Αφήγηση βιβλίων με νέες δυναμικές ηρωίδες και σοφά ζώα, γνωριμία με το έργα του Keith Haring, του γλύπτη Takis αλλά και του Μόραλη, κατασκευές μάσκας αλλά και γνωριμία με τα έθιμα της Αποκριάς, ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση και φυσικά Φεστιβάλ Κινηματογράφου CineDoc, μερικές μόνο από τις προτάσεις μας για αυτό το ΣΚ συντροφιά με τα παιδιά.

~

«Με τρεις μεθόδους ίσως μάθουμε να είμαστε σοφοί: Πρώτα με την σκέψη, που είναι η πιο ευγενής, δεύτερο με τη μίμηση που είναι η πιο εύκολη και τρίτον με την εμπειρία, που είναι η πιο πικρή» – Κομφούκιος

~

Καλλιτεχνικές δράσεις & Αφηγήσεις

Σάββατο 2 Φεβρουαρίου, 11.00
Τέχνη για λίγους, τέχνη για όλους – Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Παιδιά 5-7 ετών

Διαδραστικό μουσικό εργαστήριο τέχνης με έμπνευση από γνωστούς πίνακες του Keith Haring αλλά και του Goya. Τι κοινό έχει ένα pop τραγούδι με τα πολύχρωμα ανθρωπάκια του Keith Haring; Ποια μουσική ταιριάζει σε έναν πίνακα του Goya; Μήπως κάποιοι πίνακες είναι όπως η όπερα που αρέσει σε λίγους; Τα ανθρωπάκια του Haring, του καλλιτέχνη που οραματίστηκε μια τέχνη προσιτή και κατανοητή, έγιναν όντως πολύ αγαπητά από τον κόσμο, ενώ η προσπάθεια για μια δημοφιλή τέχνη, η οποία χρησιμοποιεί καθημερινά αντικείμενα (όπως κόμικ, διαφημιστικά, κονσέρβες κ.ά.) θα έμενε στην ιστορία ως pop art.

Φίλοι ΜΚΤ: €10 (1 παιδί/μέλος, με την επίδειξη κάρτας μέλους στο ταμείο)
Αδέλφια στο ίδιο εργαστήριο(το δεύτερο ή τρίτο παιδί): €10
Πληροφορίες – Κρατήσεις Τ: 210 7294220, Δευτέρα – Παρασκευή: 10:00-13:00

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Νεοφύτου Δούκα 4 , Αθήνα, 106 74

Σάββατο 2 Φεβρουαρίου, 11.30
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά – Ίδρυμα Takis
Παιδιά 4-12 ετών

Εκπαιδευτικό και διαδραστικό πρόγραμμα, με σκοπό την έρευνα, την καλλιέργεια, την ανάπτυξη, την προβολή και τη διάδοση της ελληνικής και παγκόσμιας τέχνης και επιστήμης και πιο συγκεκριμένα την τέχνη του γλύπτη Takis. Με αφορμή τα έργα του όπως τα Σινιάλα, οι Μαγνητικές Σφαίρες, τα Ηλεκτρικά Πάνελ, και οι Μαγνητικοί Τοίχοι διοργανώνονται ξεναγήσεις, παιχνίδια παρατήρησης, γρίφοι, πειράματα και κατασκευές, που εξελίσσονται προσφέροντας μοναδικές εμπειρίες σε μικρούς και μεγάλους.

Μετά το πρόγραμμα μπορείτε να περιηγηθείτε στους κήπους με τα Σινιάλα, να παίξετε με τον Μαγνητικό Τοίχο, να ξαποστάσετε στη σκιά των πεύκων και να απολαύσετε την υπέροχη θέα από το Γερόβουνο.

