Στο Ημερολόγιο Πένθους ο Ρολάν Μπαρτ ορίζει τη μοναξιά ως εξής: «Το να μην έχεις κανέναν στο σπίτι στον οποίον να μπορείς να πεις θα γυρίσω την τάδε ώρα ή στον οποίον να μπορείς να τηλεφωνήσεις ή απλά να του πεις Να λοιπόν που γύρισα σπίτι» (αποδίδω στο περίπου από τα γαλλικά “n’avoir personne chez soi à qui pouvoir dire : je rentrerai à telle heure ou à qui pouvoir téléphoner (dire) : voilà, je suis rentré”).

Η μοναξιά είναι βαριά κατάρα τουλάχιστον για όσους δεν μπορούν να τη διαχειριστούν και είναι πάντοτε χειρότερη τις περιόδους που πολιτισμική παράδοση ή κοινωνική σύμβαση επιβάλλει οι άνθρωποι να είναι μαζί, όπως για παράδειγμα στις γιορτές. Οι άνθρωποι που ζουν μοναχοί, τα Χριστούγεννα είναι μοναχοί στο τετράγωνο. Ίσως αυτό εννοεί ο Σεφέρης όταν λέει: «Ο ύπνος είναι βαρύς τα πρωινά του Δεκέμβρη / κι ο ένας Δεκέμβρης χειρότερος απ’ τον άλλον».

Κι όμως πάντα μπορείς να δραπετεύσεις – ο σύγχρονος πολιτισμός άλλωστε είναι ο πολιτισμός του να ξεχνιέσαι: στο προσφέρει αβίαστα και σε μεγάλες ποσότητες. Όταν είσαι μόνος σου στις γιορτές μπορείς να δεις ταινίες και σειρές μέχρι να γίνεις φυτό, μπορείς να φας αδιανόητες ποσότητες από μελομακάρονα και δίπλες ή μπορείς να χαλαρώσεις με λίγη seasonal music.

Πολλοί άνθρωποι βρίσκουν τα τραγούδια των γιορτών κάπως ενοχλητικά έτσι καθώς τα ακούν από παντού. Κι όμως μπορούν τα τραγούδια αυτά να αλλάξουν την ατμόσφαιρα, να φυσήξει ένας αέρας λύτρωσης από τη μοναξιά καθώς σε βοηθούν να συμμετέχεις στον κοινό εορτασμό. Να μια επιλογή από τις πιο θρυλικές στιγμές της μουσικής των γιορτών:

1. Jingle Bells- Frank Sinatra

Το θρυλικότερο άλμπουμ με χριστουγεννιάτικα τραγούδια όλων των εποχών δεν θα μπορούσε να λείπει από τη λίστα.

2. Silent Night – Dinah Washington

Η μεγάλη Washington με τη φωνή της από μαύρο βελούδο εξανθρωπίζει και προσγειώνει το γνωστό ψιλοτσιριχτό άσμα.

3. Rockin Around the Christmas Tree – Brenda Lee

Η Brenda Lee της αμερικανικής αθωότητας του ’50 στο ομορφότερο χριστουγεννιάτικο τραγούδι όλων των εποχών.

4. Blue Christmas – Elvis Presley

Ο βασιλιάς του ροκ εντ ρολ σημαδεύει για πάντα τα Χριστούγεννα της απουσίας.

5. Happy Xmas (War Is Over) – John Lennon

Ο σαμάνος μιας ολόκληρης γενιάς μας θυμίζει ότι τα Χριστούγεννα είναι μεταξύ άλλων και εποχή περισυλλογής.

6. Feliz Navidad – Carreras, Domingo, Pavarotti

Οι τρεις σπουδαιότεροι τενόροι της σύγχρονης εποχής στο εορταστικό σουξέ του Χοσέ Φελιτσιάνο.

7. Last Christmas – Wham

Το πιο πολυπαιγμένο και πολυακουσμένο χριστουγεννιάτικο τραγούδι της εποχής μας δεν θα μπορούσε να λείπει από τη λίστα.

8. All I Want For Christmas Is You – Mariah Carey

Ο χριστουγεννιάτικος έρωτας της Mariah Carey έγινε τεράστια επιτυχία ακριβώς γιατί είπε μία μεγάλη αλήθεια: συχνά το μόνο που θέλεις για τα Χριστούγεννα είναι κάποιος άλλος άνθρωπος.

9. Little Drummer Boy / Peace on Earth – Bing Crosby, David Bowie

Ο David Bowie καλεσμένος στη χριστουγεννιάτικη εκπομπή του Bing Crosby το 1977: έτσι γεννήθηκε μία από τις πιο σουρεαλιστικές στιγμές στην ιστορία της τηλεόρασης.

10. Happy New Year – ABBA

Το 1988 οι ABBA κυκλοφορούν ένα τραγούδι για την Πρωτοχρονιά. Είναι το ίδιο εθιστικό και μεθυστικό όπως όλα τα τραγούδια τους.