Την επιθυμία να δημιουργηθεί στους Δελφούς τα επόμενα χρόνια ένα Κέντρο Πρακτικής Εκπαίδευσης Αρχαίου Δράματος ανακοίνωσε ο Στάθης Λιβαθινός, καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, το μεσημέρι της Τετάρτης, από τα γραφεία του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών στη Φρυνίχου, στο πλαίσιο της ετήσιας συνέντευξης τύπου για τις φετινές εκδηλώσεις του.

Ήδη μια πρόγευση του τι σχεδιάζεται να συμβεί εκεί, δίνει το Θερινό Εργαστήριο Αρχαίου Δράματος, που διεξάγεται στο χώρo από τις 11 Ιουνίου, με εισηγήτρια την Λυδία Κονιόρδου και θέμα την «Αντιγόνη». Οι εργασίες του θα κορυφωθούν με μια παρουσίαση που θα δοθεί στο αρχαίο θέατρο το βράδυ της Τρίτης 21 Ιουνίου. Συμμετέχουν σε αυτό σπουδαστές του Εθνικού Θεάτρου, αλλά και άλλων ευρωπαϊκών χωρών από τα θέατρα της Ένωσης των Θεάτρων της Ευρώπης, στο πλαίσιο της Decentralized UTE Academy.

 Το Θερινό Εργαστήρι υπό την Λυδία Κονιόρδου σε πρόβες στο Αρχαίο Θέατρο της Δωδώνης

Το Θερινό Εργαστήρι υπό την Λυδία Κονιόρδου σε πρόβες στο Αρχαίο Θέατρο της Δωδώνης

To Θέατρο κατέχει και φέτος σημαντική θέση στον προγραμματισμό των εκδηλώσεων του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου. Με αφορμή την συμπλήρωση των πεντακοσίων χρόνων από το θάνατο του Σαίξπηρ, ο Σωτήρης Χατζάκης πρόκειται να στήσει ένα θεατρικό εργαστήριο πάνω στο «Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας» (Συνεδριακό Κέντρο και φυσικός χώρος, 29/6-1/7). Ο Νίκος Διαμαντής, σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών, το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά και το τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, θα παρουσιάσει μια θεατρική εγκατάσταση με τίτλο, «Αδιέξοδος έρωτας, Οφηλία». Η ηρωίδα του Σαίξπηρ προσεγγίζεται μέσα από τρεις διαφορετικές μεθόδους (Στανισλάφσκι, Μπρεχτ, Αρτώ) σε τρεις διαφορετικούς χώρους, σε τρεις διαφορετικές στιγμές της ημέρας (στην Εκκλησία του Αη Γιώργη, τον αρχαιολογικό χώρο Δελφών και το Κέντρο Δελφών, 2/7)

©Daniel Schwarz

©Daniel Schwarz

Όσον αφορά στα εικαστικά, η φετινή έκθεση με τίτλο «Δελφοί. Εικαστικές Αντανακλάσεις», έχει στόχο τη γνωριμία του κοινού με ένα σύνολο έργων που δημιουργήθηκαν, ειδικά για τους Δελφούς, «από ιδιαίτερα σημαντικούς καλλιτέχνες», όπως επεσήμανε η Πρόεδρος του Κέντρου, Ελένη Αρβελέρ . 

Το σύνολο των παρουσιαζόμενων 35 έργων καλύπτει όλα τα εικαστικά είδη, από επίτοιχα ζωγραφικά, γλυπτά, χαρακτικά και φωτογραφικές απεικονίσεις. Η επιμέλεια ανήκει στην κριτικό τέχνης, Έφη Ανδρεάδη, και ανάμεσά τους συγκαταλέγονται έργα από καλλιτέχνες όπως οι: Νίκος Αλεξίου, Βλάσης Κανιάρης, Τakis, Chryssa, Μayo, Stamos, Νίκος Ναυρίδης, Αλέκος Φασιανός, Γιάννης Γαϊτης, Μάριος Σπηλιόπουλος, Γιώργος Λαζόγκας κ.α.

Ο θησαυρός των Αθηναίων στους Δελφούς ©Αλέκος Φασιανός

Ο θησαυρός των Αθηναίων στους Δελφούς ©Αλέκος Φασιανός

Τέλος, το επόμενο φθινόπωρο αναμένεται να εκδοθεί κατάλογος με έργα που περιλαμβάνονται στις Συλλογές του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών, προκειμένου να έρθει το ευρύ κοινό σε επαφή μαζί τους.