Κόστος συμμετοχής: 15€ (1 παιδί + 1 συνοδός), 5€ (επιπλέον παιδί), Έκπτωση σε οικογένεια: 10%
Ειρήνη Περσίδου, Υπεύθυνη Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων ΤΑΚΙΣ ΚΕΤΕ/ Ιστορικός Τέχνης – Επιμελήτρια Εκθέσεων

Ίδρυμα Takis – Τέρμα Δερβενακίων Γερόβουνο – Καματερό 13451 Aθήνα

Σάββατο 2 Φεβρουαρίου, 12.00
Αγγελίνα – Little Book
Παιδιά 4+

Αφήγηση του νέου παραμυθιού με τίτλο Αγγελίνα, της Ξένιας Καλογεροπούλου, από τις εκδόσεις Μάρτης. Η νέα ηρωίδα της Ξένιας Καλογεροπούλου, είναι επίμονη και απτόητη και ζωντανεύει μέσα από τις εκρηκτικές εικόνες του Daniel Egnéus. Όταν η αρχόντισσα Δεβόρα αντικρίζει τον Ζυμωτό, τον ερωτεύεται και αποφασίζει να τον πάρει μαζί της στο μακρινό Αλχαμερίδο. Η Αγγελίνα δεν χάνει ούτε στιγμή. Ξεκινάει αμέσως για ένα μεγάλο ταξίδι, προσπαθώντας να ξαναβρεί τον αγαπημένο της. Περπατάει νύχτα μέρα γιαλό γιαλό, κι ούτε ο καυτερός ήλιος, ούτε το χιόνι και η παγωνιά, ούτε οι τοίχοι που δεν έχουν πόρτες μπορούν να τη σταματήσουν.

Μετά την αφήγηση, τα παιδιά θα ζωντανέψουν και θα δώσουν χρώμα στους ήρωες του βιβλίου.

Είσοδος ελεύθερη.
Βιβλιοπωλείο Little Book, Χαϊμαντά 35, 15234, Χαλάνδρι, 210.6855404

Σάββατο 2 Φεβρουαρίου, 12.00
Ετοιμαζόμαστε για τις Αποκριές – Δημοτική Βιβλιοθήκη Καλλιθέας
Παιδιά 6+

Εικαστικό εργαστήρι με τίτλο «Ετοιμαζόμαστε για τις Απόκριες», όπου οι μικροί φίλοι, αξιοποιώντας τη φαντασία τους θα κατασκευάσουν τις δικές τους αποκριάτικες μάσκες από γυψόγαζα με καλούπι το πρόσωπο.

Για πληροφορίες και κρατήσεις μπορείτε να επικοινωνήσετε με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Καλλιθέας στο τηλέφωνο 210 9593518 (Τρίτη, Πέμπτη, Σάββατο 9:00-14:00 και Τετάρτη, Παρασκευή 14:00-20:00).

Η συμμετοχή στις δράσεις και τα υλικά είναι δωρεάν. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής.

Δημοτική Βιβλιοθήκη Καλλιθέας, Ανδρομάχης 86Α & Αλκμήνης

Σάββατο 2 Φεβρουαρίου, 12.30
Διαδραστική παρουσίαση βιβλίων της Τζούλια Ντόναλτσον – Πολυχώρος Μεταίχμιο
Παιδιά 3+

Διαδραστική παρουσίαση των βιβλίων της βραβευμένης συγγραφέως Τζούλια Ντόναλντσον που έχουν κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. “Τι άκουσε η πασχαλίτσα”, “Ο Ζαχαρής και ο μονόκερος”, “Η πριγκίπισσα και ο μάγος” και “Ο ποιητής κούνελος”.

Γιατί επικρατεί πανδαιμόνιο στο αγρόκτημα και ποιος θα σώσει την κατάσταση; Τι συνέβη στον Ζαχαρή όταν μεταμορφώθηκε σε αληθινό άλογο και γιατί μας συμβουλεύει να προσέχουμε τι ευχόμαστε; Θα τα καταφέρει η πριγκίπισσα Ελάιζα να ξεγελάσει τον μάγο και να επιστρέψει εγκαίρως στο παλάτι; Θα βρει ο ποιητής κούνελος κάποιον να μοιραστεί την αγάπη που τρέφει για την ποίηση;

Η θεατροπαιδαγωγός Μαρία Τερζάκη αφηγείται, παίζει μουσική και προσκαλεί τα παιδιά να πάρουν μέρος στις περιπέτειες των ηρώων, να διασκεδάσουν και να σώσουν την κατάσταση.

