Τα Βραβεία Βιβλίου Public είχαν και έχουν κάτι το ξεχωριστό: Ο μοναδικός κριτής είναι το αναγνωστικό κοινό. Αυτό και μόνο τους δίνει μια αξία παραπάνω, αφού κάθε συγγραφέας και κάθε εκδοτικός οίκος θα ήταν ανύπαρκτος χωρίς το κοινό του, εξαρτώμενος μόνο από την καλή ή κακή γνώμη μιας μερίδας κριτικών. Τι κι αν στην ψηφιακή εποχή που διανύουμε, το βιβλίο έχει χάσει την αίγλη του; Ο κόσμος που κατέκλυσε χθες το βράδυ το Παλλάς και την Βουκουρεστίου αποδεικνύει ότι η φλόγα καίει ακόμα.

Ο παρουσιαστής της βραδιάς Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος

Ο παρουσιαστής της βραδιάς Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος

Με 160 εκδότες, 2.500 τίτλους βιβλίων και 1.800 συγγραφείς, η χθεσινοβραδυνή απονομή των Βραβείων Βιβλίου Public 2018, μια διοργάνωση που ξεκίνησε δειλά πριν από πέντε χρόνια και έχει εξελιχθεί σε θεσμό, ανέδειξε τους αγαπημένους του ελληνικού αναγνωστικού κοινού. Περίπου 154.000 άτομα μπήκαν και ψήφισαν τα βιβλία, τους συγγραφείς και τους εκδοτικούς οίκους που ξεχώρισαν σε μια μεγάλη γκάμα κατηγοριών. Φέτος, μάλιστα, οι διοργανωτές πρόσθεσαν μια νέα πολύ σημαντική κατηγορία, αυτή του Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα στην πεζογραφία, με πρώτη νικήτρια στην νεόκοπη κατηγορία την Φραντζέσκα Μάνγγελ για το βιβλίο της “Η Νύχτα του Σάουιν” από τις Εκδόσεις Bell.

Μεγάλο ρόλο στη φετινή διοργάνωση έπαιξε η ανακήρυξη της Αθήνας από την Unesco ως Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου για το 2018. Οι διοργανωτές αγκάλιασαν αυτή την τιμητική διάκριση μέσω ενός ειδικού αφιερώματος για τους «Λογοτέχνες της Αθήνας», παρουσιάζοντας στο κοινό της αίθουσας τους συγγραφείς που έχουν τιμήσει με το έργο τους την Αθήνα, που έχουν ταυτιστεί με την πόλη και οι ήρωες τους έχουν αναδείξει σημεία της πόλης που είναι άρρητα συνδεδεμένα με την ίδια την ιστορία του βιβλίου.

Η ποιήτρια Μυρσίνη Γκανά με το βραβείο της

Η ποιήτρια Μυρσίνη Γκανά με το βραβείο της

“Αυτή η γιορτή θέλαμε εξαρχής να είναι μια γιορτή για τον αναγνώστη και όλους τους ενεργούς φορείς του βιβλίου. Η σημερινή βραδιά είναι αφιερωμένη στον λόγο και στα γράμματα. Στους συγγραφείς που παιδεύονται νυχθημερόν μαζί τους, στους επιμελητές που τα φροντίζουν, στους εκδότες που οραματίζονται τις γραμματοσειρές και τη σελιδοποίηση, στους γραφίστες που συνεχώς ανεβάζουν τον πήχυ ακόμα πιο ψηλά, στους τυπογράφους και στους βιβλιοδέτες, στους βιβλιοπώλες εντός και εκτός Public και φυσικά στους αναγνώστες που αναπτύσσουν την δική τους προσωπική σχέση μαζί τους. Όλα αυτα γιορτάζουμε στη σημερινή διοργάνωση”, τόνισε ο κ. Σπήλιος Λαμπρόπουλος, Εμπορικός Διευθυντής Προϊόντων Ψυχαγωγίας των Public όλης της Ελλάδας. 

Ο εκδότης των εκδόσεων Gutenberg Κώστας Δαρδανός με το βραβείο για το μεταφρασμένο μυθιστόρημα

Ο εκδότης των εκδόσεων Gutenberg Κώστας Δαρδανός με το βραβείο για το μεταφρασμένο μυθιστόρημα

Ειδική αναφορά στην αξία του παιδικού βιβλίου και στην άνθιση της παραγωγής του στην χώρα μας, έκανε ο κ. Χρήστος Καλογεράκης, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας Public, λέγοντας πως 1,1 εκατομμύρια παιδικά βιβλία προγραμματίζεται να βρεθούν στα ράφια όλων των καταστημάτων Public ανά την Ελλάδα το προσεχές διάστημα. “Στο μέγεθος της δικής μας αγοράς, αυτό είναι ένα νούμερο που μόνο αισιοδοξία μπορεί να μας γεμίσει. Το παιδικό βιβλίο μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να ισορροπήσουν, σήμερα που η τεχνολογία, το ίντερνετ και η τηλεόραση κυριαρχούν. Βοηθάει τη νέα γενιά να εμπεδώσει αξίες όπως ο σεβασμός, η διαφορετικότητα και η αλήθεια. Είμαστε τυχεροί που έχουμε όλους αυτούς τους συγγραφείς, τους εκδότες και τους συνεργάτες, που με μεγάλη προσπάθεια και κόπο βγάζουν αυτά τα αριστουργήματα. Ως Public, δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε να προτείνουμε ως πρώτο δώρο στους πελάτες μας το βιβλίο, πριν από οποιαδήποτε άλλη κατηγορία εμπορευόμαστε στα καταστήματα μας”, τόνισε ο κ. Καλογεράκης.

