Το Γκλάστονμπερι δε θα το ήξερε κανένας άνθρωπος στον κόσμο εκτός από τους ντόπιους και τους γείτονές τους στο Σόμερσετ, νότια του Μπρίστολ, στη Βρετανία. Στην απογραφή του 2001, η πόλη είχε πληθυσμό 8.784 κατοίκων και αυτός ο αριθμός δεν έχει αλλάξει κατά πολύ. Το Γκλάστονμπερι κατέχει ένα μοναδικό ρεκόρ. Είναι η μόνη πόλη στον κόσμο που κάθε καλοκαίρι δέχεται επίθεση από περισσότερους από 200.000 ανθρώπους σχεδόν τρελαμένους με τη μουσική που φτάνουν εκεί για να ζήσουν το όνειρό τους στην πεδιάδα που υπάρχει στο γειτονικό χωριό Πίλτον και καλύπτει μια έκταση 900 στρεμμάτων.

Το όνειρό τους είναι το μεγαλύτερο, το πιο πολύχρωμο και λασπωμένο φεστιβάλ του κόσμου. Γιατί αν στα φεστιβάλ όλοι τρέχουν να προμηθευτούν τα εισιτήριά τους μόλις ανακοινωθεί το line-up, για το Γκλάστονμπερι τρέχουν για ένα ζευγάρι γαλότσες, για να τσεκάρουν αν οι σκηνές τους θα αντέξουν και αν έχουν στοκάρει αδιάβροχα.

Glastonbury

Victoria and Albert Museum, London

Victoria and Albert Museum, London

Το τρελό αυτό ταξίδι στον κόσμο της μουσικής ξεκίνησε πριν από 46 χρόνια, ένας ροκάς αγρότης ο Μίχαελ Ίβις εμπνεύστηκε από το φεστιβάλ του Μπαθ ένα μουσικό φεστιβάλ στα μέρη του. Και η περιπέτεια ξεκίνησε. Το Γκλάστονμπερι είναι ένα ζωντανό αρχείο των τάσεων της μουσικής και των συντριπτικών αλλαγών που έχουν συμβεί την τελευταία πεντηκονταετία. Αυτό το αρχείο το 2014 απέκτησε σπίτι, το καλύτερο μουσείο της Βρετανίας, το Victoria and Albert.

Όλο το πολύτιμο υλικό μεταφέρθηκε εκεί, οι υπεύθυνοι του μουσείου το θεωρούν μεγάλης πολιτιστικής σημασίας, αρχειοθετεί το παρελθόν, συλλέγει το παρόν και βάζει τις βάσεις για να τεκμηριωθεί το μέλλον. Οι υπεύθυνοι του μουσείου το θεωρούν ένα από τα κορυφαία πολιτιστικά φαινόμενα της εποχής μας. Έστησαν μια έκθεση που ονομάζουν Glastonbury: Γη και ο μύθος, με τεκμήρια από το φεστιβάλ του 2014 που δεν έχουν έρθει στη δημοσιότητα, μια έκθεση εφήμερη με τη χαρτογράφηση των αναμνήσεων των θεατών που γίνονται με αυτό τον τρόπο μέρος της ιστορίας.

Φυσικά η μεγαλύτερη πρόκληση για τους αρχειονόμους του V&A δεν είναι άλλη παρά η τεράστια κλίμακα μιας χώρας θαυμάτων όπως την αποκαλούν όλα όσα συμβαίνουν στην ετήσια πολύ σύντομη και λαμπρή ιστορία της. Το αρχείο περιλαμβάνει αφίσες, σχέδια, χάρτες, καθώς και την συλλογή Aubrey Crispin που  περιέχει αλληλογραφία, αποκόμματα Τύπου, δελτία τύπου, προγράμματα, αφίσες και άλλα έγγραφα σχετικά με την οργάνωση, τη δημοσιοποίηση, την εκτέλεση και την καταγραφή του Φεστιβάλ. Δεν υπάρχει τίποτα το ίδιο κάθε χρόνο στο φεστιβάλ, λένε οι υπεύθυνοι του μουσείου, είναι ένα καλειδοσκόπιο από εντυπώσεις και εμπειρίες με τους festival goers να γίνονται μέρος του πολύχρωμου ψηφιδωτού του.