Δηλώσεις συμμετοχής στο e-mail: polychoros@metaixmio.gr

Πολυχώρος Μεταίχμιο, Ιπποκράτους 118

Σάββατο 2 Φεβρουαρίου, 12.30
Το κίτρινο πουλάκι – Παιδική Βιβλιοθήκη Δήμου Χαλανδρίου Μ. Βασιλόπουλος
Παιδιά 3+

Διαδραστική παρουσίαση του βιβλίου «Το Κίτρινο Πουλάκι» από τις εκδόσεις Μικρή Σελήνη. Τα παιδιά θα ακούσουν το βιβλίο και στη συνέχεια θα στείλουν πολύχρωμα μηνύματα στους φίλους τους.

Η Olga De Dios, γνωστή από το επιτυχημένο «Ρόζα το Τερατάκι», επανέρχεται με το δεύτερο βιβλίο της σειράς που έχει δημιουργήσει. Ένα τρυφερό βιβλίο που μας υπενθυμίζει την ομορφιά της διαφορετικότητας, και τη δύναμη της θέλησης. Εδώ το Κίτρινο Πουλάκι κρύβει ένα θαρραλέο πρόσωπο που αναγνωρίζοντας την ιδιαιτερότητά του αλλά και ταυτόχρονα συναισθανόμενο τις ατέλειες των άλλων, προχωράει μπροστά αποφασισμένο, και εφευρίσκει για αυτόν αλλά και τους γύρω του μια νέα συνθήκη ζωής.

Ξεκινάει με ολόκληρο τον κόσμο, τις ηπείρους, τη γέννηση, τη διαφορετικότητα, τη δημιουργία, την ανακάλυψη, το μοίρασμα, τη συντροφικότητα και την εύρεση της απόλυτης ευτυχίας σε ένα και μόνο μέρος, εκεί που νιώθουμε ότι ανήκουμε τελικά.

Παιδική Βιβλιοθήκη Δήμου Χαλανδρίου Μ. Βασιλόπουλος, Παλαιολόγου, Αβέρωφ και Σόλωνος, Χαλάνδρι, τηλ 2106801654

Σάββατο και Κυριακή 2-3 Φεβρουαρίου, 11.00
Επισκευάζουμε, ξαναχρησιμοποιούμε, ανακυκλώνουμε – Στέγη Ιδρύματος Ωνάση
Γονείς και Παιδιά 8-12 ετών

Διήμερο εργαστήριο για να μάθουν μικροί και μεγάλοι τις έννοιες των 3R –repair, reuse, recycle– αποδομώντας ηλεκτρονικούς υπολογιστές για να φτιάξουμε με τα εξαρτήματά τους και άλλα υλικά κάτι φαντασμαγορικό. Το upcycling (επανάχρηση) είναι στάση ζωής, καθώς τα υλικά θα πρέπει να οδηγούνται στην ανακύκλωση μόνο αν δεν μπορούν να αξιοποιηθούν στην καθημερινότητά μας.

Σε αυτό το διήμερο εργαστήριο, λοιπόν, γονείς και παιδιά καλούνται να γίνουν… Κύρος Γρανάζης, αφού θα πρέπει να δημιουργήσουν κάτι νέο με εξαρτήματα παλιών υπολογιστών και άλλα υλικά. Θα ανοίξουν ηλεκτρονικές συσκευές που δεν λειτουργούν πλέον για να δουν τι κρύβουν μέσα στον εγκέφαλό τους και πώς μπορούν να χρησιμοποιήσουν ορισμένα από τα εξαρτήματά τους. Θα ανταλλάξουν ιδέες, θα συνεργαστούν και έχουν την αίσθηση ότι, στο τέλος, όλοι μαζί θα φτιάξουν κάτι… φαντασμαγορικό

