Ένα ταξίδι στην Ιστορία, τις Τέχνες και τον Πολιτισμό της Ρωσίας έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν οι επισκέπτες της 13ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης. Στο πλαίσιο της συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών που οριστικοποιήθηκε στην περσινή ΔΕΒΘ και που προέβλεπε την ανακήρυξη του 2016 ως έτους Ελληνορωσικής Φιλίας, η Ρωσία συμμετέχει ως τιμώμενη χώρα στην 13η Έκθεση, σε κεντρικό χώρο έκτασης 500τμ της διοργάνωσης. Συζητήσεις με συγγραφείς, στρογγυλά τραπέζια, παρουσιάσεις βιβλίων, διαλέξεις, ποιητικές βραδιές, κινηματογραφικές προβολές, εκθέσεις, συνεργατικές δράσεις με τα σπουδαία μουσεία της Ρωσίας, εκπαιδευτικά γλωσσικά και μεταφραστικά προγράμματα, δράσεις για εφήβους και παιδιά θα πλαισιώσουν αυτό το μεγάλο αφιέρωμα στη Ρωσία.

Το πρόγραμμα που παρουσιάζει η τιμώμενη Ρωσία περιλαμβάνει πολλούς άξονες δράσεων, προκειμένου να αποτυπώσει το πολιτιστικό προφίλ και τους δεσμούς τόσο με τον χώρο του Βιβλίου, όσο και με τους χώρους των Τεχνών και της Εκπαίδευσης, δίνοντας μας έτσι ένα πανόραμα της σύγχρονης πολιτιστικής πραγματικότητάς μιας μεγάλης χώρας. Παράλληλα αναδεικνύονται οι υπαρκτές ή οι εν δυνάμει σχέσεις με την πολιτιστική ζωή της Ελλάδας, είτε αυτές αφορούν στην παρουσίαση προγράμματος επιχορήγησης της μετάφρασης και έκδοσης ρωσικών βιβλίων στην ελληνική γλώσσα, είτε τη σύγχρονη εκδοτική δραστηριότητα των ρωσικών μοναστηριών του Άθω.

Ρωσικό Μοναστήρι Αγίου Παντελεήμονος, Άγιον Όρος

Ειδικότερα οι βασικές θεματικές ενότητες που θα παρουσιαστούν είναι:
Εκδόσεις –Θέματα Λογοτεχνίας
Η Ρωσία εγκαινιάζει τη συμμετοχή της στη 13η ΔΕΒΘ με διάλεξη για τη Ρωσική λογοτεχνική πρωτοπορία, με ομιλητή τον Ολέγκ Λεκμάνοφ, διδάκτορα φιλολογίας, καθηγητή της Φιλολογικής σχολής του Εθνικού Ερευνητικού Πανεπιστημίου “Ανώτατη Οικονομική Σχολή” και του Ρωσικού Κρατικού Πανεπιστημίου Ανθρωπιστικών Σπουδών.

Συζήτηση με θέμα Yπάρχει αλήθεια στις φαντασίες ενός συγγραφέα, στην οποία συμμετέχουν οι Αλίσα Γκανίεβα, δοκιμιογράφος, πεζογράφος και υποψήφια στο λογοτεχνικό διαγωνισμό «Russian Booker», ο Σεργκέι Λουκιάνενκο συγγραφέας έργων φαντασίας και Έλληνες συγγραφείς και ποιητές.

Στρογγυλό τραπέζι με θέμα Η λογοτεχνία στο σύγχρονο ρωσικό πολιτισμό. Μορφές, σχήματα και προσωποποιήσεις με συνομιλητές τους Γιούρι Λέπσκι, Αντόν Ζελνόφ, Νικολάι Καρτόζια, Ρομάν Λίμπεροφ, Ολέγκ Λεκμάνοφ, Βλαντιμίρ Μακαρίχιν και Λιουντμίλα Στέρν.

Ποιητική βραδιά υπό τον τίτλο Καβάφης, Μπρόντσκι και άλλοι, με διαδοχικές αναγνώσεις ποιημάτων από Ρώσους και Έλληνες ποιητές. Από τη Ρωσία συμμετέχουν οι Ολέσια Νικολάεβα, Μαξίμ Αμέλιν, Ολέγκ Λεκμάνοφ, Ντμίτρι Μπακ.

Διάλεξη με θέμα 100 ποιητές των αρχών του XX αιώνα, με ομιλητή τον Ντμίτρι Μπακ, ιστορικό λογοτεχνίας και κριτικό, δημοσιογράφο, μεταφραστή, ποιητή και διδάκτορα φιλολογίας, καθηγητή του Ρωσικού κρατικού Πανεπιστημίου Ανθρωπιστικών Σπουδών, διευθυντή του Κρατικού Λογοτεχνικού Μουσείου.

Παρουσίαση του βιβλίου «Ανθολογία της σύγχρονης ρωσικής πεζογραφίας», που κυκλοφορεί στην ελληνική γλώσσα από τις εκδόσεις Φίλντισι. Συμμετέχουν οι ανθολογούμενοι συγγραφείς Μαξίμ Όσιποφ, Αλίσα Γκανίεβα.

Παρουσίαση της συλλογής πεζογραφικών έργων της συγγραφέα Ολέσια Νικολάεβα, που πρόκειται να κυκλοφορήσει από τον ελληνικό εκδοτικό οίκο Πορφύρα. Η Ολέσια Νικολάεβα είναι ποιήτρια, πεζογράφος, δοκιμιογράφος, καθηγήτρια του λογοτεχνικού Ινστιτούτου Γκόρκι, βραβευμένη με το βραβείο «Poet» (2006) και με το λογοτεχνικό βραβείο του Πατριάρχη της Μόσχας (2012).

