Η πρώτη πρωτότυπη εκπομπή του ΟΤΕ HISTORY, του νέου καναλιού του ΟΤΕ TV, «Ελλάδα από το Α ως το Ω», συνεχίζεται αυτήν την Παρασκευή 4 Μαρτίου στις 21.00 με ένα ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στα Γιάννενα.

 Πατρίδα των ευεργετών του έθνους και κοιτίδα του νεοελληνικού διαφωτισμού, τα «περήφανα» Γιάννενα, στην καρδιά της Ηπείρου, είναι σήμερα μια ζωντανή πόλη που κουβαλά τις μνήμες μιας σπουδαίας ιστορίας αιώνων. Θρύλοι και ιστορίες μπλέκονται μέσα στα ήρεμα νερά της λίμνης και μας ταξιδεύουν πάνω από τα κλειστά, ψηλά βουνά και τις κρυμμένες γωνιές του Κάστρου. Στα «γυάλινα μαλαματένια Γιάννενα» του Μιχάλη Γκανά μάς ξεναγούν μια σειρά από πρόσωπα που μιλούν με πάθος και αγάπη για την ιδιαίτερη πατρίδα τους.

Στο Νησί της Λίμνης μαζί με τον αρχαιολόγο Κωνσταντίνο Σουέρεφ και τον συλλέκτη Φώτη Ραπακούση εξερευνούμε την ιστορία του περίφημου Αλή Πασά, της ισχυρής αυτής προσωπικότητας, που στιγμάτισε τα Γιάννενα. Επόμενη στάση στον χώρο και τον χρόνο το Κάστρο, το κόσμημα της πόλης. Ο γιατρός και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Μυωσής Ελισάφ και ο Πρόεδρος του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδας Μάκης Μάτσας θα περπατήσουν στα καλοδιατηρημένα και καλόγουστα κτίρια της εβραϊκής γειτονιάς για να μας θυμίσουν τον μεγάλο πληθυσμό των εβραίων που έζησε αρμονικά για αιώνες στην πόλη μαζί και με τις υπόλοιπες θρησκευτικές κοινότητες.

Στο σήμερα της πόλης, στα αναπαλαιωμένα κτίρια που έχουν αλλάξει χρήσεις μας ξεναγούν δύο καλλιτέχνες Γιαννιώτες: ο ηθοποιός Τάσος Νούσιας και η σκηνοθέτις Νικαίτη Κοντούρη. Το πλούσιο παρελθόν έχει μετουσιωθεί σ’ ένα ενεργό παρόν. Τα Γιάννενα συγκεντρώνουν σήμερα ένα μεγάλο αριθμό φοιτητών που ξεχύνεται καθημερινά στους δρόμους της πόλης. Θεατρικές, μουσικές και λογοτεχνικές δράσεις συμπλέουν με τη σύγχρονη αργυροχρυσοχοία και το νεανικό πνεύμα που διαπνέει τα σύγχρονα Γιάνεννα.

Πλάι στις νέες χρήσεις των χώρων, στέκουν και τα παλιά στιβαρά κτίρια που αποκαλύπτουν το πάθος των Ιωαννιτών για την παιδεία, όπως η Ζωσιμαία Σχολή που αποτελεί αντίγραφο του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μοιραία οι σχολές μάς παραπέμπουν στο θέμα της ευεργεσίας αφού, τα πιο γνωστά κτίρια των Αθηνών έχουν φτιαχτεί από Ηπειρώτες ευεργέτες. Για τους «Γιαννιώτες ευεργέτες του έθνους» συζητάμε με τη θεατρολόγο Γιάννα Τσόκου και τον γλύπτη Θόδωρο Παπαγιάννη, με φόντο το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης που ίδρυσε ο δεύτερος στο χωριό Ελληνικό Ιωαννίνων.

Τα Γιάννενα όλων αυτών των αιώνων ίσως να μην είχαν υπάρξει χωρίς την αρχαία Δωδώνη. Την ξενάγηση στον χώρο αναλαμβάνει ο Προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, Κωνσταντίνος Σουέρεφ. Για τον μαγικό αυτό χώρο μας μιλά και ο Τάσος Νούσιας ως πρωταγωνιστής της πρώτης παράστασης που παίχτηκε εκεί πέρυσι μετά από 17 ολόκληρα χρόνια σιωπής.

IMG_7499

Η εκπομπή «Ελλάδα από το Α ως το Ω» ξεκίνησε στις 22 Ιανουαρίου με ένα ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στη Θεσσαλονίκη εγκαινιάζοντας το πρόγραμμα του νέου καναλιού του ΟΤΕ TV, OTE HISTORY. Την ανάπτυξη του περιεχομένου έχει αναλάβει η πολιτιστική πλατφόρμα ελculture.

Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Λευτέρης Χαρίτος
Ιδέα-ανάπτυξη: Ντίνα Κάσσου
Διεύθυνση περιεχομένου: Καλλιόπη Αλπίτση
Έρευνα-σενάριο: Σοφία Ευτυχιάδου
Αρχισυνταξία-σενάριο: Μαρία Παναγιωτοπούλου
Μοντάζ: Λύδια Αντόνοβα
Διεύθυνση φωτογραφίας: Δημήτρης Κασιμάτης
Οργάνωση παραγωγής: Δημήτρης Αποστολίδης
Εκτέλεση Παραγωγής: Frog On The Road A.E.
Σε συνεργασία με την πλατφόρμα πολιτισμού elculture.gr