Συντελεστές Αντώνης Κάνουρας: Μηχανικός Ρομποτικής – Ιδρυτής Robotixlab
Κόστος συμμετοχής: 12 € το κάθε παιδί και 12 € ο κάθε γονέας (και για τις 2 συναντήσεις)
Κρατήσεις – Πληροφορίες: T: 213 017 8002

Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, Λεωφόρος Συγγρού 107, Αθήνα 11745

Κυριακή 3 Φεβρουαρίου Ιανουαρίου, 11.00
Μια πολυάσχολη αράχνη – Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή
Παιδιά 2-6 ετών

Εργαστήριο δημιουργικής απασχόλησης βασισμένο στο βιβλίο του Eric Carle «Μια πολυάσχολη αράχνη» από τις εκδόσεις Καλειδοσκόπιο.  Το βιβλίο ανήκει στη σειρά Τα βιβλία της φύσης και, όπως όλα της σειράς, στηρίζεται σε μια ονειρική όμως επιστημονικά ακριβή εικονογράφηση, με πολλές πληροφορίες που θα γοητεύσουν μικρούς και μεγάλους.

«Νωρίς κάποιο πρωί, το αεράκι έφερε απ’ τα χωράφια μια αράχνη.
Από το σώμα της κρεμόταν μια λεπτή, σαν μεταξωτή κλωστή…»

Ώρες έναρξης: 11:00 πµ & 12:30 πµ / ∆ιάρκεια: 1 ώρα
Εισιτήριο: 6€ για τους ενήλικες, 6€ για τα παιδιά. Με το εισιτήριο αυτό έχετε δυνατότητα ελεύθερης περιήγησης σ’ όλουςτους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου, εκτός από την έκθεση «Σεισμός στο Μουσείο». ∆εν γίνονται κρατήσεις θέσεων. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή, Κέντρο Γαία Λεβίδου 13 και Όθωνος 100, 145 62 Κηφισιά (Αίθουσα Λεβέντη, 1ος όροφος)

Κυριακή 03 Φεβρουαρίου, 11.00
Οι περιπέτειες ενός μισού κύκλου – Μουσείο Μπενάκη
Παιδιά 7-10 ετών

Εικαστικό εργαστήρι που εμπνέεται από την έκθεση Γιάννης Μόραλης έρχεται και πρωταγωνιστή έχει μια καμπύλη γραμμή. Μέσα σε ένα φανταστικό σπίτι, τρυπώνουν διάφορα αναπάντεχα αντικείμενα, μία ημισέληνος, ένα τραπέζι, ένα ύφασμα, και άλλα πολλά. Τα παιδιά καλούνται να φτιάξουν δωμάτια που θα ακτινοβολούν τη ζεστασιά της καμπύλης γραμμής και των χρωμάτων που αγαπούσε ο καλλιτέχνης.

Για κρατήσεις: Τ. 210 3671067-69
Υπεύθυνος εργαστηρίου: Χρήστος Μητάς, Εικαστικός-Εκπαιδευτικός

Μουσείο Μπενάκη, Πειραιώς 138

Θεατρικές παραστάσεις

Κυριακή 3 Φεβρουαρίου, 12.00
Γύρω γύρω μήνες – Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Παιδιά 3+

Μουσικοπαιδαγωγική διαδραστική παράσταση με παιχνίδια, παραδοσιακά έθιμα και τραγούδια, που αλλάζει, όπως αλλάζουν οι εποχές, με αφορμή το παραμύθι «Η κυρά-Καλή και οι 12 μήνες» από τη θεατρική ομάδα Μικρός Νότος.