Προβολή βίντεο με θέμα Η ρωσική ποίηση στο οποίο γνωστοί πολιτικοί, ηθοποιοί, καθώς και άλλα δημόσια πρόσωπα διαβάζουν ποιήματα Ρώσων ποιητών.

Διάλεξη με θέμα Πως να κρατήσουμε ζωντανή τη μνήμη του παρελθόντος, με παράδειγμα την εμβληματική έκδοση σε 6 τόμους του έργου «Ο ρωσικός κόσμος στον ΧΧ αιώνα», με ομιλητή τον Ρώσο ιστορικό Γκεννάντι Μπορντιουγκόφ.

Παρουσίαση του προγράμματος χορήγησης μεταφράσεων από ρωσικά στα ελληνικά που θα αποτελέσει αφορμή για μια επαγγελματική συνάντηση Ρώσων και Ελλήνων εκδοτών, μεταφραστών καθώς και των σχετικών γραφείων δικαιωμάτων.

Τέχνη και Μουσεία:
Έκθεση γραφιστικής του Ιβάν Γιαζίκοφ με θέμα Το ρωσικό αλφάβητο μέσα από την καλλιγραφία.
Στρογγυλό τραπέζι με θέμα τα Εκδοτικά προγράμματα των μουσείων της Ρωσίας, στο οποίο συμμετέχουν: η διευθύντρια του εκδοτικού τμήματος του Κρατικού Μουσείου Ερμιτάζ Ελένα Ζβιάγκιντσεβα, η διευθύντρια του Τμήματος σχεδιασμού εκδόσεων του Κρατικού Ρωσικού Μουσείου Άννα Λαξ, και εκπρόσωπος του Κρατικού Μουσείου Καλών Τεχνών Πούσκιν.
Προβολή της ταινίας Ανακαλύπτοντας το Ερμιτάζ, παραγωγής του ομώνυμου Μουσείου. Για την ταινία θα μιλήσουν η Αναστασία Μικλιάγιεβα διευθύντρια του Τμήματος Εκδόσεων του Μουσείου και η Ελένα Ζβιάγκιντσεβα υπεύθυνη επιμέλειας των εκδόσεων.
Διάλεξη για τη συλλογή ελληνικών αρχαιοτήτων και τις νέες τάσεις των αρχαιολογικών αποστολών του Μουσείου Ερμιτάζ. Ομιλητής ο Αντρέι Κουζνετσόφ, επιστημονικός συνεργάτης του Τμήματος Αρχαίου Κόσμου του μουσείου.
Διάλεξη με θέμα Σύγχρονες δραστηριότητες των μουσείων στη Ρωσία με ομιλητή τον Ντμίτρι Μπακ.

Θέατρο Μπολσόι, Μόσχα

Εκπαίδευση- προγράμματα διδασκαλίας ρωσικής γλώσσας
Ιδιαίτερη έμφαση δίνουν οι Ρώσοι προσκεκλημένοι στην προβολή εκπαιδευτικών προγραμμάτων διδασκαλίας της ρωσικής γλώσσας, δίνοντας βήμα σε εκπροσώπους των ανάλογων Φορέων και Ινστιτούτων και παρουσιάζοντας σύγχρονες μεθόδους και τεχνικές για τη λειτουργική και γρήγορη εκμάθηση της γλώσσας τους. Κοινός στόχος των παρουσιάσεων και εργαστηρίων αποτελούν οι δάσκαλοι της ρωσικής γλώσσας και τα εκπαιδευτικά κέντρα, που προσφέρουν προγράμματα εκμάθησης της ρωσικής γλώσσας για ξένους. Παράλληλα παρουσιάζουν τα τρέχοντα επιστημονικά και διδακτικά προγράμματα των ρωσικών Πανεπιστημίων για ξένους.

Εκδηλώσεις για παιδιά και εκπαιδευτικούς
Για τους μικρούς και νεαρούς φίλους της διοργάνωσης το ρωσικό πρόγραμμα εστιάζει:

  • στην προβολή ταινιών κινουμένων σχεδίων με θέμα η ρωσική λογοτεχνία και λαϊκές παραδόσεις στα κινούμενα σχέδια
  • σε σεμινάρια για εκπαιδευτικούς βασισμένα στα κινούμενα σχέδια
  • στην παρουσίαση της διαδικασίας παραγωγής των ταινιών αυτών
  • σε μαθήματα υπό την μορφή παιχνιδιού
  • σε συζητήσεις με εκδότες παιδικών βιβλίων για τα θέματα που αφορούν την αγορά αυτής της κατηγορίας βιβλίων στην παρουσίαση εκπαιδευτικών πολυμέσων

Το πρόγραμμα της τιμώμενης χώρας περιλαμβάνει επίσης κινηματογραφικές προβολές άγνωστων στο ελληνικό κοινό κινηματογραφικών ταινιών, βασισμένων σε έργα κλασικών συγγραφέων (Τσέχωφ, Τουργκένιεφ, Πούσκιν κ.ά.) ή σύγχρονων και συζητήσεις με τους δημιουργούς και παραγωγούς τους, καθώς και προβολές παραστάσεων όπερας και μπαλέτου διάσημων θεάτρων της Ρωσίας (Στανισλάφσκι και Νεμιρόβιτς-Ντάντσενκο, Μπολσόι) και συζητήσεις με εκπροσώπους αυτών των θεατρικών οργανισμών.

Πληροφορίες 13ης ΔΕBΘ:
12 έως 15 Μαΐου 2016
Helexpo, Περίπτερα 13, 14 & 15
Εγνατίας 154, 54636 Θεσσαλονίκη

tags / ελc Νews