Αρκετά έγκαιρα αυτή τη φορά ο Υπουργείο ανακοίνωσε το όνομα του καλλιτέχνη που θα μας εκπροσωπήσει στην 57η Διεθνή έκθεση της Μπιενάλε, που ανοίγει τις πόρτες της το Μάΐο του 2017 και θα διαρκέσει μέχρι το Νοέμβριο του ίδιου χρόνου. Το ΥΠ.ΠΟ.Α. απηύθυνε ανοιχτή πρόσκληση ενδιαφέροντος από κοινού σε επιμελητές και καλλιτέχνες τον Μάρτιο του 2016, δίνοντας έτσι για πρώτη φορά τη δυνατότητα στους καλλιτέχνες να καταθέσουν και απευθείας τις προτάσεις τους χωρίς τη διαμεσολάβηση επιμελητών.

Ταυτόχρονα, προχώρησε στη συγκρότηση επταμελούς γνωμοδοτικής επιτροπής με κριτήριο τα μέλη της να εκπροσωπούν θεσμούς των εικαστικών τεχνών. Την φετινή επιστροπή αποτελούν οι: Κατερίνα Κοσκινά, Συραγώ Τσιάρα, Νίκος Τρανός, Γιώργος Διβάρης, Ευάγγελος Δημητρέας, Μανώλης Μαυρομάτης και Μάριος Κωστάκης.

Τέλος, αποφασίστηκε οι εργασίες προετοιμασίας και παρουσίασης της εκάστοτε ελληνικής συμμετοχής να ανατίθενται εκ περιτροπής σε εποπτευόμενους μουσειακούς φορείς του ΥΠ.ΠΟ.Α. που έχουν ως αντικείμενο τη σύγχρονη τέχνη. Το Υπουργείο και οι αρμόδιες υπηρεσίες του θα έχουν την ευθύνη για τη διαδικασία επιλογής, τον ορισμό συντελεστών και φορέα υλοποίησης, καθώς και την έγκριση του προϋπολογισμού της ελληνικής συμμετοχής.

Την ευθύνη για την υλοποίηση της ελληνικής συμμετοχής στην 57η Διεθνή Έκθεση Τέχνης της Μπιενάλε Βενετίας θα έχει το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, με την ιδιότητα του Επιτρόπου της εθνικής εκπροσώπησης. Φέτος υπήρξε μεγάλη συμμετοχή στην ανοιχτή πρόσκληση ενδιαφέροντος για την εθνική συμμετοχή στην 57η Μπιενάλε Βενετίας. Υποβλήθηκαν 30 προτάσεις, ενώ κατά πλειοψηφία προκρίθηκε αυτή του Ορέστη Ανδρεαδάκη.

Η εικαστική εγκατάσταση «Εργαστήριο Διλημμάτων» του καλλιτέχνη Γιώργου Δρίβα σε επιμέλεια του Ορέστη Ανδρεαδάκη, θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στην 57η Διεθνή Έκθεση Τέχνης της Μπιενάλε Βενετίας, που θα πραγματοποιηθεί από 13 Μαΐου έως 26 Νοεμβρίου 2017. Η πρόταση επελέγη, ανάμεσα σε 30 συνολικά υποψηφιότητες, κατά πλειοψηφία από την συγκροτηθείσα γνωμοδοτική επιτροπή του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Δρίβας και Ανδρεαδάκης γνωρίστηκαν το 2014 στις “Νύχτες Πρεμιέρας”. 

Το «Εργαστήριο Διλημμάτων» είναι μια αφηγηματική εγκατάσταση, βασισμένη στην τραγωδία του Αισχύλου «Ικέτιδες», η οποία επιχειρεί -με αφορμή το δίλημμα που η τραγωδία θέτει μεταξύ της σωτηρίας του Ξένου και της διατήρησης της όποιας ασφάλειας του Εγχώριου – να εκθέσει την αγωνία, την απορία και τη σύγχυση ατόμων και κοινωνικών ομάδων όταν καλούνται να διαχειρισθούν παρόμοια διλήμματα. Πόσο έτοιμοι είμαστε να αποδεχθούμε στο πολιτικό και κοινωνικό μας σύστημα κάποιον που έξω από αυτό κινδυνεύει με αφανισμό; Και μέχρι πού θα φθάναμε για να τον διασώσουμε;

Ποιος είναι ο Γιώργος Δρίβας:
Ο Γιώργος Δρίβας γεννήθηκε στην Αθήνα. Έχει υπάρξει αποδέκτης πολλών βραβείων και διακρίσεων ανάμεσα στα οποία και των εξής: Εύφημος Μνεία στο Φεστιβάλ Πειραματικού Κινηματογράφου “Παράξενη Οθόνη” στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Θεσσαλονίκη (2009), Δεύτερο Βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο τμήμα πειραματικών ταινιών Media Art Forum του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Μόσχας (2006), Δεύτερο Βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο Διεθνές Φεστιβάλ Ποιητικού Κινηματογράφου του Βερολίνου (Zebra Poetry Film Festival, 2002) και Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής για την καλύτερη πειραματική ταινία μικρού μήκους στην Νέα Υόρκη (Jury Award, New York Expo, 2002).

Το έργο του Γιώργου Δρίβα έχει παρουσιασθεί, στο πλαίσιο της ατομικής έκθεσής του “(un-)documented” στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Αθήνας (ΕΜΣΤ, 2009) καθώς και σε διάφορες ομαδικές εκθέσεις και Φεστιβάλ στην Ελλάδα και διεθνώς όπως π.χ. στα “future past – past future”, Φεστιβάλ Transmediale, Bερολίνο, Γερμανία (2014), “Art Projections”, Μουσείο Κινηματογράφου, Biennale Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (2013), “Hybrid Stories”, Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Aθήνα, (2013), “Melancholy in Progress”, Ghong-Gah Museum, Taipei City, Tαιβάν (2012), “FILE”, Electronic Language International Festival, FIESP Cultural Center, Sao Paulo, Βραζιλία (2012), “Annual Exhibition curated by Garry Hill”, Κεντρο Συγχρονης Τεχνης, Seattle, Η.Π.Α. (2012), “Les Rencontres Internationales: New Cinema and Contemporary Art”, Centre Pompidou, (Παρισι, 2011), «Πολυγλωσσία», Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, Ιδρυμα Ωνάση, (Αθήνα, 2011), “Digital Wave”, Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, (2009); “Transexperiences Greece”, Space 798, (Πεκίνο, 2008) και “Νέοι Έλληνες Καλλιτέχνες – Σε Ενεστώτα Χρόνο”, Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, (ΕΜΣΤ, Αθήνα 2008).

Έργα του Γ. Δρίβα αποτελούν μέρος της μόνιμης συλλογής του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης της Αθήνας. Ο Γιώργος Δρίβας ζει στην Αθήνα και στο Βερολίνο.