Μπορεί ο Γιάννης Χουβαρδάς να βρίσκεται σε εντατικές πρόβες για την επικείμενη πρεμιέρα της «Ορέστειας» στην Επίδαυρο, 8 και 9 Ιουλίου, όμως ήδη έχει ανακοινωθεί η παράσταση που θα σκηνοθετήσει τον ερχόμενο χειμώνα.

Πρόκειται για την πρωτότυπη και εμπνευσμένη γαλλική φάρσα του Ευγένιου Λαμπίς «Τρειςευτυχισμένοι», που θα παρουσιάσει από τις 21 Ιανουαρίου 2017, σε μετάφραση Στρατή Πασχάλη στο θέατρο Πορεία. Είναι η ίδια θεατρική στέγη η οποία είχε φιλοξενήσει τις «Παραλλαγές θανάτου» του Γιον Φόσε, την πρώτη σκηνοθεσία του Γιάννη Χουβαρδά αμέσως μετά την ολοκλήρωση της θητείας του στην καλλιτεχνική διεύθυνση του Εθνικού θεάτρου.

Αλλά και ο Ευγένιος Λαμπίς (1815- 1888) φαίνεται πως ταιριάζει στο θέατρο Πορεία, αφού με την «Υπόθεση της Οδού Λουρσίν», έξι χρόνια πριν, είχε σημειώσει μεγάλη επιτυχία. Ο Δημήτρης Τάρλοου πρόκειται και αυτή τη φορά να υποδυθεί έναν ήρωα του σπουδαίου Γάλλου κωμωδιογράφου, πλαισιωμένος από έναν άξιο θίασο που αποτελείται από τους: Χρήστο Λούλη, Άγγελο Παπαδημητρίου, Λένα Παπαληγούρα, Ιωάννα Κολιοπούλου, Λαέρτη Μαλκότση και Άλκηστη Πουλοπούλου.

«Η μοιχεία δεν μπορεί να προκαλέσει γέλιο». Λέγεται πως σε αυτόν τον ισχυρισμό ενός θεατρικού κριτικού θέλησε να απαντήσει ο Λαμπίς με το συγκεκριμένο έργο, γραμμένο το 1870. Αξιοποίησε για αυτό τη συνταγή του βοντβίλ (ενός είδους που υπηρέτησε με πάθος), η οποία επιτάσσει διαρκή και πλήρη μεταστροφή της δραματικής εξέλιξης.

Διάφορα αντικείμενα, όπως ένα ρολόι- κούκος, μια ελαφοκεφαλή με κέρατα, μια γυάλα με χρυσόψαρα, ένα κομμάτι υδρορροής, δύο πορτοκάλια, σύρουν τυραννικά τους ήρωες από την ελπίδα στην απελπισία, καθώς κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή να αποκαλύψουν τις μοιχείες των πρωταγωνιστών, παρελθούσες, παρούσες και μελλοντικές. Οι ήρωες του Λαμπίς, όπως επισημαίνεται, «είναι φτιαγμένοι από το υλικό του δικού μας κόσμου, μιας ζούγκλας με τους δικούς της κανόνες, που αντιστέκονται σχεδόν σε κάθε προσπάθεια αλλαγής τους».

Ενώ το κοινό «συμπάσχει μαζί τους μέσα από ένα γέλιο σχεδόν σαδιστικό, καθώς ανακαλύπτει τον ίδιο παραλογισμό και τα ίδια αδιέξοδα στις δικές του σχέσεις. Την ίδια σκοτεινή και ζωώδη πλευρά δική του φύση». Τα σκηνικά θα φέρουν την υπογραφή της Εύας Μανιδάκη, τα κοστούμια έχει αναλάβει η Ιωάννα Τσάμη, τη μουσική ο Δημοσθένης Γρίβας και τους φωτισμούς ο Λευτέρης Παυλόπουλος.

Η θεατρική χρονιά που μόλις ολοκληρώθηκε, αν και δύσκολη για το γενικότερο σύνολο, υπήρξε άκρως επιτυχημένη για το θέατρο Πορεία, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει, κατάφερε να συγκεντρώσει 40 χιλιάδες θεατές, αλλά και το εντυπωσιακό ποσοστό του 110% σε πληρότητα στις παραστάσεις.

Για την επόμενη σεζόν, πέρα από τους «Τρειςευτιχισμένους», προγραμματίζει επανάληψη για τρίτη χρονιά της βραβευμένης «Μεγάλης Χίμαιρας», που μέτρησε 250 παραστάσεις και 60.000 θεατές, τα τελευταία δύο χρόνια. Με πρεμιέρα στις 28 Σεπτεμβρίου, η προπώληση έχει ήδη ξεκινήσει. Έναν μήνα μετά, στις 26 Οκτωβρίου, επανέρχονται και οι «Τρεις αδερφές» με τις βραβευμένες Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Ιωάννα Παππά και Λένα Παπαληγούρα.