Επιμέλεια: Ελ.Γ.

Δεν είναι ακόμα σίγουρο εάν θα καταφέρει να παραστεί η ίδια. Το σίγουρο είναι πως το έργο της 83χρονης εικαστικού, ακτιβίστριας, περφόρμερ, τραγουδίστριας και στιχουργού Γιόκο Όνο, θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο των φετινών Δημητρίων.

Η είδηση ότι το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης αναμένεται να φιλοξενήσει στους χώρους του ένα μεγάλων διαστάσεων έργο της διάσημης χήρας του Τζον Λένον, κυκλοφορούσε από καιρό. Το ποιο ακριβώς θα είναι αυτό, καλύπτονταν με πέπλο μυστηρίου.

Η εικαστική εγκατάσταση «Ex It» στο Αρέτσο της Τοσκάνης

Η εικαστική εγκατάσταση «Ex It» στο Αρέτσο της Τοσκάνης

Τελικά επιβεβαιώνεται πως από την 1η έως την 23η Οκτωβρίου οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της Θεσσαλονίκης θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν από κοντά την πολυταξιδεμένη εικαστική της εγκατάσταση με τίτλο «Ex It», η οποία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων εκατό φέρετρα από τα οποία φυτρώνουν δέντρα. Το έργο είχε φτιαχτεί αρχικά το 1997 και από τότε έχει ταξιδέψει σε πολλά Μουσεία ανά τον κόσμο.

Την εγκατάσταση αναμένεται να συνοδέψουν προβολές από βίντεο και φιλμ της ίδιας, καθώς και της κοινής τους πορείας και ζωής με τον Τζον Λένον. Συνολικά 43 δρώμενα θα περιλαμβάνουν τα φετινά «Δημήτρια», που θα διεξαχθούν από τις 30 Σεπτεμβρίου έως και τις 23 Οκτωβρίου, με προϋπολογισμό που κινείται στα ίδια πλαίσια με τα περσινά, ήτοι 400 χιλιάδες ευρώ.

Η εικαστική εγκατάσταση «Ex It»

3.ex-it-3