Αδημοσίευτα πορτρέτα του Igor Stravinsky βρίσκονται ανάμεσα στα εκατοντάδες σκίτσα μουσικών και άλλων καλλιτεχνών του προηγούμενου αιώνα που βρέθηκαν έναν χρόνο μετά τον θάνατο της καλλιτέχνιδας Milein Cosman.

Στο μέχρι πρόσφατα κρυφό θησαυρό, συμπεριλαμβάνονται περισσότερα από 1.300 σκίτσα από 220 μουσικούς, τα οποία έχουν δοθεί στο μουσείο του Βασιλικού Κολεγίου Μουσικής στο Λονδίνο.

Ο Igor Stravinsky από τη Milein Cosman. © The Cosman Keller Art and Music Trust / Royal College of Music

Η Cosman είχε σχεδιάσει συνθέτες όπως Benjamin Britten, Richard Strauss και Leonard Bernstein, όπως και τον τσελίστα Mstislav Rostropovich. Τους σχεδίαζε κατά τη διάρκεια των προβών ή των συναυλιών τους, συχνά όταν οι ίδιοι δεν είχαν συνειδητοποιήσει την παρουσία της.

Στη συλλογή που δόθηκε στο Βασιλικό Κολέγιο Μουσικής του Λονδίνου βρίσκονται 50 σκίτσα του Stravinsky, με τα περισσότερα να έχουν σχεδιαστεί στα γραφεία του BBC στο Δυτικό Λονδίνο το 1959. Σύμφωνα με μαρτυρίες, η Cosman βρισκόταν εκεί για τρεις μέρες και δεν σταμάτησε να τον ζωγραφίζει.

Ο Richard Strauss από τη Milein Cosman. © The Cosman Keller Art and Music Trust / Royal College of Music

«Υπάρχουν εκατοντάδες μπλοκ που δεν έχουμε δει ακόμα» είπε την προηγούμενη εβδομάδα ο στενός φίλος της Cosman Julian Hogg.

Ο επιμελητής του Μουσείου του Βασιλικού Κολεγίου Μουσικής Rossi Rognoni δήλωσε πως «ήταν εξαιρετικά γρήγορη στη ζωγραφική και δεν κοιτούσε το χαρτί όσο ζωγράφιζε. Αποτύπωνε αμέσως αυτό που έβλεπε. Μου αρέσουν οι ζωγραφιές στις οποίες αποτυπώνεται η προσωπικότητα του εικονιζόμενου ατόμου, όπως σε αυτή του Rostropovich, επειδή βλέπεις ολόκληρο το σώμα γύρω να “αγκαλιάζει” το τσέλο».

Η Milein Cosman ζωγραφίζει τον Peter Ustinov, 1947. © The Picture Art Collection/Alamy

Στις 20 Φεβρουαρίου 2019, το Βασιλικό Κολέγιο Μουσικής του Λονδίνου θα φιλοξενήσει μία συναυλία και μία έκθεση με τον τίτλο “The Gift of Music: Milein Cosman Collection“. Το πρόγραμμα της συναυλίας θα περιλαμβάνει έργα κάποιων εκ των μουσικών που σχεδιάστηκαν από την Milein Cosman.