Η κυρά Καλή συναντά τον κάθε έναν από τους 12 μήνες, ζει την κάθε εποχή με τα έθιμά της και τα ζωντανεύει σε μια γιορτή, όπως εκείνες που απλά και παραδοσιακά έστηναν οι παρέες των παιδιών στις γειτονιές, σε κάθε περιοχή της Ελλάδας. Τώρα τον Φεβρουάριο η θεατρική ομάδα φέρνει έθιμα της Αποκριάς, τους Κουδουνάτους, το γαϊτανάκι, και έναν αποχαιρετισμό για το Χειμώνα

Η παράσταση γεννήθηκε από μία ιδέα της Χρύσας Διαμαντοπούλου– ηθοποιός και καλλιτεχνική υπεύθυνη της θεατρικής ομάδας Μικρός Νότος, ειδικευμένη στο θέατρο στην εκπαίδευση- η οποία επέλεξε, συνέθεσε και σκηνοθέτησε το εκτός παραμυθιού υλικό. Ο σκηνοθέτης και μουσικός Πέτρος Δαμουλής έγραψε σε έμμετρο λόγο και σκηνοθέτησε το παραμύθι, δένοντάς το με παραδοσιακά αλλά και σύγχρονα ακούσματα. Η μουσικοπαιδαγωγός Ελένη Τσούτσια-Λουλάκη συνέλεξε και επιμελήθηκε το λαογραφικό υλικό, η Φλώρα Σπύρου, φιλόλογος-ειδικευμένη στο Drama in Education, σχεδίασε τα έθιμα ως θεατρικά παιχνίδια και μαζί με τη Χρύσα Διαμαντοπούλου φρόντισαν ώστε η συμμετοχή των παιδιών να είναι ουσιαστική και άμεση.

Διάρκεια: 70 λεπτά| Εισιτήριο:10 ευρώ, ομαδικά εισιτήρια 8 ευρώ Κρατήσεις :210 3418579
Προπώληση: Στα Ταμεία του Ιδρύματος – στο mcf.gr – Ticket Services & Public

Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης , Πειραιώς 206, Ταύρος- Αίθουσα κινηματογράφου

γύρω γύρω μήνες

Κυριακή 3 Φεβρουαρίου, 12.00
Η πριγκίπισσα και το μπιζέλι, Οικία Κατακουζηνού
Παιδιά 4-7 ετών

Συνεχίζεται για 2η χρονιά μετά τη μεγάλη περυσινή επιτυχία του, το έργο Η πριγκίπισσα και το μπιζέλι, γραμμένο σε ποιητικό λόγο. Η παράσταση δημιουργήθηκε για μία ηθοποιό – αφηγήτρια, η οποία εναλλάσσει το ρόλο του αφηγητή με τους διαφορετικούς ρόλους του παραμυθιού, αλλάζοντας αξεσουάρ με φρενήρη ρυθμό. Παράλληλα με απλά σκηνικά αντικείμενα δημιουργεί όλους τους διαφορετικούς χώρους & τις ατμόσφαιρες του παραμυθιού.

Το έργο Η Πριγκίπισσα και το μπιζέλι χωράει κυριολεκτικά σε μία extra large βαλίτσα, έτσι ώστε να έχει τη δυνατότητα να μεταφέρεται παντού και κατ’ επέκταση εκφράζει την πεποίθηση μας ότι με απλά μέσα μπορούμε να είμαστε δημιουργικοί φτιάχνοντας ένα θέαμα που διακρίνεται από ποιότητα και ευαισθησία. Μια φορά και έναν καιρό ένας πρίγκιπας ήθελε να παντρευτεί μια πριγκίπισσα. Γύρισε όλη τη γη αλλά δεν τη βρήκε πουθενά. Ένα βράδυ με τρομερή καταιγίδα χτύπησε το κουδούνι του παλατιού. Η υπηρέτρια άνοιξε και αντίκρισε μία βρεγμένη κοπέλα και την οδήγησε στη Βασίλισσα. Η Βασίλισσα για να μάθει την καταγωγή της, έδωσε εντολή η κοπέλα να κοιμηθεί σε κρεβάτι με 20 στρώματα και από κάτω να τοποθετηθεί ένα μπιζέλι. Το επόμενο πρωί η Βασίλισσα και ο πρίγκιπας την ρώτησαν: ‘Πώς κοιμήθηκες;’ Η απάντηση της κοπέλας αποκαλύπτεται επί σκηνής.