Η Φραντζέσκα Μάνγγελ, νικήτρια στην κατηγορία Πεζογραφία από πρωτοεμφανιζόμενο συγγραφέα

Η Φραντζέσκα Μάνγγελ, νικήτρια στην κατηγορία Πεζογραφία από πρωτοεμφανιζόμενο συγγραφέα

Την βραδιά της απονομής παρουσίασε ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος. Ο γνωστός ηθοποιός ανέλαβε ρόλο «Γραμματοκατασκευαστή», μέσα σε ένα σκηνικό γεμάτο από 3D σχήματα που απεικόνιζαν τα γράμματα της αλφαβήτου και επιμελήθηκε ο Άγγελος Μέντης. Το μουσικό μέρος της βραδιάς ανέλαβε ο βιρτουόζος στο πιάνο Δημήτρης Καλαντζής μαζί με το τζαζ κουιντέτο του, ενώ στο τραγουδιστικό η Μαρίνα Σάττι με τις Fones παρουσίασαν ένα δυναμικό σόου επί σκηνής.

Ο συγγραφέας Στέφανος Δάνδολος απέσπασε 2 βραβεία

Ο συγγραφέας Στέφανος Δάνδολος απέσπασε 2 βραβεία

Ο συγγραφέας Στέφανος Δάνδολος ήταν ο μεγάλος νικητής της βραδιάς, κερδίζοντας δύο βραβεία σε δύο ξεχωριστές κατηγορίες, Ελληνικό Μυθιστόρημα & Ειδικό Βραβείο Βιβλιοπωλείων Public – Ενηλίκων, για το μυθιστόρημα του “Ιστορία Χωρίς Όνομα” που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός. Ο Αύγουστος Κορτώ βραβεύτηκε στην κατηγορία “Ηρωίδα Έμπνευση” για το βιβλίο “Ρένα” από τις εκδόσεις Πατάκη, Καλύτερο Ανεξάρτητο Βιβλιοπωλείο ανακηρύχθηκε ο “Σπόρος” της Κηφισιάς, ενώ ο Αλέξης Παπαχελάς κέρδισε το βραβείο στην κατηγορία “Non- Fiction” για το “Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης με τα δικά του λόγια, τ.α’: 1942-1974” από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος. Το Ειδικό Βραβείο “Εκδοτικό Αποτύπωμα” το οποίο απονέμεται στον εκδότη που μέσα από την βιβλιοπαραγωγή του έχει δώσει το δικό του εκδοτικό στίγμα τη χρονιά που μας πέρασε κέρδισαν οι Εκδόσεις Πατάκη. 

Η Άννα Πατάκη παρέλαβε το βραβείο Εκδοτικό Αποτύπωμα για τις εκδόσεις Πατάκη

Η Άννα Πατάκη παρέλαβε το βραβείο Εκδοτικό Αποτύπωμα για τις εκδόσεις Πατάκη

Αναλυτικά οι νικητές των Βραβείων Βιβλίου Public 2018:

Κατηγορία «Παιδική Λογοτεχνία»: «Το τέταρτο Αλογάκι», Διονύσης Λεϊμονής (Εκδόσεις Πατάκη)
Κατηγορία «Εφηβική Λογοτεχνία»: «Ο άνθρωπος φωτιά», Κωνσταντίνος Πατσαρός (Εκδόσεις Μεταίχμιο)
Κατηγορία «Ευ Ζην»: «Σχολείο ζαχαροπλαστικής», Χρήστος Βέργαδος (Εκδόσεις Διόπτρα)
Κατηγορία «Ανεξάρτητο Βιβλιοπωλείο»: Σπόρος, Κηφισιά
Κατηγορία «Πρωτοεμφανιζόμενος»: «Η νύχτα του Σάουιν», Φραντζέσκα Μάνγγελ, (Εκδόσεις Bell)
Κατηγορία «Μεταφρασμένο Μυθιστόρημα»: «Ο Στόουνερ», Τζον Γουίλιαμς, μετάφραση Αθηνά Δημητριάδου (Εκδόσεις Gutenberg)
Κατηγορία «Ηρωίδα Έμπνευση»: «Ρένα», Αύγουστος Κορτώ (Εκδόσεις Πατάκη)
Κατηγορία «Ελληνικό Διήγημα»: «Γονυπετείς. Μια πορεία προς την αρχή», Τζούλια Γκανάσου, (Εκδόσεις Γκοβόστη)
Κατηγορία «Νon-Fiction»: «Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης με τα δικά του λόγια, τ.α’: 1942-1974», Αλέξης Παπαχελάς (Εκδόσεις Παπαδόπουλος)
Κατηγορία «Ποίηση»: «Τα πέρα μέρη», Μυρσίνη Γκανά, (Εκδόσεις Μελάνι)
Κατηγορία «Ελληνικό Μυθιστόρημα»: «Ιστορία χωρίς όνομα», Στέφανος Δάνδολος (Εκδόσεις Ψυχογιός)

Ειδικό Βραβείο Εικονογράφησης Παιδικού Βιβλίου: «Η νύχτα των θαυμάτων», Βασιλική Νευροκοπλή, εικονογράφηση Παναγιώτα Καρτσακάλη (Εκδόσεις Λιβάνη)
Ειδικό Βραβείο Βιβλιοπωλείων Public – Παιδικό: «Το απίθανο βιβλίο των πιο αστείων υπερδυνάμεων – Ένα βιβλίο για την διαφορετικότητα», Θοδωρής Τσεκούρας (Εκδόσεις Petita Demas Ltd)
Ειδικό Βραβείο Βιβλιοπωλείων Public – Ενηλίκων: «Ιστορία χωρίς όνομα», Στέφανος Δάνδολος (Εκδόσεις Ψυχογιός)
Ειδικό Βραβείο Εκδοτικό Αποτύπωμα: Εκδόσεις Πατάκη