Ένα από τα αγαπημένα μου βιβλία μαγειρικής είναι το «Οψοποιών Μαγγανείαι» του Αρχιμανδρίτη Δοσίθεου που περιέχει συνταγές καλογηρικής μαγειρικής και άλλες μικρές λεπτομέρειες της τέχνης αυτής. Το είχα βρει τυχαία, χωμένο σε μία γωνία σε ένα από τα κάτω-κάτω ράφια ενός μεγάλου βιβλιοπωλείου, με ταπεινό εξώφυλλο και τίτλο που με «μάγεψε», και το αγάπησα από την πρώτη ματιά. Όχι μόνο για τη συγκινητική σχέση που έχει με την τροφή, τη μετρημένη του δοσολογία και την αγάπη προς τα φτωχότερα των υλικών, αλλά και για τη γλώσσα με την οποία είναι γραμμένο μία απλή καταγραφή των συνταγών σχεδόν σαν να είναι αυτονόητες.

Μέσα σε αυτό το βιβλίο βρήκα και τη συνταγή που έχει γίνει μεγάλο χιτ όποτε την ετοιμάζω στις φιλικές συγκεντρώσεις. Η πασχαλινή Μαγειρίτσα με Τόνο: απολαυστική, χορταστική και καλύπτει ακόμα και εκείνους που δεν τους αρέσει το κρέας ή τα εντόσθια. Τη μοιράζομαι μαζί σας, λοιπόν.

Γιάννης Νένες

Μαγειρίτσα πασχαλινή με τόνο (για όσους δεν αγαπούν το κρέας – για 4 άτομα)

Υλικά

5 – 6 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
Ένα μικρό ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος
Ένα μικρό ματσάκι άνηθος ψιλοκομμένος
1 κουτί τόνος των 240 γρ. σε νερό (αν θέλουμε πιο μεστή τη σούπα, βάζουμε 2 κουτιά)
2 αυγά
Μία κουταλιά της σούπας βούτυρο γάλακτος
2 μικρά φλιτζάνια του καφέ, ρύζι
2 λεμόνια, χυμός
Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Αχνίζουμε τα ψιλοκομμένα λαχανικά, με λίγο αλάτι, στην κατσαρόλα.

Κατόπιν, τα σοτάρουμε με το βούτυρο ελαφρά και τα βράζουμε με βραστό νερό.

Όταν έχουν μισοβράσει, ρίχνουμε τον τόνο και το ρύζι και ανακατεύουμε.

Όταν βράσει και το ρύζι (περίπου 15 λεπτά), ρίχνουμε σε μία γαβάθα το χυμό λεμόνι και τα 2 αυγά και αρχίζουμε να χτυπάμε ρίχνοντας σιγά σιγά ζωμό από τα βρασμένα λαχανικά.

Μόλις δέσει το μείγμα, το ρίχνουμε στην κατσαρόλα, ανακατεύουμε, αφήνουμε τη σούπα να πάρει μία βράση και σερβίρουμε.

(Ο Αρχιμανδρίτης σημειώνει: «Και κρεοφαγούντες την βρήκαν υπέροχη»).

Καλή σας όρεξη!

Γιάννης Νένες

Γιάννης Νένες

Γιάννης Νένες: Συντάκτης της Athens Voice, τον ακούτε καθημερινά 08:00 – 10:00 στον Pepper 96,6 μαζί με τη Βαρβάρα Σαββίδη.