“Η μουσική φέρνει μια ζεστή λάμψη στην όρασή μου,
ξεπαγώνοντας το μυαλό και τους μυς από τους ατελείωτους χειμώνες τους”
– Χαρούκι Μουρακάμι

Από τα πιο αγαπημένα μας δώρα την περίοδο των γιορτών, οι δίσκοι, κλασικοί ή σύγχρονοι, σε βινύλιο ή cd, παλιές κόπιες και επανεκδόσεις, που αποτελούν πάντα ιδανική αφορμή για βόλτα σε μικρά δισκάδικα, που αξίζουν τη στήριξή μας. Για να σας βοηθήσουμε στην επιλογή, ζητήσαμε από τους πλέον ειδικούς, τους παραγωγούς του Pepper 96,6, να μας προτείνουν το δίσκο που θα χάριζαν σε ένα αγαπημένο τους πρόσωπο για τις γιορτές!

Dj Spector

in a silent way miles davis

Επειδή το έχω κάνει ήδη δώρο σε αρκετά αγαπημένα μου πρόσωπα, σίγουρα θα ήταν το “In a Silent Way” του Miles Davis, ένας δίσκος του 1969 που πάντα θα ακούγεται σύγχρονος. Ο Miles και η εκπληκτική πραγματικά all-star μπάντα του βάζουν τον ηλεκτρισμό στο παιχνίδι και αλλάζουν όλα τα μέχρι τότε δεδομένα στη μουσική.

Dj Snatch

colour

Pete Josef – “Colour” (Sonar Collektiv). Από τους δίσκους του 2015 που τον αφήνεις να παίξει ολόκληρος και απλά σηκώνεσαι για να πατήσεις το Repeat. Ό,τι χρειάζεται κάποιος για τις κρύες μέρες του Δεκεμβρίου.

Λουκία Σούπουλη

christmas gift for you

Το απόλυτο άλμπουμ για τις γιορτές είναι φυσικά το “A Christmas Gift For You” από τον Phil Spector. 1963 και ο σπουδαίος παραγωγός – συνθέτης, αποφασίζει να βγάλει ένα άλμπουμ με χριστουγεννιάτικα τραγούδια και τίτλο “A Christmas Gift For you from Philles Records”.  Περιέχει όλα τα κλασσικά (Silent Night, White Christmas, κ.λπ.) και μοναδικό καινούργιο το “Baby Please Come Home”, προορισμένο αρχικά για τη φωνή της Ronnie Spector (Ronettes). Αλλά επειδή η φωνή της Ronnie δεν έβγαζε το αναμενόμενο συναίσθημα, δοκίμασαν την Darlene Love που κατάφερε να δώσει στο κομμάτι αυτό που ζητούσε ο Spector. O δίσκος στόχευε ψηλά και κυκλοφόρησε στις 22 Νοεμβρίου του 1963. Δυστυχώς, την ίδια μέρα δολοφονείται ο Kennedy και η Αμερική βυθίζεται στο πένθος, έχοντας λίγη διάθεση για γιορτές και τραγούδια, κι έτσι ο δίσκος ατύχησε εμπορικά (εκείνη την εποχή τουλάχιστον, όπως εξάλλου κι ό,τι άλλο βγήκε εκείνες τις μέρες).

Γιάννης Καστανάκης

the red album beatles

Σκέφτομαι τον ανιψιό μου που μόλις ξεκίνησε σχολείο. Θα του έκανα δώρο το διπλό άλμπουμ των Beatles 1962-1966 (The Red Album). Μου αρέσει να προσφέρω χαρά στους άλλους και αυτό το άλμπουμ ενδείκνυται για κάτι τέτοιο. Άσε που θυμάμαι ακόμα τη στιγμή όταν μου το έκαναν εμένα δώρο. Ήμουν περίπου 10 χρονών.

Μαρία Ανδρικάκη

Love-Actually

Το soundtrack του Love Actually​ είναι ίσως το καλύτερο soundtrack για τις γιορτές. Σε ταξιδεύει μαεστρικά από το χορό στην ηρεμία, κι από τη συγκίνηση στο γέλιο. Αν έπρεπε να διαλέξω μόνο ένα CD, αναμφισβήτητα θα ήταν αυτό και θα το χάριζα σε όλα τα αγαπημένα μου πρόσωπα, παρέα με το DVD της ταινίας (αν δεν την έχετε ήδη δει, δείτε τη, παρέα με γιρλάντες και στολίδια).

Γιώργος Μουχταρίδης

lady in satin billie holiday

ΤοLady in Satin“, τον τελευταίο δίσκο που ηχογράφησε η Billie Holiday και κυκλοφόρησε το 1958, ενόσω η ίδια ζούσε ακόμη κουρασμένη και καταπονημένη. Ίσως και γι’ αυτό εκείνη την περίοδο να αναζητούσε να ηχογραφήσει κάτι όμορφο και εύθραυστο, όπως έλεγε και η ίδια.

Σαν την φωνή της, που από τις κακουχίες και την ταλαιπωρία, από τα ναρκωτικά και την ακατανίκητη επιθυμία της να ζει τα πάντα με πάθος και στα όρια, ακούγεται πια στο “Lady in Satin” κουρασμένη, σαν μια συνεχής πληγή που δεν κλείνει, ειλικρινής, εύθραυστη και τελικά ανθρώπινη. Βασανισμένη όσο ελάχιστοι καλλιτέχνες μέχρι τότε, γυναίκα, μαύρη, καλλιτέχνης και ναρκομανής. Στο βιβλίο που είχε κυκλοφορήσει δυο χρόνια πριν, το 1956, «Η κυρία τραγουδάει τα Μπλουζ» (Εκδόσεις Άγρα), είχε ήδη αναγνωρίσει όλους τους δαίμονές της! Εκείνα τα χρονιά όλοι ήταν ερωτευμένοι με τη φωνή της… από τον Ray Ellis που τον διάλεξε για να ενορχηστρώσει τα τραγούδια και όλους τους μουσικούς, μέχρι και τον Frank Sinatra (νεαρό βέβαια τότε).

Μαζί με τον τότε παραγωγό του άλμπουμ, τον Irving Townsend, τον ενορχηστρωτή Ray Ellis που τον λάτρευε η Billie για τη δουλειά του “Ellis in Wonderland”, διάλεξαν 12 τραγούδια από το American Songbook που δεν είχε μέχρι τότε ηχογραφήσει η Billie, έφτιαξαν και μια ορχήστρα με 30 και όργανα (κάτι που ήθελε πολύ να κάνει για χρόνια η Βillie άλλα δεν τα είχε καταφέρει) και τα υπόλοιπα είναι ιστορία!

Ακούστε απλά το πρώτο τραγούδι που ανοίγει το “Lady in Satin”, τραγούδι του Frank Sinatra I’m a Fool to Want you! H ερμηνεία της θεωρείται μοναδική, κλασσική, αξεπέραστη και απλά συγκλονιστική! Αφήστε την να σας κατακλύσει.