Glastonbury Festival banners, 2014. © Jason Bryant

Glastonbury Festival banners, 2014. © Jason Bryant

Left: Hippies and their horse at the first Glastonbury Festival, 1970. © Brian Walker. Right: The first Pyramid stage at Glastonbury Festival, 1971. © Brian Walker

Left: Hippies and their horse at the first Glastonbury Festival, 1970. © Brian Walker – Right: The first Pyramid stage at Glastonbury Festival, 1971. © Brian Walker

Μια ιστορία γραμμένη με αριθμούς, τα μεγαλύτερα ονόματα της μουσικής, μπύρες και λάσπη

Στις αχανείς εκτάσεις του Γκλάστονμπερι κατασκηνώνουν περίπου 200.000 άτομα. Για να καλυφθούν οι ανάγκες τους στήνονται πάνω από 3.500 σκηνές. Το ηχητικό σύστημα του χώρου καταναλώνει ετησίως 650,000watt. Οι μουσικές σκηνές του έχουν 250 ηχεία. Στο χώρο υπάρχουν 4.000 τουαλέτες. Κάθε χρόνο καταναλώνονται 2,000,000 λίτρα νερού. Στήνονται περισσότερες από 400 καντίνες. Η εταιρία Network Recycling ανακύκλωσε μόνο το 2004, 300 τόνους υλικών.

Βαθιά επηρεασμένο από το κίνημα των χίπις, ακόμα και σήμερα έχει την ατμόσφαιρα που επηρεάζει όποιον φτάνει. Και φτάνουν μόνο οι αποφασισμένοι. Γιατί στο Γκλάστονμπερι δεν υπάρχει περίπτωση να μη βρέξει, αλλά η μουσική είναι τρόπος ζωής. Οπότε καθόλου δεν ενδιαφέρει και κανέναν να δοκιμάσει ένα μοναδικό τρόπο, που υπερασπίζεται την ελευθερία της έκφρασης, διαλύει κάθε καθωσπρεπισμό και δημιουργεί τις πιο ανεπιτήδευτες μουσικές συνυπάρξεις. Για το πολυπόθητο εισιτήριο και τις νιτσεράδες, οι φανς είναι έτοιμοι μήνες πριν γιατί ξέρουν ότι έτσι μόνο μπορούν να νιώσουν αυτό που ξέρουν καλά οι λάτρεις των φεστιβάλ. Την απόλυτη, μοναδική αίσθηση ελευθερίας και το μαγνητισμό που εκπέμπει η μουσική.

Από το 1971 μέχρι σήμερα  έχουν εμφανιστεί εκεί -μεταξύ άλλων- οι: David Bowie, Tim Blake, Peter Gabriel, Van Morrison, The Smiths, Elvis Costello, The Waterboys, Echo & The Bunnymen, Joe Cocker, The Cure, Simply Red, Madness,  Suzanne Vega, Happy Mondays, Sinéad O’Connor, Youssou N’Dour,  The Velvet Underground, Primal Scream, Peter Gabriel, Johnny Cash, Rage Against the Machine, Björk, Radiohead, Blur, Oasis, Pulp,  Oasis,  Jeff Buckley, The Prodigy, Radiohead, The Smashing Pumpkins, Sting, Neil Young, Bob Dylan, Robbie Williams, Foo Fighters, Tony Bennett,  R.E.M, Manic Street Preachers, Coldplay, Muse, Ash, Blondie,  Cypress Hill, Rod Stewart, Roger Waters, Isaac Hayes, The Flaming Lips,  Paul McCartney,  James Brown, Kings Of Leon, Morrissey, Kylie Minogue, The Killers, New Order,  Arctic Monkeys, The Who, Arcade Fire, Shirley Bassey, Amy Winehouse, Adele, Kings Of Leon, Jay-Z, Leonard Cohen, Neil Diamond, Neil Young,  Bruce Springsteen,  Lady Gaga, The Black Eyed Peas,  Gorillaz,  Stevie Wonder, Shakira,  Beyoncé, B.B. King,  Mumford & Sons…. και χιλιάδες άλλοι.

Pyramid Stage

Pyramid Stage

Glastonbury

Glastonbury

Glastonbury

Glastonbury

Glastonbury

Glastonbury

Glastonbury

Glastonbury

Info έκθεσης: Glastonbury: Land and Legend, έως 26 Φεβρουαρίου 2017 | Victoria and Albert Museum

Σχετικά άρθρα: London Strolling: Mουσική και τέχνη vs Φθινόπωρο στο Λονδίνο, από τη Γκέλυ Γρυντάκη

Το μουσείο Victoria and Albert είναι το πρώτο πολιτιστικό θύμα του Βrexit