«Δεν υπάρχει αμφιβολία πως από όλα τα ιστορικά γεγονότα του 20ού αιώνα ήταν αυτό που είχε τις πιο βαθιές και τις πιο παρατεταμένες συνέπειες σε παγκόσμια κλίμακα» γράφει ο Έντουαρντ Καρ για τη Ρωσική Επανάσταση. Ο Βρετανός ιστορικός εξετάζει στο βιβλίο του «Μικρή ιστορία της Ρωσικής Επανάστασης» τη μετάβαση από την επαναστατική ηγεσία του Βλαντιμίρ Λένιν στη «σιδηρά πυγμή της σταλινικής δικτατορίας».

100 χρόνια μετά τον κόκκινο Οκτώβρη με τη Ρωσική Επανάσταση και την κληρονομιά της που εξακολουθούν να διχάζουν ο Καρ δίνει στο μέσο αναγνώστη μια συνολική εικόνα για την πορεία της Ρωσικής Επανάστασης από την έκρηξή της το Φλεβάρη του 1917 μέχρι και την πλήρη επιβολή του σταλινικού καθεστώτος στην ΕΣΣΔ το 1929.

Η «Μικρή Ιστορία της Ρωσικής Επανάστασης» αποτελεί μια σύνοψη του μνημειώδους 14τομου έργου του Καρ «Ιστορία της Σοβιετικής Ρωσίας» στο οποίο ο συγγραφέας μελετά διεξοδικά αυτά τα κρίσιμα για την εξέλιξη της επανάστασης χρόνια, χωρίζοντάς τα σε τέσσερις περιόδους: τη «Μπολσεβίκικη Επανάσταση 1917-1923», τη «Μεσοβασιλεία 1923-1924», το «Σοσιαλισμό σε μια μόνο χώρα 1924-1926» και τα «Θεμέλια της Σχεδιασμένης Οικονομίας 1926-1929».

 Μικρή Ιστορία της Ρωσικής Επανάστασης

Τα δυο πρώτα κεφάλαια της «Μικρής Ιστορίας της Ρωσικής Επανάστασης» είναι αφιερωμένα στα γεγονότα που μεσολάβησαν ανάμεσα στο Φλεβάρη και τον Οκτώβρη του 1917 και στις κατακτήσεις που έφερε για τους εργάτες και τους αγρότες η Οκτωβριανή Επανάσταση. Στη συνέχεια και μέχρι το τέλος, περιγράφονται με ιδιαίτερη διαύγεια οι πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις που διαμόρφωσαν την καθοριστική για το μέλλον της Επανάστασης δεκαετία του 1920.

Ο Καρ επιλέγει να εκθέσει στον αναγνώστη την περίοδο του «πολεμικού κομμουνισμού», την πολιτική του ενιαίου μετώπου, την συζήτηση για την ανάγκη της εκβιομηχάνισης της χώρας, τις διαφωνίες και τις πολεμικές στην ηγεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος, τις  απόψεις του Τρότσκι και της Αριστερής Αντιπολίτευσης στη σύγκρουσή τους με τον Στάλιν και την ανερχόμενη γραφειοκρατία. Στην περίοδο του Στάλιν «ο σοσιαλισμός όλο και περισσότερο εμφανιζόταν όχι σαν κάτι που θα ήταν απόρροια της ωρίμανσης αντικειμενικών συνθηκών και της επαναστατικής δράσης ταξικά συνειδητοποιημένων εργατών, αλλά σαν κάτι που θα μπορούσε να επιβληθεί εκ των άνω, εν ανάγκη και με τη χρήση βίας» γράφει ο Καρ. Ο συγγραφέας σε μια από τις πιο ενδιαφέρουσες πλευρές του βιβλίου του αναφέρεται στις διεθνείς διαστάσεις της Ρώσικης Επανάστασης, από την ίδρυση της Κομμουνιστικής Διεθνούς μέχρι την μετατροπή των ηγεσιών των άλλων Κομμουνιστικών Κομμάτων σε υπάκουα όργανα της εξωτερικής πολιτικής της Μόσχας.

Ο Καρ συμπυκνώνει το έργο το οποίο τον απασχόλησε επί περίπου τριάντα χρόνια σε ένα βιβλίο ανάγλυφα την εικόνα μιας περιόδου από τον δρόμο της εργατικής επανάστασης και του διεθνισμού μέχρι την εποχή του Στάλιν και τα συμφέροντα μιας νέας γραφειοκρατικής άρχουσας τάξης και βοηθάει τον αναγνώστη να αφομοιώσει καλύτερα μια πυκνή σε γεγονότα και σε εξελίξεις περίοδο, καθώς και τις αντίστοιχες διεργασίες που τη σημάδεψαν.

Info:

Το βιβλίο του Έντουαρντ Χ. ΚαρΜικρή Ιστορία της Ρωσικής Επανάστασης. Από τον Λένιν στον Στάλιν, 1917-1929, σε μετάφραση Ανδρέα Παππά κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη.