Για πρώτη φορά εδώ και 45 χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας ως σκηνοθέτης, ο Γούντι Άλεν βρίσκεται μπροστά στο ενδεχόμενο ενός τέλους ή ενός …διαλείμματος στην καριέρα του. Ο σκηνοθέτης συνήθιζε να ετοιμάζει μια ταινία το χρόνο, η τελευταία του, «Μια βροχερή Μέρα στη Νέα Υόρκη» έχει ήδη αντιμετωπίσει προβλήματα καθώς θα διανεμηθεί τελικά από την Amazon Studios προς το τέλος της χρονιάς, αλλά οι κατηγορίες της θετής του κόρης Ντίλαν ότι κακοποιήθηκε σεξουαλικά από τον Γούντι Άλεν ρίχνουν τη βαριά σκιά τους επάνω στον Αμερικανό δημιουργό.

Για την ιστορία, το 1992, η πρώην σύντροφος του Γούντι, η Μία Φάροου ήρθε σε επαφή με τις Αρχές, για να καταγγείλει την σεξουαλική κακοποίηση της κόρης της, Ντίλαν, από τον σκηνοθέτη. Αν και ο Άλεν επανειλημμένα αρνήθηκε τις κατηγορίες και δεν απαγγέλθηκε από το δικαστήριο κατηγορία εναντίον του, η πλήρης επιμέλεια της Ντίλαν δόθηκε στην Φάροου καθώς ένας δικαστής θεώρησε πιστευτή τη μαρτυρία της. Τον Ιανουάριο του 2018, η Ντίλαν επανέλαβε τις κατηγορίες εναντίον του Άλεν και τότε ο Κόλιν Φερθ, η Μίρα Σορβίνο, η Γκρέτα Γκέργουιγκ, ο Τιμοτέ Σαλαμέ και η Ρεμπέκα Χολ εξέφρασαν τη λύπη τους που συνεργάστηκαν με τον σκηνοθέτη. Η Ρεμπέκα Χολ όσο και ο Τιμοτέ Σαλαμέ, που πρωταγωνιστούν στο «Μια βροχερή μέρα στη Νέα Υόρκη», επέλεξαν να δώσουν τις αποδοχές τους σε αγαθοεργίες. Άλλοι, όπως οι Νάταλι Πόρτμαν, Ρις Γουίδερσπουν και Τρέισι Έλις Ρος, βγήκαν και δήλωσαν ότι υποστηρίζουν και πιστεύουν την Ντίλαν.

Οι διανομείς φοβούνται ότι το θέμα θα έρθει ξανά στο προσκήνιο και μετά την παταγώδη αποτυχία της ταινίας του Κέβιν Σπέισι, θέλουν να προβλέψουν τα χειρότερα. Η 48η ταινία μεγάλου μήκους του Άλεν είναι και η τελευταία που έχει προγραμματιστεί καθώς ο 82χρονος σκηνοθέτης δεν έχει ανακοινώσει κάτι καινούργιο. Η βάση δεδομένων ταινιών στο Internet περιέχει μόνο ένα “Untitled Woody Allen Project” για το 2020. Πηγές λένε ότι ο Άλεν δεν έχει πρόβλημα χρηματοδότησης, απλώς κάνει ένα διάλειμμα αν και όπως έχει δηλώσει πολλές φορές δεν του αρέσει καθόλου να μην εργάζεται.

Ο αριθμός των ταινιών του Γούντι Άλεν είναι απλώς ασύγκριτος. Έχει γράψει, σκηνοθετήσει μια νέα ταινία κάθε χρόνο για τα τελευταία 44 χρόνια και μέχρι σήμερα φαινόταν να συνεχίζει. Το 2016 υπέγραψε μια συμφωνία διανομής πέντε ταινιών με την Amazon, κάτι που σημαίνει ότι έχει ακόμα εκκρεμότητες ή πως αν η Amazon αποφασίσει να σπάσει μαζί του το συμβόλαιο θα τον πληρώσει με ένα αστρονομικό ποσό.

Οι ταινίες του Γούντι Άλεν έχουν κερδίσει επτά βραβεία Όσκαρ και ο ίδιος ο σκηνοθέτης έχει κερδίσει τέσσερα από αυτά. Το πιο πιθανό σενάριο είναι πως η εταιρεία διανομής περιμένει να δει τόσο τις εισπράξεις στο ταμείο, όσο και την αντίδραση των φανατικών φίλων αλλά και πολέμιων του Άλεν, όταν η ταινία θα κάνει πρεμιέρα. Άλλωστε υπάρχει και μια επιπλέον δυσκολία: η υπόσχεση που έχουν δώσει πολλοί και διάσημοι ηθοποιοί να μη συνεργαστούν ποτέ ξανά μαζί του. Ο Γούντι Άλεν μπορεί να είναι ο δεύτερος που η καριέρα του θα τελειώσει κάτω από τη σκιά του #MeToo. Κάτι που θα είναι πιθανώς άδικο, αφού έχει κατηγορηθεί από ένα και μοναδικό άνθρωπο και οι κατηγορίες δεν έχουν αποδειχθεί ποτέ.

Kεντρική φωτογραφία άρθρου: ©Sunset Boulevard