήμονες οι οποίοι ερευνούν το βυθό της Μαύρης θάλασσας ανακάλυψαν το ελληνικό εμπορικό πλοίο των 75 ποδών άθικτο από το χρόνο με τους ιστούς, τα πηδάλια και τους πύργους κωπηλασίας.

Ο «Οδυσσέας» βρέθηκε σε ένα ήδη γνωστό νεκροταφείο ναυαγίων, στο οποίο έχουν βρεθεί μέχρι σήμερα περισσότερα από 60 σκάφη.

Το πλοίο σήμερα βρίσκεται γεωγραφικά στα 50 μίλια από τις ακτές της Βουλγαρίας. Καθώς το πλοίο βρίσκεται σε πολύ μεγάλο βάθος, όπου το νερό της Μαύρης Θάλασσας είναι ανοξικό (χωρίς οξυγόνο) μπορεί να διατηρήσει οργανικό υλικό για χιλιάδες χρόνια. Ένα μικρό κομμάτι του σκάφους χρονολογήθηκε και έτσι επιβεβαιώθηκε πως είναι του 400π.Χ. καθιστώντας το πλοίο το παλαιότερο άθικτο ναυάγιο γνωστό στην ανθρωπότητα.

Το πλοίο μοιάζει με αυτό που απεικονίζεται σε ερυθρόμορφο αγγείο, το οποίο ονομάζεται ‘Siren Vase’ και βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο. Απεικονίζει τον δεμένο στο κατάρτι Οδυσσέα να προσπαθεί να αποφύγει τον πειρασμό των Σειρήνων.

Ο Jon Adams, επικεφαλής επιστήμονας της θαλάσσιας ανασκαφής, δήλωσε ότι το ναυάγιο ήταν πολύ καλά διατηρημένο και πως «αυτό θα αλλάξει την κατανόησή μας για τη ναυπηγική και τη ναυτιλία στον αρχαίο κόσμο».