Η παράσταση παίζεται στα Ελληνικά και στα Αγγλικά, διαρκεί 70 λεπτά. Μετά την παράσταση ακολουθεί θεατρικό παιχνίδι διάρκειας 30 λεπτών. Έχει λάβει το 3ο βραβείο στην 81η ΔΕΘ & έπαινο συμμετοχής στο ‘Ι.P.F.F’. Η παράσταση παρουσιάζεται με την ευγενική υποστήριξη της Πρεσβείας της Δανίας στην Αθήνα και τελεί υπό την αιγίδα της Unesco Πειραιώς και Νήσων.

Απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση θέσεων. Πληροφορίες – Κρατήσεις: 21 1010 4750 & 6983 434 636
Τιμή εισιτήριου 7,00 Ευρώ

Οικία Άγγελου & Λητώς Κατακουζηνού, Αμαλίας 4, 105 57, Αθήνα (5ος όροφος) (πλησίον μετρό Σύνταγμα)

Κινηματογράφος

CineDoc Kids – Tο Φεστιβάλ Παιδικού και Νεανικού Κινηματογράφου συνεχίζει για τρίτη συνεχόμενη χρονιά τις προβολές στον κινηματογράφο Δαναό. Οι ταινίες ντοκιμαντέρ και μυθοπλασίας του Φεστιβάλ απεικονίζουν τη ζωή μέσα από τα μάτια παιδιών και εφήβων σε διαφορετικά μέρη της γης, συνθέτοντας ένα μωσαϊκό ιστοριών που μπορούν να εμπνεύσουν το νεανικό κοινό, βοηθώντας το να νιώσει μέρος ενός μεγαλύτερου κόσμου.

Τα παιδιά συμμετέχουν ενεργά στην παρουσίαση και την αξιολόγηση των ταινιών και ψηφίζουν την καλύτερη ταινία του Φεστιβάλ. Οι προβολές συνοδεύονται από συζητήσεις, βιωματικά εργαστήρια και παράλληλες δράσεις, που τους προσφέρουν την ευκαιρία να έρθουν πιο κοντά στην τέχνη του κινηματογράφου.

Σάββατο 2 Φεβρουαρίου, 12.00
Αλντάμπρα/Μια φορά και ένα νησί – Κινηματογράφος Δαναός
Παιδιά 8+

Η ταινία παρακολουθεί την ιστορία των απίστευτων ζώων που κατοικούσαν πριν 5.000 χρόνια στο δεύτερο μεγαλύτερο κοραλλιογενές νησί του πλανήτη μας, την Αλντάμπρα, στις Σεϋχέλλες. Καθώς το νησί βυθίζεται κι αναδύεται και πάλι μέσα από τα κύματα του Ινδικού ωκεανού, δίνει ζωή σε νέους ήρωες.

Σε συνεργασία με τη WWF Ελλάς και το MEDASSET Μεσογειακός Σύνδεσμος για τη Σωτηρία των Θαλάσσιων Χελωνών

Steve Lichtag 73’ | Τσεχία | 2017 | Ντοκιμαντέρ Αγγλικά με ελληνικούς υποτίτλους

Κυριακή 3 Φεβρουαρίου, 12.00
Κυνηγοί μαγισσών – Κινηματογράφος Δαναός
Παιδιά 9+

Ο 10χρονος Γιόβαν γεννήθηκε με μερική εγκεφαλική παράλυση. Ντροπαλός και χωρίς πολλούς φίλους, συχνά δραπετεύει σε έναν τόπο της φαντασίας του, όπου έχει το ρόλο του υπερήρωα. Τα πάντα όμως θ’ αλλάξουν όταν η καινούργια του συμμαθήτρια του ζητάει να τη βοηθήσει να ελευθερώσει τον πατέρα της από τα ξόρκια μια “μάγισσας”.

Rasko Miljkovic 90’ | Σερβία | 2018 | Μυθοπλασία Σέρβικα με ελληνικούς υποτίτλους

Κινηματογράφος Δαναός